tento recept som si doniesla pred 12 rokmi z Anglicka. Vtedy u nás také veci neboli...

15
porcií
30-40 minút
na 190 °C

Suroviny

1,5 hrnčeka
2 balíčky
1 PL
3 PL
1,5 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Teplu vodu zmiesame s ostatnymi ingredienciami v miske, prikryjeme a nechame postat 10 minut. Potom cesto miesime 10 minut a dame do vymastenej misky. Povrch cesta pomastime, prikryjeme a nechame kysnut 30 minut.

  2. 2

    Cesto si rozdelime na 15 casti, z ktorych potom vytvarujeme valceky, ich konce spojime. Znovu nechame na teplom mieste odpocivat 30 minut. Vykysnute bagels vlozime do vriacej vody a varime 2 minuty. Nechame ich odkvapkat a vychladnut na utierke.

  3. 3

    Posledna faza je pecenie: bagels ulozime na vymasteny plech, potrieme rozslahanym vajickom a posypeme semiackami (napr. makom, sezamom, lanom a pod). Pecieme 30-40 min. pri 190 stupnoch.

Diskusia k receptu

evusik
tak to som ešte nepočula, ale vyzerá to zaujímavo, škoda že nemáš foto, aby sme vydeli výsledok, ešte by ma zaujímalo - je to ako pečivo?
evusik
a ešte jedna otázka - ako ich spájaš? ako salonky?
wevewe
dobry napad skusim najst nejake foto. je to take koliecko.
wevewe
moj oblubeny - s natierkovym maslom (cream cheese) a udenym lososom. mnam mnam ;-)
babav
Taky oblubujeme ,na nedelne ranajky ,aj u nas ;-).Mne sa ich vsak neoplati robit doma ,lebo tu mamek dostaniu velky vyber cerstvych ,vonavych,rovno vybratych z pece.
Bagle su originalom zidovskej kuchyne.
sovka62
Mala som recept v židovskej kuchárskej knihe (nevrátila sa mi, keď som ju požičala),. Teším sa, že sa s ním stretávam znovu, aj keď tam sa príprava trošku líšila, neboli lúhované vo vriacej vode. Ale takto sa mi páčia viac, takže určite vyskúšam.
babav
@sovka , my sme pred dlhsimi rokmi mali navstevu zo Slovenska , pan, profesionalny pekar, mal zaujem kupit automat na pecenie baglov.Vtedy som mala moznost vidiet ako ich pecu.Tie prave musia prejst vodnym kupelom,inac si nezachovaju perfektny tvar,su vzdy "ako by ich jedna mater mala ;-)".Mimochodom, masinu sa mu nepodarilo kupit,bolo to prilis komplikovane.
evanaaa
wewewe, nie sú trochu sladšie, keď tam idú až 3 veľké lyžice cukru? Ináč sa mi ten recept páči, vyskúšam. Ale neviem, či tam nemôžem dať cukru menej už aj preto, že som dia.
evanaaa
Alebo zmiešať len trochu cukru ( kvôli kvásku ), so sladidlom ?
evanaaa
A ešte ma napadlo - do cesta vajce nejde ? Prepáč, že sa toľko vypytujem.
wevewe
@evanaaa no, ja si myslim, ze ked das menej cukru, tak sa nic nestane. napisala som ako znie povodny recept zo zidovskej kucharskej knihy, vajce tam uvedene nebolo....
sjuz
dobrý tip je aj nerobiť z nich šulce a spájať, ale guľky, ktoré trochu sploštíme a poprepichujeme vareškou :)
akurát sa chystám ich robiť:)
sjuz
ale aj toto nie je na zahodenie



celeblith
@wewewe a pecivo je potom take tmave? lebo ja som nasla nieco, ze sa pecivo luhuje aj v roztoku NaOH, potom je take tmave a ma taku inu chut...
wevewe
@celeblith nie, nema byt tmave...iba keby si pouzila celozrnnu muku. o luhovani som veru este nepocula




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia