Medovníčky

dobizu - fotkadobizu, 26. augusta 2010
Medovníčky
Foto: dobizu

Ako som sľúbila vo fotorecepte na bezlepkové medovníčky, pridávam recept na tie klasické, ktoré pekávam nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pre rodinu Zobraziť celý popisAko som sľúbila vo fotorecepte na bezlepkové medovníčky, pridávam recept na tie klasické, ktoré pekávam nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pre rodinu a priateľov na rôzne príležitosti. Medovníčky mám od svojej kolegyne a 10 rokov iné už ani nepekávam. Medovníčky potrebujú svoj čas, preto sa pečú vždy skôr pred danou udalosťou. Potrebujú sa tzv. vydýchať, potom sú mäkké a rozplývajú sa na jazyku. Zdobenie je také isté, ako v spomínanom recepte na bezlepkové medovníčky v mojich receptoch.

60 minút
príprava
15 - jeden plech minút
na 180-200 °C

Suroviny

700 g
250 g
4 ks
4 PL
150 g
1 KL
1 KL
1/2 KL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme a odvážime si potrebné suroviny. Všetky by mali mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme asi hodinu vopred.

  2. 2

    Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, mletú škoricu a klinčeky. Dobre premiešame.

  3. 3

    K múčnej zmesi pridáme vajcia, med (najlepší je lesný - dodá medovníčkom výraznú chuť aj arómu) a maslo (môžeme dať aj margarín, ale maslo im tiež dá lepšiu chuť). Vypracujeme cesto - nie príliš riedke (rozlievali by sa pri pečení) ani príliš tuhé (medovníčky by boli tvrdé).

  4. 4

    S týmto cestom môžeme pracovať hneď, nemusí stáť (nie je na škodu, ak ho dáme na 24 hodín zabalené v potravinárskej fólii alebo mikroténovom vrecku odležať do chladu). Cesto vyvaľkáme na hrúbku minimálne 0,5 cm a vykrajujeme požadované tvary, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 stupňov. Hneď po vybratí z rúry potierame rozšľahaným vajíčkom, aby mali krásny hladký a lesklý povrch. Medovníčky necháme dobre vychladnúť a uložíme ich do krabice na chladné miesto odležať.

  6. 6

    Medovníčky ľubovoľne zdobíme, napr. bielkovou polevou, ktorú môžeme podľa potreby prifarbiť potravinárskym farbivom. Pred zdobením necháme medovníčky odležať aspoň 1-2 týždne. Zdobíme podľa príležitosti - napr. na Veľkú noc.

    Medovníčky - obrázok 6
  7. 7

    Najkrajšie sú ale na Vianoce, keď dotvárajú ich atmosféru svojou vôňou, chuťou a krásou. Ja medovníkmi zdobím aj vianočný stromček (robím hviezdičky a srdiečka, ktoré zavesím na červenú stužku a rozvešiam na stromček a k tomu dám už len veľké zlaté a červené mašle) - je nádherný a krásne rozvonia celú izbu.

    Medovníčky - obrázok 7
  8. 8

    Na takéto medovníkové domčeky robím cesto tuhšie, aby jednotlivé diely spolu dobre držali a spájam ich drevenými špáradlami a ako "lepidlo" používam hustejšiu bielkovú polevu. Najskôr domček pozliepam, nechám dobre zatuhnúť do druhého dňa a potom zdobím.

