
Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou
Tarhoňa, mrvenica, slovenská ryža (talianske orzo) ako prílohy, si v našej kuchyni už dávno...

Focaccia so zemiakmi a rozmarínom
Recept na tuto focacciu som dostala na moj email. Mali sme ju na obed s nakladanou...

Krumpole chrápem dole
Tuhle dobrotu z brambor jsem objevila na krumpolových slavnostech. A protože všechno z brambor mám ráda,...

Univerzálna korenená omáčka
Recept pochádza opäť z Medzinárodnej kuchárky autorky Juliana A. Fialová a kolektív. Varím ho už...

Zapečený karfiol s brokolicou ako príloha alebo samostatné jedlo
Brokolica a karfiol nemusia byť iba hlavným jedlom. Môžeme ich použiť aj ako chutnú a zdravú...

Grahamové žemle
V našej rodine sú veľmi obľúbené. Po upečení a vychladnutí ich uložím do mrazničky a podľa potreby...

Bagels
tento recept som si doniesla pred 12 rokmi z Anglicka. Vtedy u nás také veci neboli......

Nevařený kompot z muškátové dýně a jablek
Kdo ochutnal muškátovou dýni (viz foto) za syrova jistě uzná, že jiná syrová dýně takhle lahodná,...

Paradajkový šalát s paprikovým tofu
Tento recept posielam hlavne mojej mame. Často si telefonujeme a vymieňame recepty z delenej stravy...

Letná pasta Carevič Ivánuška
Tento "maglajz" je vytvorený predovšetkým z plodov našich letných záhradiek, doplnený v jednej verzii plodmi lesa...

Zapečené zemiaky so syrom ako príloha
Príprava tejto prílohy je rýchla a jednoduchá. Dochrumkava opečená cibuľka dodá zemiakom skvelú chuť. Ja tieto zemiaky...

Smotanová omáčka s hráškom a šampiňónmi
Cibuľu nasekáme, šampiňóny nakrájame na tenké plátky, všetko dáme na rozpálené maslo, chvíľu podusíme...

Portobello huby plnené bryndzou s mangovou salsou
Prichádza sezóna májovej bryndze a tento recept je ďalšou variáciou na jej využitie. Okrem slovenskej kuchyne...

Plnená paprika
Trosku som sa prehrabavala v mojej kniznici... Na knihu, z ktorej pochadza tento recept, som...

Cesnakový olej - všestranné využitie
očistíme cesnak a rozmixujeme . Dáme do umeleho kýblika alebo do poharika a zalievame obome olejmi...

Tvarohové knedlíčky do polévek
Základní těsto tvarohové s bylinkami, oříšky, kořením. Podle druhu polévky, kterou ochutí i...

Orechové rožteky zo zvyškového kysnutého cesta
Recept patrí ešte k dukátovým buchtičkám. Je to zvyšok cesta, ak budete piecť na funkcii crisp.

Lahodné gratinované zemiačky
Zemiaky si ocistime a nakrajame na co najtensie kolieska, ja pouzivam bocnu stranu klasickeho struhadla. Takisto si...

Špenátová knedľa
Bola dnes ako príloha k obedu. Ešte budem musieť trošku popracovať na jej forme...

Zapekané špenátové guľky z krupice
Mlieko spolu s maslom, so soľou a s bielym korením privedieme do varu. Pridáme opláchnutý a...

Bezlepkové vegánske repné placky s olivovým dipom
K týmto repným plackám s avokádovým alebo olivovým dipom ma inšpirovala jedna zdravá reštaurácia. Na tých...

Pyré z cukety
Očistenú cuketu bez semien postrúhame, pridáme kyselinu citrónovú, cukor, škoricový cukor, vanilkový cukor...

Tuniakový šalát s divokou ryžou a avokádom
Na miernom ohni rozpálime kastról, do ktorého vlejeme asi 50 ml olivového oleja, na ktorom pražíme ryžu...

Fazolové lusky v oleji
Na oběd i večeři, teplé i studené, s bramborem, nebo i s jakýmkoliv masem....

Tekvicový prívarok s baraním rebierkom
Baranie mäso osolíme, okoreníme, pridáme rascu, preložíme rozmarínom, pretrieme tukom a necháme deň postáť....

Ovsené fašírky a fazule v rajčinovej omáčke
Fazule a vločky na noc namočíme do studenej vody (každé zvlášť).

Bôbová kaša s klobásou a cibuľkou
Tento biely bôb sa ťahal po mojom plote. Kvitol červenými, fialovými a bielymi kvetmi...

Šošovica s rajčinami
Upozorňujem, že všetky suroviny pridávam len od oka. Uvaríme si najprv šošovicu do polomäka...

Tekvicová omáčka
Mladú tekvicu, ja som použil patizón, očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu orestujeme na...