Grahamové žemle

olga42 - fotkaolga42, 11. septembra 2010
Grahamové žemle
Foto: olga42

V našej rodine sú veľmi obľúbené.Po upečení a vychladnutí ich uložím do mrazničky a podľa potreby ich rozmrazím v mikrovlnke.Takto ich mám stále poruke.

20-22
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 250 °C

Suroviny

500 gramy
500 gramy
2 kocky
1 kusy
800 mililitre
3 polievkové lyžice
4 kávové lyžice
2-3 hrste
2 kávové lyžice




Postup

  1. 1

    Droždie -2 ks-rozdrobíme a zamiešame ho s 2 lyžičkami kryšt.cukru.Do misky dáme múku,prášok do pečiva,soľ,ovsené vločky,semienka a všetko zamiešame.Keď sa droždie rozpustí,dáme ho do zmesi.Všetko zalejeme vodou,olejom a všetko zamiešame varechou. Hmotu posypeme múkou,zakryjeme pláteným servítkom a necháme vykysnúť./Cesto nemusíme miesiť rukou,stačí varechou./

  2. 2

    Keď cesto vykysne rukou namočenou v studenej vode tvarujeme žemle,ukladáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.Ukladáme ich na plech na vzdialenosť 3 cm od seba. Vrch žemlí potrieme vodou.Pečieme pri 250 stupňoch asi 20 až 25 minút.Po upečení vrch žemlí potrieme znova vodou.Takto upečieme 20 až 22 kusov.Potrebujeme k tomu 2 plechy.

  3. 3

    Po vychladnutí môžeme žemličky uložiť do mrazničky a konzumovať podľa potreby. V prípade,že neobľubujete tmavé pečivo,urobte žemle z 1 kg polohrubej múky.V tomto prípade cesto vyvaľkajte v hrúbke asi 3 cm a vykrajujte žemle šálkou.Postup je ten istý. Pridajte-podľa chuti-aj viac vločiek a semienok,poprípade celú rascu.

Diskusia k receptu

zdezda
Recept sa mi páči, vyskúšam a tiež si myslím, že ich treba nakrojiť, ako píše marienka44, inak prajem Marienke krásnu meninovú nedeľu :-)
pekarik
neviem aká je to múka čierna,snaď múka pšeničná celozrná graham,avšak jej podiel k polohrubej je veľký stačilo by 7O:3O% pre väčší objem pečiva a lepšie spracovanie,inač je to súper nápad a aj pečivo
marienka44
Dakujem za gratulaciu. Naplnila som vcera tortovy korpus z Kauflandu /stal 1 €, su tam 3 platy/. Prvykrat v zivote som si zlahcila, ze som nepiekla, len naplnila gastanovym kremom, boky su obsypane mandlovymi oprazenymi lupienkami a na vrchu coko poleva. Okraje kruhu som ozdobila polkami mandli. Hadam bude chutit, az dnes ju nacneme. Krem som robila sama. :-). Vcera som bola pozvana dcerkou a s jej rodinkou na pizzu v pizerii, dnes robim veceru-raznici z bravcovej panenky.
isar
Načo je tam prášok do pečiva? (Mám na neho alergiu)
Dve droždia sú už až dosť na kilo múky. Skúsim to z polovičnej dávky a bez prášku, pridám do cesta na hrubo polámané orechy
olga42
Tento recept je vyskušaný veľa kráť.Pečiem ho už 25 rokov.Isar nedala som ho len pre teba,keď nechceš ignoruj ho.A droždia tam toľko treba,aj prášok do pečiva.Myslím,že kto ho vyskúšs bude spokojný.
voz12
Už som sa pokúšala piectˇgrahamové žemle,ale bohužialˇmi zostali strašné ,tak vyskúšam ešte tento recept. Chlebík si pečiem doma sama v el. rúre a je vynikajúci.
olga42
Neviem prečo sa vám želmičky nevydarili,bola rura vyhriata,boli dobre vykysnuté.Napíšte ake boli.Ja ich zamiesim len varechou.Aku ste dali muku.Muka musí byť špeciál celozrná stredná.Nie z múky chlebovej.Vtedy zostanu ploské. Napište mi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia