
Foto: Shutterstock
Čo to vlastne kotleta je?
Názov kotleta pochádza z francúzštiny a neznamená nič viac a nič menej ako rebierko s mäsom. Mäso na ňu pochádza z chrbtovej časti zvieraťa, ktorá sa začína šijou a môže sa pripravovať s kosťou alebo bez nej. U nás sa pripravujú najčastejšie bravčové kotlety. Hovädzie menej a jahňacie patria do kategórie drahých delikates.Aby bola kotleta naozaj šťavnatá je dôležitý výber mäsa a spôsob prípravy. Pre šťavnatosť je podstatné, aby bola vhodne prerastená tukom a toto zadanie najlepšie splní pri bravčovom mäse krkovička – mäso zo šije a prednej časti chrbta. Výborne sa hodí na gril, pretože aj pri vysokej teplote zostáva vďaka vyššiemu obsahu tuku šťavnatá.
Kotleta môže byť aj z karé, ale to už obsahuje menej tuku ako krkovička, takže je ideálne na krátke opekanie na panvici, vtedy zostane šťavnaté.

Foto: Shutterstock
Ako na to
Aby boli kotlety prepečené a zároveň šťavnaté, treba mať na pamäti niekoľko vecí:1. Mäso by malo mať izbovú teplotu – určite nepatrí na panvicu priamo z chladničky, lebo to by sa na panvici začalo dusiť.
2. Pred opekaním treba mäso osušiť kuchynskou papierovou utierkou, aby na panvici neprskalo.
3. Panvicu treba najprv dostatočne predhriať a až potom sa na ňu dáva olej alebo prepustené maslo.
4. Kotlety sa opekajú z každej strany 6 až 8 minút, podľa toho aké sú hrubé a hneď ich možno servírovať, netreba ich nechať odstáť.
5. Ak máte viac času, kotlety budú šťavnatejšie, ak ich z každej strany prudko opečiete a potom necháte „dôjsť“ v rúre predhriatej na 80 °C približne 30 minút.
Diskusia k článku