Foto: dobizu
Ako som sľúbila vo fotorecepte na bezlepkové medovníčky, pridávam recept na tie klasické, ktoré pekávam nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pre rodinu Zobraziť celý popisAko som sľúbila vo fotorecepte na bezlepkové medovníčky, pridávam recept na tie klasické, ktoré pekávam nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pre rodinu a priateľov na rôzne príležitosti. Medovníčky mám od svojej kolegyne a 10 rokov iné už ani nepekávam. Medovníčky potrebujú svoj čas, preto sa pečú vždy skôr pred danou udalosťou. Potrebujú sa tzv. vydýchať, potom sú mäkké a rozplývajú sa na jazyku. Zdobenie je také isté, ako v spomínanom recepte na bezlepkové medovníčky v mojich receptoch.
príprava
na 180-200 °C
Postup
-
1
Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny. Všetky by mali mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme asi hodinu vopred.
- 2
Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, mletú škoricu a klinčeky. Dobre premiešame.
- 3
K múčnej zmesi pridáme vajcia, med (najlepší je lesný - dodá medovníčkom výraznú chuť aj arómu) a maslo (môžeme dať aj margarín, ale maslo im tiež dá lepšiu chuť). Vypracujeme cesto - nie príliš riedke (rozlievali by sa pri pečení) ani príliš tuhé (medovníčky by boli tvrdé).
- 4
S týmto cestom môžeme pracovať hneď, nemusí stáť (nie je na škodu, ak ho dáme na 24 hodín zabalené v potravinárskej fólii alebo mikroténovom vrecku odležať do chladu). Cesto vyvaľkáme na hrúbku minimálne 0,5 cm a vykrajujeme požadované tvary, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- 5
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov. Hneď po vybratí z rúry potierame rozšľahaným vajíčkom, aby mali krásny hladký a lesklý povrch. Medovníčky necháme dobre vychladnúť a uložíme ich do krabice na chladné miesto odležať.
- 6
Medovníčky ľubovoľne zdobíme, napr. bielkovou polevou, ktorú môžeme podľa potreby prifarbiť potravinárskym farbivom. Pred zdobením necháme medovníčky odležať aspoň 1-2 týždne. Zdobíme podľa príležitosti - napr. na Veľkú noc.
- 7
Najkrajšie sú ale na Vianoce, keď dotvárajú ich atmosféru svojou vôňou, chuťou a krásou. Ja medovníkmi zdobím aj vianočný stromček (robím hviezdičky a srdiečka, ktoré zavesím na červenú stužku a rozvešiam na stromček a k tomu dám už len veľké zlaté a červené mašle) - je nádherný a krásne rozvonia celú izbu.
- 8
Na takéto medovníkové domčeky robím cesto tuhšie, aby jednotlivé diely spolu dobre držali a spájam ich drevenými špáradlami a ako "lepidlo" používam hustejšiu bielkovú polevu. Najskôr domček pozliepam, nechám dobre zatuhnúť do druhého dňa a potom zdobím.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
dobreho kakaoveho prasku a pomlete ,alebo na drobno nasekane orechy.Tie by tam asi pri zdobeni vadili(?!).
vykrajované medovníčky a ozdobila jsem je jen jednoduše, ale od té
doby se mi už nějak nechtělo si to zopakovat. Je k tomu třeba opravdu trpělivost. Možná v zimě se donutím upéct je podle Tvého receptu.
Minuly rok som ich aj zdobila, aj poleva bola dobra. To, co zdobila moja dcera bolo krasne, tie moje, noo. Aspon som sa ich nebala zjest. Tie tvoje su naaadherne a treba k tomu svatu trpezlivost.