Kôprová omáčka so zelerovými fašírkami a s bezlepkovou knedľou
Slovenská či česká klasika nás nikdy neomrzí. A tou je aj kôprová omáčka. My sme si jej dnes navarili plný hrniec. Tradičné
fašírky Zobraziť celý popisSlovenská či česká klasika nás nikdy neomrzí. A tou je aj kôprová omáčka. My sme si jej dnes navarili plný hrniec. Tradičné
fašírky sme však nahradili zdravšou verziou, a to z morčacieho mäska so zelerom, kurkumou a karí korením. Ako príloha nám
dobre poslúžila naša obľúbená parená knedľa bez lepku. Do hodinky sme mali parádny obed na stole. Pustíte sa do varenia aj
vy?
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 bal. |
|
Na omáčku: | |
8 ks väčšie |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
3-4 ks |
|
|
|
1 viazanička (čerstvý alebo mrazený) |
|
1 ČL |
|
1-2 PL |
|
malá hrsť |
|
Na fašírky: | |
400 g |
|
o veľkosti zovretej päste |
|
|
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
1/4 ČL |
|
|
Postup
-
1
Očistené morčacie mäso nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misy. Dobre polejeme olivovým olejom, pridáme karí, kurkumu a dôkladne spolu premiešame. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme marinovať aspoň na 30 minút do chladničky (pokojne však aj cez noc).
- 2
Zemiaky očistíme od šupky, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do väčšieho širšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli úplne zakryté a ešte niečo navrch. Pridáme bobkový list, osolíme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu varu a na miernom ohni varíme ešte asi 15 minút do zmäknutia zemiakov.
- 3
Kým sa varia zemiaky, marinované mäso pomelieme, pridáme očistený a najemno postrúhaný zeler, žĺtok, mletú rascu a osolíme. Dobre všetko spolu premiešame. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej, potom teplotu znížime. Zo zmesi odoberáme lyžicou fašírky a opekáme z oboch strán dozlatista. Ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
- 4
Nasekaný kôpor krátko opražíme na roztopenom masle a pridáme do vody so zemiakmi. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
- 5
Smotanu rozmiešame s 2 PL bezlepkovej múky a pridáme k zemiakom do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu. Opäť znížime teplotu a necháme povariť pár minút. Po miernom vychladnutí omáčky dochutíme octom a kryštálovým cukrom. Omáčku s fašírkami podávame s naparenou bezlepkovou knedľou a ozdobené posekaným kôprom.
Tiež kôprová omáčka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Už je to v poriadku. Pekný deň!
Ďakujem. :)