Kokosové ježe fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. decembra 2013
Kokosové ježe (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som upiekla tieto kokosové ježe podľa @Elysa. Týmto jej chcem vyjadriť veľké ďakujem. V mojom recepte som mala vždy málo polevy. Teraz Zobraziť celý popisDnes som upiekla tieto kokosové ježe podľa @Elysa. Týmto jej chcem vyjadriť veľké ďakujem. V mojom recepte som mala vždy málo polevy. Teraz mi aj trochu zostalo , zo zvyšku spravím guľky. Druhý dôvod , prečo pridávam tento recept je , že ho pošlem synovi.Toto zvládne aj on. Tento recept je dobrý , lacný , rýchlo spravený :-) Možno sa niekomu z vás tiež zíde. Týmto som ho pripomenula.No a ďalší dôvod je , že si ho rýchlo nájdem v mojej kuchárskej knižke.

12 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
300 g
1 ks
50 g
250 ml
2 PL
1 ks
1 ks
Poleva:
200 g
250 g
200 ml
3 PL
100 g min. 70% kakaovej hmoty
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do misky som odvážila 250 g cukru , pridala som jedno celé vajíčko. Nebuďte leniví ako ja a vyberte si väčšiu misku.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážila som si hladkú múku , preosiala som ju s kypriacim práškom.Pripravila som si med a nastrúhala som kôru z jedného citróna.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky som pridala 2 pl medu.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odmerala som si 250 ml mlieka. K mlieku som pridala 50 g masla. V mikrovlnke som maslo rozpustila.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mixérom som vymiešala cesto.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech som vymazala maslom a vysypala múkou. Koláč som piekla na 200°C 12 minút.Vychladnutý koláč som nakrájala. Koláč som piekla na plechu s rozmermi 28 x 34 cm.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým mi koláč chladol , spravila som polevu.Do kastrólka som dala 200 ml mlieka, 200 g masla , osiaty práškový cukor - 250 g a 3 pl kakaa. Horkú čokoládu som nalámala. Nad parou som to miešala , kým sa mi maslo a čokoláda neroztopili.Jednotlivé kúsky koláča som namáčala pomocou vidličky do polevy , potom som ich obalila v kokose.

    Kokosové ježe (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jozka2
kolko receptov tu este moze byt na komkosove jeze.Tam sa neda nic menit vsetky na jedno kopyto.
babkamt
@jozka2 v porovnaní s mojim receptom je tento omnoho jednoduchší.Doteraz som robievala takto: 6 vajec , 25 dkg práškový cukor , 10 dkg kockový cukor , sneh zo 6 bielkov , 30 dkg hrubej múky , 1 kypriaci prášok, 5 dkg orechov , 2 pl kakaa. Poleva : 38 dkg práš.cukor , 3,5 dkg kakaa, 10 pl mlieka , 1 maslo , kokos.Tých 10 dkg kockového cukru sa upálilo na karamel , potom som pridala 2 dcl vody.
V recepte od @elisa je citrónová kôra , ktorá celý koláč rozvonia.
Ďakujem za tvoj názor.
mata3636
@jozka2 - Ty si "iný" prípad
@babkamt - aj ja robím podľa rcp, ktorý si popísala v komentári, len do polevy dávam 30dg cukru. Je to síce prácnejší rcp, ale podľa mňa lepší ako s medom. Medové sú tvrdšie ako tieto karamelové. Niekedy mám také mäkkučké cesto, že kocky ledva poobaľujem v poleve. Ale potom tá výsledná chuť, no mňam :-) A ani ja nemám pekné rovnomerné kocky. Cesto mi vždy v prostriedku pekáča urobí kopec, takže prostredné kocky sú vyššie, z kraja nižšie. Ale čo, nech, pojedia sa aj tak
elixir
To cesto sa mi veľmi páči, tak tento rok spravím podľa Teba. Minulý rok som ježe obaľovala v čokoládovej poleve Ganache podľa @honestky , tej asi zostanem verná.
elysa
@babkamt ja sa teším, že si si vybrala recept mnou pridaný- nám doma tento najviac chutí...áno, toto cesto pri pečení krásne vonia- tak vianočne...
babkamt
@mata3636 to , že kocky nemám pravidelné ma vôbec netrápi. Dnes som popri zarábaní ciest upiekla tento koláč. Hlavne , že nám chutí. Recept som poslala aj neveste. Má málo času a deti radi maškrtia. Tento koláčik spraví obratom ruky :-)
babkamt
@elixir robievam tiež čokoládovú polevu Ganache. Je výborná. V nedeľu som nič nepiekla. Mala som chuť na niečo sladké. Nám tento koláč chutí.
@elysa určite ho nepečiem posledný krát. Som rada , že ho v tom množstve receptov neprehliadla. Prajem ti príjemný večer a veľa dobrých receptov.
jozka2
mate63,nie nie som iny pripad,nemam pravo asi na kritiku lebo som nepridala ziaden recept,len som sa nechcela rozpisovat,ale aj oci jedia,ja nie som za bezvyznamne kritiky.Dala som jej 5 I ked som to okomentovala,lebo ma velmi dobru plnku?! ci polevu?! ako to nazvat.
jozka2
Babkamat neber to ako kritiku nebudem to rozpisovat,ty vies co myslim.dala som ti 5 bodov,lebota plnka je ina ako u ostatnych.
jozka2
este by som chcela napisat,ze ak neomastis boky plechu nebude sa ti v prostriedku dvihat cesto pri peceni.
babkamt
@jozka2 máš svoj názor a stojíš si za ním . Ja sa nehnevám. Máš právo sa k receptu vyjadriť. Ďakujem za * :-)
kimlo
Takéto mám veľmi rád...a pokrájané sú pekne, hneď je na nich vidieť že sú domáce... 5*
mariamka
tento kolac sa nikdy nezunuje, ci je do stvorca ci do obdlznika, hadam nas aj prezije :)
ajuska155
robila som ho , môžem doporučiť ja som namiesto citrónu dala kôru z pomaranča a do cesta som nastrúhala aj čokoládu a vymačkala celý pomaranč :) boli božské , dakujem za recept 5 *
babkamt
@kimlo dedko ich tiež môže. Vnučka si kázala aj zabaliť . To hovorí o všetkom. Keby jej nechutili , tak si z nich nevezme domov.
@mariamka súhlasím s tebou , že nás tento koláč prežije.
babkamt
@ajuska155 no prosím , ešte si ho vylepšila. Pridať čokoládu ma veru nenapadlo. Citrón sa samozrejme môže vymeniť za pomaranč. Ďakujem za udelené *
kamilka61
Aj my ho máme radi, chystám sa ho urobiť na sviatky a aspoň dva plechy. Len neviem či do vianoc vydržia v krabici na balkóne, neviem či sa v koláčiku niečo nemôže pokaziť. Na daľší víkend bude treba piesť už aj medové platy a štrúdle , tak aby som všetko naraz nerobila . Keby mal niekto skúsenosti s trvanlivosťou, tak prosím o názor. Zatiaľ pekné pečiace víkendy.
babkamt
@kamilka61 U nás tieto koláče dlho nevydržia. Ale nie je v nich maslový krém. Ja si myslím , že by si ich kľudne mohla upiecť v strede budúceho týždňa. V dobre uzavretej krabici by ti mali vydržať. Ovšem , pokiaľ ich nezjete :-)
radost
v uzavretej doze-ochrana voči vysychaniu-na balkone-teda v chlade...vydržia dlhooooo..a v mrazáku aj do veľkej noci..:-)
babkamt
@radost zabudla som dopísať , že v chlade. Dobre si spravila , že si doplnila chýbajúcu informáciu :-)
jozka2
Babkamat, velmi pekne ti dakujem za recept s karamelom,urcite ich urobim teraz som urobila polevu podla receptu akomas hore s tou cokoladou/dcera ide na party/,ale na Vianoce vyskusam s karamelom.Mate363,ja som uz niekde pisala,ze mam recep stary prestary,stale cesto podla neho peciem a je velmi dobre,ale davam namiesto PDP-sodu bicarbonu a sesto je vynikajuce,soda ma inu reakciu s medom ako PDP,skus,uvidis.
mata3636
@jozka2 - ale ja nerobím medové ježe, ale s karamelom, presne ten recept, ako napísala @babkamt 11.decembra vo svojom komentári. Vyskúšam Tvoju radu, nepomastiť a nepomúčiť boky plechu. V piatok pečiem, tak som zvedavá :-)
babkamt
@jozka2 vďačne sa vždy podelím o recept. Bola si spokojná s polevou ?Pridaj pre nás tvoj starý recept - ja ho vyskúšam.
@mata3636 napíš , či si bola spokojná.
kamilka61
ďakujem za rady, už sú urobené a v dóze na balkone, no každý večer z nich vykladám , tak neviem či niečo ostane aj na sviatky.
