Orechový tart s ríbezľovým lekvárom
Môj muž povedal, že v tom koláči je chuť Vianoc....
porcií
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
| 160+5 g |
|
| 1 ks |
|
| 70 g |
|
| 90 g |
|
| na špičku noža |
|
| na špičku noža |
|
| medzi prsty |
|
| Plnka: | |
| (na potretie tartu) |
|
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| 35 g |
|
| medzi prsty |
|
| 1 ks |
|
| štipka |
|
| 1-2 PL |
|
| Poleva: | |
| 15 g (50 %) |
|
| 5 g |
|
Postup
-
1
Vymiesime si cesto (okrem cca 5 g múky, ktorá je zvlášť - tú použi, keď budeš vaľkať cesto do formy), zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky.
- 2
Pomelieme orechy na hrubšie - za menšiu hrsť nechaj bokom, tie nasekáš neskôr. V rajničke si rozpusti maslo, pridaj cukor, škoricu, orechy, trochu vody, ak je veľmi lepivé, pridaj trochu viac vody, ale má to byť ako hustejší krém, keď sa robí v rajničke cestička. Odstav a nechaj vychladnúť. Medzitým si na veľkosť formy (moja má priemer 22 cm) vyvaľkaj cesto. S papierom na pečenie presuň do formy, cesto poprepichuj vidličkou a natri ríbezľovým lekvárom.
- 3
Predhrej rúru na 170-180 °C (poznáš ako ti pečie). Vyšľahaj bielok s malinkou štipkou soli a vmiešaj postupne vychladnutú orechovú zmes, ja to mám tmavšej farby, lebo som použila tmavý cukor. Pomaly rozotri na lekvár. Nasekaj zvyšné orechy a posyp vrch tartu.
- 4
Daj do rúry na cca 25-30 minút... toto si musíš odsledovať podľa tvojej rúry.
- 5
Nakoniec vychladnutý tart polej roztopenou čokoládou (môžeš použiť pomer a polevu akú používaš).
Tiež orechový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu