Baklažánovo-kapiová omáčka (sós) fotorecept
Foto: cesminaz
Recept na túto omáčku/sós mám od svojej švagrinej. Používa sa do jedál po lyžiciach, na ochutenie. Či už do dusenej zelenej fazuľky, iných zeleninových Zobraziť celý popisRecept na túto omáčku/sós mám od svojej švagrinej. Používa sa do jedál po lyžiciach, na ochutenie. Či už do dusenej zelenej fazuľky, iných zeleninových jedál, alebo aj do mäsitých jedál :-) Proste všade tam, kde sa vám hodí chuť baklažánu a kapie :-)
Postup
-
1
Pripravíme si rovnaké, alebo aspoň približne rovnaké množstvo kapie a baklažánu. Toto sú naše vlastné baklažány ,preto majú rôznu veľkosť :-) Jeden bol taký veľký a tučný, že sa počítal za dvoch :-) Kapiu som približne na rovnako odhadla. Čiže treba počítať aspoň 50 % kapie a 50 % baklažánu. Ale podľa skúsenosti viem povedať, že je sós výborný aj keď použijete viacej kapie než baklažánu :-) Zeleninu umyjeme a pokrájame. Taktiež si už dopredu pokrájame na drobno aj vňať.
-
2
Do hrnca dáme 1dl oleja, dáme naň baklažán aj papriku. Celé dobre osolíme, premiešame a necháme za občasného miešania zakryté akoby dusiť. Nech zmenší svoj objem, to trvá niekoľko minút. Potom celé podlejeme vriacou vodou (ja som dala 1 l) a necháme variť, kým všetko celkom nezmäkne, cca 15 min. To až tak dlho netrvá, lebo baklažán a paprika sú dosť rýchlo uvarené :-)
-
3
Uvarené dobre ponorným mixérom pomixujeme do hladka. Ak je príliš husté, treba pridať ešte trocha vody. Konzistencia má byť ako redšia omáčka, alebo ako krémová zeleninová polievka :-) Následne pridáme posekanú vňať, olivový olej a ešte zo 10-15 minút povaríme. Nakoniec horúce dávame do fliaš, poriadne uzavrieme a otočíme dole hlavou. Takto necháme omáčku vychladnúť. Sterilizovat netreba nič.
-
4
Z tejto dávky mi vyšlo 5 x 7dcl flašiek. Mne to do zásoby stačí ,lebo sa do jedál pridáva po lyžiciach/menších množstvách. Pravdaže kto chce, to môze použiť aj ináč a väčšie množstvo :-) Po otvorení sa to udržiava v chladničke. Že koľko to maximum v chladničke vydrží neviem, ja som to zvykla stroviť do dvoch týždňov.
-
5
..a toto sú naše baklažány :-) Tento rok sme mali velmi peknú úrodu.
-
6
..aj kapii sa dobre darilo, slnka dostala až až :-)
-
7
..a preto ani naša obľúbená olejová paprika "mojej mamy",nesmie chýbať v zásobe ;-P
Na túto olejovú papriku asi nikde :-) Robieva ju moja mama odkedy sa pamätám a my ju strašne lúbime :-) Moja mama presný recept nato nemá,zvykne to robit vzdy takpovediac od oka a podla chuti.A je to preto,lebo vraj ona zvykne odkladat vzdy rozdielne množstvo papriky,kolko má práve po ruke,k dispozícii.Ale je to veeeelmi jednoduché,takže ti to opíšem :-)
Potrebujes k tomu: Kápiu,deko/zelko,olej slnečnicový,ocot a cukor.
Kápiu pokrájaš na štvrťky a dáš do jedného hrnca.Podla toho kolko papriky v tom hrnci máš,tak prileješ tolko vody,aby bola cca.do polovici tej papriky.Nie viac,lebo ešte aj kápia si pustí šťavu.Potom hned nasypeš deko,daj radšej menej,nez by si to náhodou presolil-neskôr môzes dat este.Teraz to necháš,aby sa to začalo variť až kým neuvidíš,ze si aj sama paprika pustila šťavu (k tej vode). To je pár minút.Potom dochutíš octom,cukrom a dáš olej.Olej dáva moja mama cca.na 5-6kg paprík 2dl oleja.Čo sa týka octu a cukru,to si každý dochutí podla vlastnej chuti.Niekto má rád sladšie,niekto kyslejšie.Takže,ked si dal vsetko,tak to necháš chvílku varit a potom tú štavu ochutnáš.Ked je málo slané,tak pridáš este deko,nie sol.A šťavu si dochutíš ako ti chutí.Ale zo začiatku to ochut trocha viac,lebo tá paprika vpije tie chute do seba počas varenia.Moja mama zvykne po chvílke varenia (skoro pred koncom) esteraz ochutnat a ak treba,tak znova este dochutí (ocot,cukor,deko).Papriku musíš kontrolovat,lebo sa môze varit len do polomäkka.Ked je paprika uz do polomäkka uvarená,uzaj ju zahorúca kladieme do fliaš.Vzdy papriku s trochou šťavy,tá paprika sa musí vediet v tej flaši aj trocha hýbať.Alebo nakladies papriku do 3/4 flaše a zvyšok zaleješ tým nálevom/šťavou a pomykáš ju.Potom poriadne zakrútiš a hotovo.Necháš len tak vychladnúť.Bez sterilizovania,bez suchého dunstu,bez otáčania fliaš na hlavu :-) Nikdy sa mame nepokazila ani jedna.Ale ak by sa niekto obával,tak nech ich pre istotu otočí dole hlavou a nechá tak vychladnúť.Netreba ich balit do deky,inak vám tie papriky v tych flašiach az príliž zmäknú/rozdusia :-/ Ten čas,za ktorý volne chladnú,im úplne postačí nato,aby este trolinku zmäkli a boli super :-)
Dúfam @Kimlo ,že som ti to dost zrozumitelne popísala :-) Nám takto spravená olejová paprika velmi chutí,bez nej si silvestrovské chlebíčky ani predstaviť neviem :-)) A nie len na chlebíčky,my ju jeme jednoducho k čomukolvek :-) Ak ju vyskúšaš,tak nech sa vydarí!
@Siisa :-) ja nesterilizujem nič,asi preto mám tolko zaváranín ;-)) Keby som to musela vsetko sterilizovat,by ma iste aj nálada prešla ;-)) Som rada,ze sa ti recept páči.