Orechový koláč
Orechový koláč

Orechový tart s ríbezľovým lekvárom

tiamostef - fotkatiamostef, včera 22:32
Orechový tart s ríbezľovým lekvárom
Foto: tiamostef

Môj muž povedal, že v tom koláči je chuť Vianoc....

10
porcií
30 minút
príprava
25-30 minút
na 170-180 °C

Suroviny

160+5 g
1 ks
70 g
90 g
 na špičku noža
 na špičku noža
 medzi prsty
Plnka:
 (na potretie tartu)
100 g
50 g
35 g
 medzi prsty
1 ks
 štipka
1-2 PL
Poleva:
15 g (50 %)
5 g



Postup

  1. 1

    Vymiesime si cesto (okrem cca 5 g múky, ktorá je zvlášť - tú použi, keď budeš vaľkať cesto do formy), zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky.

  2. 2

    Pomelieme orechy na hrubšie - za menšiu hrsť nechaj bokom, tie nasekáš neskôr. V rajničke si rozpusti maslo, pridaj cukor, škoricu, orechy, trochu vody, ak je veľmi lepivé, pridaj trochu viac vody, ale má to byť ako hustejší krém, keď sa robí v rajničke cestička. Odstav a nechaj vychladnúť. Medzitým si na veľkosť formy (moja má priemer 22 cm) vyvaľkaj cesto. S papierom na pečenie presuň do formy, cesto poprepichuj vidličkou a natri ríbezľovým lekvárom.

  3. 3

    Predhrej rúru na 170-180 °C (poznáš ako ti pečie). Vyšľahaj bielok s malinkou štipkou soli a vmiešaj postupne vychladnutú orechovú zmes, ja to mám tmavšej farby, lebo som použila tmavý cukor. Pomaly rozotri na lekvár. Nasekaj zvyšné orechy a posyp vrch tartu.

    Orechový tart s ríbezľovým lekvárom - obrázok 3
  4. 4

    Daj do rúry na cca 25-30 minút... toto si musíš odsledovať podľa tvojej rúry.

  5. 5

    Nakoniec vychladnutý tart polej roztopenou čokoládou (môžeš použiť pomer a polevu akú používaš).

    Orechový tart s ríbezľovým lekvárom - obrázok 5

Diskusia k receptu