Vanilkové rožky
Vanilkové rožky

Vanilkové rožky

tatranka - fotkatatranka, 8. decembra 2017
Vanilkové rožky
Foto: tatranka

Chcela by som ponúknuť jednoduché, ale veľmi chutné vanilkové rožky. Cesto spracujeme, nemusí odpočívať. Čítam na stránkach internetu: "Poraďte roztieklo sa mi cesto, nedarí Zobraziť celý popisChcela by som ponúknuť jednoduché, ale veľmi chutné vanilkové rožky. Cesto spracujeme, nemusí odpočívať. Čítam na stránkach internetu: "Poraďte roztieklo sa mi cesto, nedarí sa mi." Tak tieto sa vám podaria a budete veľmi spokojné. Dávka je malá, ale vy si ju môžete zdvojnásobiť. Mne toto množstvo vyhovuje. Radšej mám viac rôznych koláčikov. Sme len dvaja a ponúknuť je stále čím.

35
porcií
20 minút
príprava
8-10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
140 g
1 balíček
40 g
170 g
1 ks
Na obalenie rožtekov:
80 g
1 balíček




Postup

  1. 1

    Postup receptu som nefotila. Všetky ingrediencie na cesto spracujeme. Mali by byť izbovej teploty, hlavne vajíčko. Všetko spolu zmiesime a vytvoríme si jednu guľu. Tú rozdelíme na 5 kusov, z ktorých ušúľame valček, ako pri makových šúľancoch, len o niečo hrubší. Ten porežeme na 6 cm kúsky. Mali by byť pekné, rovnaké. Tieto potom ešte raz prešúľame na lopári a uložíme na papier, alebo fóliu na pečenie. Až na plechu vyformujeme rožtek. Kraje ohneme.

  2. 2

    Takto uložené rožteky na plechu vkladáme do vyhriatej trúby na 170 °C, asi na 8 - 10 minút. Rožtek skontrolujte nadvihnutím, príborovým nožíkom. Ak je spodok pekný ružový, treba rožteky s plechom vybrať.

  3. 3

    Vanilkový cukor spolu s práškovým si pripravíme na posyp. Ja ich neobaľujem, ale rovno na plechu cez sitko, bohato ešte horúce (čo je dôležité) posýpam, dosť nahrubo. Ak trochu vychladnú, poposúvam ich na plechu, aby sa osladili aj zospodu na preosiatom cukre. Nechám na plechu vychladiť, až tak ukladám do krabičky.

  4. 4

    Tento krát som urobila z toho istého cesta aj pár oválok. Vychladené som spájala po dva kusy lekvárom a zasypala vanilkovo-práškovým cukrom z pekáča. Zdobila som ich kandizovanou pomarančovou kôrou.

  5. 5

    Robím aj takú verziu, že rožky nepoprášim cukrom, ale končeky rožkov namáčam v čokoládovej poleve. Sú pekné ozdobné a je to zmena v ich vzhľade.

Diskusia k receptu

3sandra3
Vanilkové rožky môžem hocikedy.... aj v lete ich milujem..... Ale Tatranka, krásnu tácku máš. Kde si takú kupila?
tatranka
@Monty469 (8.12.2017 21:29)

Teší ma to,že ťa tento jednoduchý recept zaujal.Veru ani u nás nechýbajú na Vianoce vanilkové rožky.
tatranka
@3sandra3 (8.12.2017 22:11)

Usmiala som sa,keď som si prečítala tvoj komentárik.Tácka je z umelej hmoty a kúpila so si ju v kuchynských potrebách.No teším sa,že aj tácočka ťa zaujala.
haji
Vanilkové rohlíčky mám moc ráda a ještě raději je testuji. Obdivuji ručně vypracované - tu neskonalou trpělivost je s láskou tvarovat. Díky za receptík, milá @Tatranka ! Krásné foto!
marienka44
krásne a rovnaké.Aj ja som tento rok rovno na plechu cez sitko cukrovala s pravým van. cukrom, lebo pri prenášaní do cukru v tanieri sa lámali. Presne ako Ty, milá Tatranka. Je to krehké cesto. Ukladám do KK.
sovka62
Práve včera som ich piekla, podľa receptu, ktorý používam roky. Robievam mandľové, tak ako sa robia v Rakúsku. Neviem, čo sa včera dialo, či boli mandle zomleté na hrubšie, alebo kde bola chyba (maslo? múka?), nedali sa mi tvarovať. Už pri šúľaní tých valčekov mi cesto nedržalo pokope, rozdeľovalo sa a keď som z tenkých šúľkov tvarovala rožteky, lámali sa mi v strede. Každý som robila hádam na tri razy, zlomený prešúľať, nanovo vytvarovať a zlomiť a tak dookola. Spravila som ich pätnásť, potom som to vzdala, vzala som formičku v tvare rožteka ( z tých na medvedie labky), vkladala som do nej fóliu, rožtek som na nej vytvarovala a vyklopila plech. Tak takéto my budeme mať tento rok a o rok hádam skúsim podľa iného receptu.
tatranka
@Sovka62 (9.12.2017 13:23)

Tiež som len ráz robila recept rožtekov s madľami a presne sa mi robilo to,o čom píšeš.Cesto sa mi mrvilo rozoadalo.Teraz už robím len z vlašských mletých orechov tento recept.No ak si to vyriešila,napočkanie zvládneš ešte tento priložený recept a budú aj chutné vanilkové rožky.
jack
Na Vianoce nesmú chýbať ani tieto.Pekné sú.
tiginko
jaj milá @tatranka a prečo až teraz si ma naučila takto pohodlne dostávať cukor na horúce vanilkové rožky? O koľko menej polámaných som ich mohla za svoj život zjesť :-) Ďakujem, výborný nápad, že som na to neprišla sama...
tatranka
@Tiginko (20.12.2017 21:10)

Vidíš,ako sa človek vlastne celý život učí?
Áno je múdre posypať horúce rožteky vanilkovou cukrovou zmesou.Vlhkosť ktorá vzniká,prisaje cukor.Ešte teplé na plechu, zvyšok preosiateho cukru použijem posunutím rožtekov hore dole po cukre a sú vlastne ohromne cukrové.
Ani jeden rožtek sa ti nepoláme.Necháš ich vychladiť na plechu a až tak ukladáš.
Zvyškový cukor pozhŕňam preosejem a používam ďalej pri pečení.
Teší ma,že som ťa niečo nové naučila.Veď aj o tom je táto ohromná stránka.
Želám Ti pekné vianočné sviatky.
tiginko
veru veľa som sa naučila na tejto stránke, je naozaj skvelá... Želám aj Tebe @Tatranka krásne prežitie Vianočných sviatkov, hlavne v pohode a láske :-)
tatranka
@Tiginko (21.12.2017 18:36)

Ďakujem za prianie.Želám aj tebe s rodinou krásne vianočné dni.
jariam
Vyzeraju uzasne... len nie su malo sladke...? Lebo moj manzel ma rad sladsie kolaciky... myslite ze ked pridam viac cukru mozem to pokazit...?
hubata
@Jariam (12.12.2018 14:46)

Nie, nie sú sladké, úplne stačí dať do cesta len jeden vanilkový cukor. Ja som ich robila dnes a mrákoty ma obchádzali či som nezabudla dať cukor. Ale na horúce sa ti pekne prilepí cukor s vanilkovým cukrom a úplne to stačí.
hubata
Z bohatej ponuky čo je na internete, ale aj tu na varecha.sk som si vybrala tieto vanilkové rohlíčky práve od Tatranky z dvoch dôvodov: a/ zaujal ma Tatrankin šikovný postup, pretože ak sa dodrží, rohlíčky sú rovnaké, úhľadné, akoby ich jedna mater mala.
A za b/ poznám Tatranku ako pedantnú gazdinku, takže viem že recept je odskúšaný, suroviny použité tak aby chuť bola vyvážená, rohlíčky voňavé a na pohľad krásne.

A nemýlila som sa a týmto ďakujem Tatranke že nám spríjemnila Vianoce. Želám krásne Vianočné sviatky Tatranke, všetkým varecháčkam a celej redakcii Varechy.
1x haji