Vanilkové rožky
Foto: tatranka
Chcela by som ponúknuť jednoduché, ale veľmi chutné vanilkové rožky. Cesto spracujeme, nemusí odpočívať. Čítam na stránkach internetu: "Poraďte roztieklo sa mi cesto, nedarí Zobraziť celý popisChcela by som ponúknuť jednoduché, ale veľmi chutné vanilkové rožky. Cesto spracujeme, nemusí odpočívať. Čítam na stránkach internetu: "Poraďte roztieklo sa mi cesto, nedarí sa mi." Tak tieto sa vám podaria a budete veľmi spokojné. Dávka je malá, ale vy si ju môžete zdvojnásobiť. Mne toto množstvo vyhovuje. Radšej mám viac rôznych koláčikov. Sme len dvaja a ponúknuť je stále čím.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Postup receptu som nefotila. Všetky ingrediencie na cesto spracujeme. Mali by byť izbovej teploty, hlavne vajíčko. Všetko spolu zmiesime a vytvoríme si jednu guľu. Tú rozdelíme na 5 kusov, z ktorých ušúľame valček, ako pri makových šúľancoch, len o niečo hrubší. Ten porežeme na 6 cm kúsky. Mali by byť pekné, rovnaké. Tieto potom ešte raz prešúľame na lopári a uložíme na papier, alebo fóliu na pečenie. Až na plechu vyformujeme rožtek. Kraje ohneme.
- 2
Takto uložené rožteky na plechu vkladáme do vyhriatej trúby na 170 °C, asi na 8 - 10 minút. Rožtek skontrolujte nadvihnutím, príborovým nožíkom. Ak je spodok pekný ružový, treba rožteky s plechom vybrať.
- 3
Vanilkový cukor spolu s práškovým si pripravíme na posyp. Ja ich neobaľujem, ale rovno na plechu cez sitko, bohato ešte horúce (čo je dôležité) posýpam, dosť nahrubo. Ak trochu vychladnú, poposúvam ich na plechu, aby sa osladili aj zospodu na preosiatom cukre. Nechám na plechu vychladiť, až tak ukladám do krabičky.
- 4
Tento krát som urobila z toho istého cesta aj pár oválok. Vychladené som spájala po dva kusy lekvárom a zasypala vanilkovo-práškovým cukrom z pekáča. Zdobila som ich kandizovanou pomarančovou kôrou.
- 5
Robím aj takú verziu, že rožky nepoprášim cukrom, ale končeky rožkov namáčam v čokoládovej poleve. Sú pekné ozdobné a je to zmena v ich vzhľade.
Tiež vanilkové rožky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Teší ma to,že ťa tento jednoduchý recept zaujal.Veru ani u nás nechýbajú na Vianoce vanilkové rožky.
Usmiala som sa,keď som si prečítala tvoj komentárik.Tácka je z umelej hmoty a kúpila so si ju v kuchynských potrebách.No teším sa,že aj tácočka ťa zaujala.
Vanilkové rožky a Vianoce to musí byť.Dobre si napiekla, šikovná.
Tiež som len ráz robila recept rožtekov s madľami a presne sa mi robilo to,o čom píšeš.Cesto sa mi mrvilo rozoadalo.Teraz už robím len z vlašských mletých orechov tento recept.No ak si to vyriešila,napočkanie zvládneš ešte tento priložený recept a budú aj chutné vanilkové rožky.
Vidíš,ako sa človek vlastne celý život učí?
Áno je múdre posypať horúce rožteky vanilkovou cukrovou zmesou.Vlhkosť ktorá vzniká,prisaje cukor.Ešte teplé na plechu, zvyšok preosiateho cukru použijem posunutím rožtekov hore dole po cukre a sú vlastne ohromne cukrové.
Ani jeden rožtek sa ti nepoláme.Necháš ich vychladiť na plechu a až tak ukladáš.
Zvyškový cukor pozhŕňam preosejem a používam ďalej pri pečení.
Teší ma,že som ťa niečo nové naučila.Veď aj o tom je táto ohromná stránka.
Želám Ti pekné vianočné sviatky.
Ďakujem za prianie.Želám aj tebe s rodinou krásne vianočné dni.
Nie, nie sú sladké, úplne stačí dať do cesta len jeden vanilkový cukor. Ja som ich robila dnes a mrákoty ma obchádzali či som nezabudla dať cukor. Ale na horúce sa ti pekne prilepí cukor s vanilkovým cukrom a úplne to stačí.
A za b/ poznám Tatranku ako pedantnú gazdinku, takže viem že recept je odskúšaný, suroviny použité tak aby chuť bola vyvážená, rohlíčky voňavé a na pohľad krásne.
A nemýlila som sa a týmto ďakujem Tatranke že nám spríjemnila Vianoce. Želám krásne Vianočné sviatky Tatranke, všetkým varecháčkam a celej redakcii Varechy.