    Medovníčky - obrázok 8

Diskusia k receptu

alexdidi
Prekrásne....čo viac dodať...už len ďakujem za recept...už je uložený a na Vianoce vyskúšam
valusa
nádherné.................určite vyskúšam
sjuz
tiež robím z takéhoto cesta, a medovníčky sú PREKRÁSNE, dobizu :)!
pivonka
Vždy som obdivovala a nikdy nepochopím to pravidelné zdobenie. Chalúpku som dokázala ozdobiť a krásne, ale tá presnosť pri tom srdiečku - ušla by mi ruka. Úžasné.
anene
ukladám do KK, mám veľa receptov a už ani neviem podľa ktorého pečiem. Tento sa mi zdá podobný môjmu tak vyskúšam, len to zdobenie. neviem tak krásne ako Ty "dobizu." Ďakujem.
babav
Prekrasne!Peciem podla, takmer tvojho, receptu;navyse pridavam 1pl
dobreho kakaoveho prasku a pomlete ,alebo na drobno nasekane orechy.Tie by tam asi pri zdobeni vadili(?!).
frezia68
opäť niečo veľmi roztomilé a už pripomína sviatky :-)))
tatranka
Medovníčky mám pekné.No zdobenie je na zaplakanie a preto,klobúk dole pred tvojím krásnym zdobením.Nádherná práca.
dobizu
Ďakujem... to zdobenie chce len cvik, aj moje prvé výtvory boli všelijaké... :-) Ale aj teraz sa mi stane, že sa šmykne ruka alebo človek nemá svoj deň a nedarí sa! To zdobenie však je vždy krásne, keď ho človek robí s láskou pre tých, ktorých chce medovníčkom obdarovať! @babav - ja myslím, že keď sú orechy v ceste, pri zdobnení ro určite nevadí.
frezia68
@dobizu :si skromná a ten cvik by u mňa neuspel,mám dojem,že je to talent a Ty ho máš.Aj moje medovníčky sú pekné,pórovité,chutné,ale už nezdobím,lebo aj keď mám knižku-nepomáhalo,čo už?Nanajvýš poleva a šupnem tam oriešok-mandličku a toť celá výzdoba :-((
evanaaa
To zdobenie je nádherné, to už ja len opakujem, ale je to krásna a precízna práca, na ktorú okrem pevnej ruky a dobrého oka treba aj trochu trpezlivosti, vlastne dosť. Ja som kedysi kreslila ornamenty, to by sa tiež dalo uplatniť, len neviem, či by som mala ešte pevnú ruku a tú trpezlivosť.
coldbery
Ten prvý medovníček je ako z čipky...su nádherné... :-)))
bedrunka
Dobizu, musíš byť veľmi trpezlivá a máš pevnú ruku aj krásny charakter, lebo tvoje medovníčky spievajú. Ja dokážem všeličo povykrajovať a premyslieť ale trpezlivosťna zdobenie nemám . To za mňa dokončieva moja dcérka.
zela
Upiecť by som ich upiekla,ale nedokázala by som urobiť tak nádherné ozdoby.To musí mať človek talent- je to umenie-ľudové umenie.Mám priateľku,tá robí krásne perníky,ale ona dokáže urobiť aj krásne krajinky,Betlehemy-nádhera.Vždy pred Vianocami a Veľkou nocou si dám spraviť takú krásu.Každý,kto príde obdivuje.Každému,kto to vie vyjadrujem obdiv.Aj tieto,na obrázkoch sú nádherné.
huck
Aj tu plati, že : Koniec- dielo krási! V tomto pripade umelecka ozdoba medovničkov. Zuzka do perfekcie si opisala postup pripravy medovničkov, takže si mi de facto dala odpovede na všetky moje otazky. Vdaka!!! A, čo sa tyka vzhladu a zdobenia tvojich medovničkov - krajšie som doteraz v živote nevidela! Prava filigranska umelecka praca! Tvoje dielo hovori viac ako slova... Ono trpezlivost je určite doležita , ale talent a fantaziu tvorby si dostala do vienka už pri narodeni. Zuzka, ešte jedna otazka mi leži na srdci, ohladne zdobenia medovničkov. Ake pomocky použivaš? Čim zdobiš ? ako dosiahnut tie maličke tenke vzory (bodky, čiarky) Ja som nikdy nemala možnost vidiet čim sa to robi a nikdy mi na to nikto nedal konkretnu odpoved. A tiež, kde sa daju tieto pomocky (naradičko) kupit? Prezradiš ako a čim to robiš ty? Dakujem!
stefani11
Krása,niet čo dodať.Máš zlaté rúčky a veľku trpezlivosť a predstavivosť.
tilda
Obdivujem vás za takú zručnosť a trpezlivosť sú naozaj krásne.
pisot
Nádhera:-),len důfam,že sa mi podaria,vždy sú tvrdé a nechcú zmeknúť:-(.Ukládám do KK.
evia
ozaj nádherné, ja som nikdy nepotierala medovníčky až po upečení, akosi som sa obávala toho, že tam bude surové vajce a už sa neprepečú, ale skúsim aj takto, snáď sa nám salmonela vyhne. Inak je to prekrásna práca, máte zlaté ručičky
mummylinda
naaaaaaaadherne, len by som sa chcela opytat v akom pomere robite bielkovu polevu lebo ja som skusala a teda nic moc :-(
evia
aj ja mám občas obdobný problém ako mummylinda, tiež by som uvítala recept na bielkovú polevu, ďakujem
valeri
recept poznám, ale ked vidím to zdobenie žasnem, nádherné

evanaaa
Huck, možno ti to Dobizu povie, zaujíma to aj mňa, ale ja som v Kauflande kúpila také sáčky, ktorými sa zdobí, ale môžeš si ich urobiť aj sama, do pevnejšieho igelit. sáčku urobíš malú dieročku, naplníš - a môžeš " písať ". Alebo si z pergament. alebo papiera na pečenie spravíš kornútok s dierkou, a ten naplníš, len treba dávať pozor, aby sa neodkrútil. Tak zdobia pri pečení na TV Gusto, nemecká stanica o varení.
evanaaa
A tá bielková poleva musí byť hustá, ale tekutá, záleží od pomeru pridaných surovín, ale viac praš. cukru asi treba.
dobizu
ĎAKUJEM ešte raz všetkým :-) @huck , @mummylinda , @evia , @evanaaa - k tej poleve a otázke, čim zdobím. Pozrite si v mojich receptoch "Bezlepkové medovníčky" - tam vidieť obyčajné igelitové vrecúško - uzatvárateľné - kupujem si ich v papiernictve (majú rôzne rozmery, ja zvyknem kupovať tuším 10x15cm) - naplním polevou, vrch uzavriem gumičkou, urobím z toho taký akoby kornút, rožtek nastrihnem, ale opatrne, dierku skúšam - na ruku si vyskúšam hrúbku čiarky, ak treba, ešte pristrihnem rožtek. Hustotu polevy tiež skúšam, ťažko povedať, koľko cukru ide presne na 1 bielok, pridávam ho postupne a určite nešľahať, len miešať vareškou do biela. Skúste si pozrieť tie moje bezlepkové medovníčky v Mojich receptoch - je to recept pred týmto. Všetko to chce cvik, ani ja som nemala polevu na prvýkrát perfektnú, postupne som tomu vychytala "muchy" a teraz to je už rutina :-) Ale pokojne sa pýtajte, možno budem vedieť poradiť a moje skúsenosti niekomu pomôžu.
tetuska
sú veľmi krásne, ja to neviem tak vycifrovať, ale časom sa naučím, najdôležitejšia je určite správne hustá poleva...
celka
@ Dobizu - Tvoje medovníčky jsou nádherné. Jednou jsem napekla
vykrajované medovníčky a ozdobila jsem je jen jednoduše, ale od té
doby se mi už nějak nechtělo si to zopakovat. Je k tomu třeba opravdu trpělivost. Možná v zimě se donutím upéct je podle Tvého receptu.
huck
Dakujem evanaaa :) Zuzka, pozrela som si tvoje Bezlepkove medovničky a znovu mi ta krasa vyrazila dych! Velmi prakticky a obrazne je vysvetleny postup zdobenia, ba aj to (pre mna) zahadne "naradičko" ktorym zdobiš :) Uprimna vdaka!! . Nebyt teba Zuzka a našej Varechy , medovničky a ich ozdoba, by i nadalej zostali pre mna velkou neznamou :))
violetacamorova
To srdiečko je ozdobené rozprávkovo, neviem, čo by som za to dala, keby som mala taký talent na zdobenie, pre mňa je zdobenie perníkov najťažšie, už som to jeden čas vyriešila tak, že ich po dva rovnaké tvary pospájam lekvárom alebo džemom a namočím do čokolády, nech sú aspoň chutné, keď už nie sú peknéééééééééééééé.......
yana
Zeby som na ne zarobila? Zajtra ma byt uz len 10 stupnov, ak to takto pojde dalej, do konca septembra nam aj sneh nakyda.
Minuly rok som ich aj zdobila, aj poleva bola dobra. To, co zdobila moja dcera bolo krasne, tie moje, noo. Aspon som sa ich nebala zjest. Tie tvoje su naaadherne a treba k tomu svatu trpezlivost.
dobizu
ĎAKUJEM všetkým! @yana - s tou zimou máš pravdu, veď na horách už aj hlásili sneženie!!! Ani sa nenazdáme a Vianoce sú za dverami :-) Ja sa na ne teším celý rok - od detstva ich milujem, vychutnávam si rôzne zvyky, tradície, ich vône, chute...!!! :-)
janger
@dobizu , vdaka za recept. Len tu tvoju nadhernu pracu sa mi nikdy ani len zdaleka nepodari napodobnit. Prosim ta, este o tom skladovani mam otazocku. Odkladas ich do kartonovej krabice, alebo musia byt ""vzduchotesne uzavrete"" v kovovej, plastovej krabici?
dobizu
@janger - ďakujem. Ja odkladám medovníčky do kartónovej krabice v komore, kde je chladno a ako v rodinných domoch býva aj trochu vlhkejšie - takže sú mäkké. Ja mám ešte jednu takú fintu - najlepšie medovníčky sú vtedy, ak ich pečiem, keď vonku prší (sneží) - vtedy je aj v komore vyššia vlhkosť! - moja skúsenosť a funguje!
elvirka
vyborny rezept, robia som podla neho pernicky a vyborne sa vydarili...dakujem :-)
veronv
Ahoj dnes idem prvy krat pernicky robit v zivote tak dufam ze tvoj recept bude spravny a ja budem mat sikovne rucky hm inak ich mas naozaj pekne
dobizu
@veronv , pevne verím, že sa ti bude dariť, a že medovníčky budú chutné... Ako hovorí moja stará mama a mamina, vo varení a pečení sa hlavne netreba báť :-) No keď už na to príde, niekedy aj zlá skúsenosť je skúsenosť :-) Držím palce, nech táto skúsenosť bude dobrou skúsenosťou a nech sa medovníčky podaria k spokojnosti:-)
jozka2
dobizu,ak mas zlate ruky ak vies takto krasne ozdobit medovnicky
dobizu
@jozka2 - ďakujem :-) No neviem, či mám zlaté ruky, to určite nie, len trochu cviku, ale všetky medovníčky, ktoré mám na fotkách, som zdobila len ja a nikto iný. Je to len taká domácka práca, ja nekonečne obdivujem skúsené amatérky i profesionálky, ktorým pod rukami doslova kvitnú skvosty :-) Ešte sa mám čo učiť!!! :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia