Vanilkové rožky
Vanilkové rožky

Vanilkové rožky

tatranka - fotkatatranka, 8. decembra 2017
Vanilkové rožky
Foto: tatranka

Chcela by som ponúknuť jednoduché, ale veľmi chutné vanilkové rožky. Cesto spracujeme, nemusí odpočívať. Čítam na stránkach internetu: "Poraďte roztieklo sa mi cesto, nedarí sa mi." Tak tieto sa vám podaria a budete veľmi spokojné. Dávka je malá, ale vy si ju môžete zdvojnásobiť. Mne toto množstvo vyhovuje. Radšej mám viac rôznych koláčikov. Sme len dvaja a ponúknuť je stále čím.

35
porcií
20 minút
príprava
8-10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
140 g
1 balíček
40 g
170 g
1 ks
Na obalenie rožtekov:
80 g
1 balíček

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Postup receptu som nefotila. Všetky ingrediencie na cesto spracujeme. Mali by byť izbovej teploty, hlavne vajíčko. Všetko spolu zmiesime a vytvoríme si jednu guľu. Tú rozdelíme na 5 kusov, z ktorých ušúľame valček, ako pri makových šúľancoch, len o niečo hrubší. Ten porežeme na 6 cm kúsky. Mali by byť pekné, rovnaké. Tieto potom ešte raz prešúľame na lopári a uložíme na papier, alebo fóliu na pečenie. Až na plechu vyformujeme rožtek. Kraje ohneme.

  2. 2

    Takto uložené rožteky na plechu vkladáme do vyhriatej trúby na 170 °C, asi na 8 - 10 minút. Rožtek skontrolujte nadvihnutím, príborovým nožíkom. Ak je spodok pekný ružový, treba rožteky s plechom vybrať.

  3. 3

    Vanilkový cukor spolu s práškovým si pripravíme na posyp. Ja ich neobaľujem, ale rovno na plechu cez sitko, bohato ešte horúce (čo je dôležité) posýpam, dosť nahrubo. Ak trochu vychladnú, poposúvam ich na plechu, aby sa osladili aj zospodu na preosiatom cukre. Nechám na plechu vychladiť, až tak ukladám do krabičky.

  4. 4

    Tento krát som urobila z toho istého cesta aj pár oválok. Vychladené som spájala po dva kusy lekvárom a zasypala vanilkovo-práškovým cukrom z pekáča. Zdobila som ich kandizovanou pomarančovou kôrou.

  5. 5

    Robím aj takú verziu, že rožky nepoprášim cukrom, ale končeky rožkov namáčam v čokoládovej poleve. Sú pekné ozdobné a je to zmena v ich vzhľade.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Práve včera som ich piekla, podľa receptu, ktorý používam roky. Robievam mandľové, tak ako sa robia v Rakúsku. Neviem, čo sa včera dialo, či boli mandle zomleté na hrubšie, alebo kde bola chyba (maslo? múka?), nedali sa mi tvarovať. Už pri šúľaní tých valčekov mi cesto nedržalo pokope, rozdeľovalo sa a keď som z tenkých šúľkov tvarovala rožteky, lámali sa mi v strede. Každý som robila hádam na tri razy, zlomený prešúľať, nanovo vytvarovať a zlomiť a tak dookola. Spravila som ich pätnásť, potom som to vzdala, vzala som formičku v tvare rožteka ( z tých na medvedie labky), vkladala som do nej fóliu, rožtek som na nej vytvarovala a vyklopila plech. Tak takéto my budeme mať tento rok a o rok hádam skúsim podľa iného receptu.
jaj milá @tatranka a prečo až teraz si ma naučila takto pohodlne dostávať cukor na horúce vanilkové rožky? O koľko menej polámaných som ich mohla za svoj život zjesť :-) Ďakujem, výborný nápad, že som na to neprišla sama...