Teraz sa chystám na medové rezy, plniť ich budem až v pondelok, tak z tých dúfam niečo ostane aj na sviatky .-)
babkamt
@kamilka61 ja som tiež nechala zopár drobného pečiva v chladničke. Pred chvíľou som si na ne spomenula , lebo som chcela niečo maškrtiť. No tácka už bola prázdna , dedko ma predbehol :-) Tak som si išla vziať z krabíc . Tak to vyzerá , že ešte niečo budem musieť upiecť:-)
mata3636
@babkamt - takže "hlásim", že po aplikovaní rady od @jozka2 - nepomastiť a nepomúčiť boky plechu, len dno, mám cesto pekné, bez kopca v prostriedku. Takže rada to bola dobrá, užitočná - ďakujem, jozka2. Pekné sviatky prajem!
babkamt
@mata3636 nabudúce tiež nevymastím boky plechu. Budem sa držať tvojej rady. Tiež ti prajem šťastné a veselé sviatky , bohatého ježiška.
1x elixir
stingerle
super receptik....som ho dnes hned aj vyskusala a aj mamine odporucila a chutove je fantasticky a cesticko je velmi dobre a krehke...mnam mnam mnam....dakujem za super recept..... ;)
babkamt
@stingerle je to proste klasika a tá je už veľa krát odskúšaná. Som rada, že si bola spokojná a že si sa mi ozvala. Pekný večer ti prajem.
stingerle
@babkamt manzelov kolega povedal ze kvoli takej maskrtke si zacne tiez zienku hladat...takze odporucam tento recept fantasticky... :D
babkamt
@strinerle takže si za hviezdu, keď si manželovi z nich dala aj do práce. Jeho kolega si hneď začne hľadať takú šikuľku ako si ty aj pre seba, aby mu piekla dobroty:-)
banaeva
idem ho piecť, ale mám starý recept a idú tam 2 vajíčka a múka - 19 dg hladká a 19 dy hrubá. A niekde som videla to krájanie a obaľovanie, keďže je zdlhavé - robili to tak, že tú "polevu" len tak naliali na vrch a posypali kokosom. Je to rýchlejšie. Chcem to vyskúšať, lebo už sa zvianocieva..... všetkým príjemné pečenie !
babkamt
@banaeva tvoj recept nepoznám. Škoda, že si ho nenapísala celý. Niekomu by si možno pomohla. Alebo pridaj tvoj recept. Určite je tvoj postup rýchlejší. Prajem ti príjemné sviatky.
elixir
Tak som piekla ježkov tentokrát už komplet podľa Tvojho receptu :) Plnky som mala dostatok a sú výborné :) Ďakujem za recept.



babkamt
@methi súhlasím s tebou, že kokosové ježe sú dobrota. V mojej novej kuchárskej knižke, ktorú som si našla pod stromčekom je tento recept s jogurtom. Určite ho vyskúšam. Ďakujem za pridaný link. Prajem príjemný zvyšok sviatkov tebe a tvojím blízkym.
@elix ír to je fajn, že si mala dostatok polevy.
kvetinka777
pravbe somn dokoncila tento receptik,a zdaju sa mi celkomn fajn,zajtra si pochutimnne aj mnoje deticki
elixir
@babkamt Kolegovia sú veľkí fanúšikovia tohoto receptu, dnes som ho znovu niesla do práce na moje výročie vo firme, sa po ňom zaprášilo :)
babkamt
@elix ír ďakujem, že si sa ozvala. Tento koláč si nepiekla prvý krát.Viem, že aj v decembri si s ním mala u kolegov úspech. Pekný deň ti prajem.
babkamt
@leonecka888 do cesta ide hladká múka špeciál. V rozpise surovín je zapísaná, spomínam ju aj v bode 2. Dúfam, že som ti pomohla:-) Pekný deň ti prajem, nech sa ti koláč vydarí.
pajo123
Super recept ale piekla som koláč 15 min na 200 stupňoch a aj tak nebol upeceny :(
zdenka1009
Minulý rok som robila jezov podľa tohto rcp a bola som veľmi spokojná. A teraz idem znova piecť, len tieto odskúšané a výborne.
saphiria
Veľmi dobrý recept,jedine tento recept používam,máte ix krásne nakrájané,v momente sa zjedia,robila som ix v Taliansku,len sa po nix zaprášilo, ďakujem
domsom
Do polevy som dala o 100 g. menej cukru a aj tak mi prídu príšerne sladké




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia