Teplý fazuľkový šalát
Teplý fazuľkový šalát

Teplý šalát zo strukovej fazuľky fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. januára 2022
Teplý šalát zo strukovej fazuľky (fotorecept)
Foto: sracz

Takto pripravenú fazuľku je možné použiť ako teplý šalát, ale aj ako chutnú prílohu k rôzne pripraveným mäsám. Pokiaľ sa na štarte vyhneme slanine a nahradíme ju rastlinným olejom, bude to variant pre vegetariánov. Bazalička voňavá, moja verná láska v kuchyni, výslednému „dielu“ (riekol by majster @Mesiar50) zvýrazní tiež jeho arómu a chuť. Moja krajšia polovička, excelentný hlavný konzument v našej kuchyni, by ma s týmto jedlom bez slaniny, prirovnala k „pastierovi kôz“ a jedol by som si ho sám!

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

200-250 g prerastená
12-15 ks
2-3 ks (zelená a žltá)
350-400 g
2-3 strúčiky
podľa chuti
2-3 ks
10-12 ks
5-7 ks
240-250 ml pokrájaná
2-3 KL
2-3 KL
120-150 ml čerstvá pokrájaná
podľa potreby (kúsky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ak máte všetko potrebné pripravené „po ruke“, umyté, očistené a pokrájané, hotový šalát môžete po pol hodinke servírovať. V rajnici som vyškvaril na kúsky pokrájanú údenú slaninu, odstavil z ohrevu, pridal pokrájanú mladú cibuľku aj s jej zelenými „pierkami“, premiešal, vrátil na ohrev, 3-4 minúty restoval. Pridal som pokrájané papriky (na farbe a množstve nezáleží) a podusil do polomäkka „na skus“.

    Teplý šalát zo strukovej fazuľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V menšom hrnci som nechal zvrieť vodu, následne som do nej pridal 3-4 KL soli, pokrájanú zelenú fazuľku, vložil drôtené „vajíčko“ s bobkovými listom a guličkami čierneho i nového korenia. Opäť som povaril „na skus“, teda 5-7 minút. Každý si čas varenia určite zvolí podľa seba.

    Teplý šalát zo strukovej fazuľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som fazuľku zlial cez sitko a presypal ju do rajnice s udusenou a ocesnakovanou paprikou, pridal 2 KL masla, pokrájanú čerstvú bazalku, pokvapkal extra panenským olivovým olejom, premiešal.

    Teplý šalát zo strukovej fazuľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tento teplý fazuľkový šalát som podával ku grilovanému kurčaťu. Ak v úvode slaninu nahradíte rastlinným olejom, šalát môže byť aj ako pôstne jedlo. Dobrú chuť aj Vám!

    Teplý šalát zo strukovej fazuľky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Zelené fazolky miluju, pěkný receptík, krásné foto!
1x sracz
chemik
@haji (7.1.2022 19:07)

Taky zelené fazolky miluji, zejména k rumpsteaku a sraczuv recept je lepší než jen prosté blanšírování.
2x haji a sracz
pivonka
Sraczko náš, to Ti je ale dobrota. Priznám sa bez mučenia, mladú cibuľku ešte nemali, tak musela byť biela, ale aj tak! A to celý život luskovú fazuľu podhadzujem, nemám ju rada. Na panvičke som si k tomu opiekla kuracie prsia ale dá sa to jesť aj samotné. Musím jesť viac zeleniny a v takomto podaní veru môžem. Ej, veru môžem! Vďaka za recept.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha