Foto: pusta
Pečivo nekupujem, ale vyrábam si ho sama. Nemusím hovoriť, že je lepšie, ako to z obchodu. Ponúkam Vám svoj vlastný recept a môžete Zobraziť celý popisPečivo nekupujem, ale vyrábam si ho sama. Nemusím hovoriť, že je lepšie, ako to z obchodu. Ponúkam Vám svoj vlastný recept a môžete si ich pripraviť aj Vy. Ak ho spravím do zásoby, dávam ho hotové zmraziť do mrazničky a potom mám vždy čerstvé pečivo, kedy si len zmyslím. Ak zabalíme rohlíky do utierky, aj druhý deň zostávajú vláčne a sú ako čerstvé.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do misy preosejeme múky a premiešame so soľou. V múke urobíme priehlbinku, do ktorej dáme cukor, olej, žltok, rozmrvené droždie, trochu vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Zvyšným vlažným mliekom zarobíme vláčne, pružné nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
-
2
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto znovu prepracujeme a vytvarujeme z neho rovnomerný valec.
-
3
Valec pokrájame na 10 rovnakých dielov.
-
4
Každý diel vyvaľkáme do pozdlžneho oválu. S cestom sa veľmi dobre pracuje.
-
5
Oválky cesta zarolujeme , pričom špičku cesta rukou naťahujeme. Rohlíky na oboch koncoch trošku ohneme do vnútra.
-
6
Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečiacim papierom alebo silikonovou podložkou, necháme ešte 15 minút podkysnúť.
-
7
Rohlíky potrieme s vaječným bielkom, ktorý sme rozšľahali so soľou a posypeme so zezamom. Pečieme v trúbe vyhriatej na 180 stupňov 15-20 minút, vyberieme a necháme ich vychladnúť.
Diskusia k receptu