Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. mája 2015
Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept)
Foto: sracz

Tarhoňa, mrvenica, slovenská ryža (talianske orzo) ako prílohy, si v našej kuchyni už dávno našli svoj pevný gastronomický „post“. Uznávam, že oprávnene. Sú ľahko Zobraziť celý popisTarhoňa, mrvenica, slovenská ryža (talianske orzo) ako prílohy, si v našej kuchyni už dávno našli svoj pevný gastronomický „post“. Uznávam, že oprávnene. Sú ľahko dostupné, rýchlo upraviteľné a hlavne chutné. Z času na čas však technológiu varenia rád zmením a obohatím niečim novým. Tentoraz som experimentoval so špargľou (jej pevnejšou časťou) a obľúbenými jadrovníkmi paprík. Oboje sa spravidla vyhadzuje a ja to považujem za finančnú škodu, ale hlavne za stratu nových chutí a pôžitkov z nich!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

15 - 20 ks
podľa potreby
6 - 8 ks
1 ks (alebo červená cibuľa)
500 - 600 g (orzo)
1 200 - 1 500 ml (vývar)
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby

Online leták

Postup

  1. 1

    toto je východzia zostava; jadrovníky_srdiečka mi ostali po príprave leča, horné časti „kláskov“ špargle som servíroval ako predjedlo (zo zväzku vyberiem jeden, ohnem ho až sa zlomí, časť s „korunkou“ upečiem {soľ, čMČK, soľ, čMČK, pár kvapiek oleja, zmiešať, piecť 6´ pri 190 °C, poobracať, pridať pár hobliniek masla a dopiecť ešte 6´}, celý zväzok potom prerežem na úrovni zlomeného; dolné časti očistím škrabkou na zemiaky, pokrájam, zalejem 1itrom vody, pridám soľ, boblisty, 2÷3 strúčiky pretlačeného cesnaku a uvarím na mäkko)

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    jadrovníky očistím od semienok, odrežem ~ 5 mm pod „korunkou“ a pokrájam na plátky

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na PL oleja a PL masla orestujem pokrájanú väčšiu šalotku (ak nemám použijem červenú cibuľu), prisypem k nej pokrájané jadrovníky, pridám štipku soli a čMČK a krátko, max. 5´ podusím a odstavím

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na dno „šikovnej“ rajnice nanesiem „film“ (½ PL) oleja, nasypem 500 g vrecúško so slovenskou ryžou, krátko opečiem, až získa „melír“

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zalejem špargľou aj s vývarom (už bez boblistu); podľa potreby dolejem horúcu vodu, aby jej hladina bola ~ 10 mm nad úrovňou „ryže“, zamiešam, ochutnám, ak treba dosolím, priložím ½ PL masla

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a prikrytú varím, až sa v nej objavia „dierky“

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom do nej prisypem odložené jadrovníky restované na šalotke, opatrne zmiešam

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a servírujem, tentoraz ako prílohu k perkeltu z kuracích srdiečok (rcp nasleduje)

    Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sracz
Ďakujem prvému človeku za prvú hviezdičku! Uvarí a zje rýchlosťou tornáda!!!
1x manya
jozka2
jA TI DAVAM 5*****mne sa jedlo velmi paci.Sparglu,ale nevarim do makka,mame radi al dante troche chrumkavu.Varim ju asi 5 min,
klukodvody
I já přidávám ***** a k.k. zase nová inspirace a změna a káš to krásně upravené .Oba zdravíme Vás oba .
zdenka1009
Ja slovenskú ryžu milujem, jedávam aj samotnú, krmim sa sa s ňou ako hus, kupujem z lídla tú taliansku...vyskúšam aj tvoj rcp :-)



frezia68
To by mi určite chutilo,len musím už konečne vyskúšať tie jadrovníky a ešte keby vymysleli bezlepkovú slovenskú ryžu,tak urobím presne podľa toho receptu :-)))
sunajn
Akurát by som nevyhadzoval ani semiačka.