Mandľové vianočné hviezdičky fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 14. decembra 2011
Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept)
Foto: mijaita

Starý recept, velice jednoduchý . Hezké na stromečku, dobré na chuť !

Suroviny

250 g
200 g
200 g, so šupkou
150 g
Na polevu:
100 g
3 ks
čerstvá




Postup

  1. 1

    Prosátou mouku smícháme s cukrem, nastrouháme máslo (opravdové máslo, pokud chcete mít to nejlepší cukroví) , přidáme namleté mandle i se slupkou !! a z této směsi uděláme těsto, které necháme tak půl hod odpočinout v lednici. Ukrajujeme kousky a mezi foliema vyvalujeme placky ne úplně tenké (aby šlo cukroví mazat na povrchu) a vykrajujeme tvary. Hvězdičky, stromečky, kolečka a srdíčka.

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Srdíčka a kolečka uděláme pak s dírkou, aby šla navázat červená bavlnka .

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokládáme na plechy na pečící papír. Toto je množství s uvedených dávek.

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečeme ve vyhřáté troubě 160°C 11min (do růžové barvy).

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    3 žloutky ušleháme s moučkovým cukrem a vanilkou (nebo esencí) do hustého krému, kterým vychladlé tvary potíráme buď menším nožem kulatým nebo štětečkem .

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    namazané pokládáme zpět na plech a zdobíme kuličkama.

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na 5 minut (cca) zapečeme ještě v troubě. Hlídáme, aby se nespálilo !!

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kolečka a srdíčka jsou krásná navázaná červenou bavlnkou na stromečku, hvězdičkama a stromečkama zdobíme vánoční stůl . Krásné vánoční svátky 2011 !

    Mandľové vianočné hviezdičky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

alena45
Piplavé, ale určite výborné. Pekný fotopostup.
tatranka
Máš ich veľmi pekné.U mňa je dôležité,aby vykrajovaný koláčik si zachoval tvar.U teba to tak je,takže ukladám do kk.
marcy
veľmi,veľmi krásne úvodné foto.....vlastne celý recept,ďakujem......
aj Tebe krásne sviatky :o)
tinca
milé, krásne úvodné foto a dekorum:)
mijaita
Jsem ráda spíš z nostalgie, že se líbí a každé další přidané foto i mě potěší ! Také se těším, že budou hvězdičky a stromečky volně na stole na Stedry den.
bibalabuba
vyzeraju uzasne:) cesto zarobene, odpociva v chlade, dnes sa do nich pustim
niniatko
jéééééééééééj toto je krásne, tento rok budeme mať "stromček" ozdobený len koláčikmi, tak okrem medovníčkov môžem spraviť aj tieto
mijaita
Já už mám opět upečeno. Nezapome dělat dírky pro červenou bavlnku !
lenpetra
výborné, jednoduché pečivko.. ďakujem, určite budem robiť každé Vianoce :)
alena45
aj Tvoje, Miši, som robila, nie sú také krásne ako tvoje na obrázkui, lebo tie lesklé guličky nepoužívam, posypala som ich len sekanými orechami. Ale sú ohromne chutné.
marra
Urobila som ich a na ozdobu som mala len drobné biele a zlaté guličky, no sú s nimi jemné a krásne a takú jemnú, dobrú majú aj chuť. Samy osebe sú ozdobou, pôsobia sviatočne. Trochu s tým cestom bola babračka, bez vajca je krehké, ale stálo to za to.
mijaita
@marra jak milé, že si někdo uložil recept na hvězdičky a upekl je i po několika letech! Nebudeš mít obrázek? Ráda se dívám na tvorbu druhých. Díky za obsažný kometář a přeju krásné svátky vánoční!
daguska
Nevsimla som si recept,az teraz.Velmi sa mi hodí.Kúpila som si mleté mandle.Neviem,ci boli lúpané,ale skorej áno.Usudzujem podla svetlej farby.Myslís,ze by to mohlo vadit?Rada vyskúsam.Uz len cakám na moje vnucky.Prídu v nedelu.Zacneme spolu vypekat.
mijaita
@daguska lahodnou chut toho peciva delají právě slupky s mandlema. Jiste budes mít i tak všechno vyborné. Ale zkus jeste opatrit par neloupanych mandli a upeč z nich. Ten rozdil je patrny. No a nejhezci prace je pinzetou zdobení kulickama. Miluju stromecky ! :-) Tesim se, posles mi fotku? Prosim?
afataga
no hura, tak uz viem, co bude moje druhe vianocne pecivo, urobim to bez tej patlama navrchu, myslim, ze aj tak budu mnamkove :-) s tymi mandlami, super, ze netreba mandle supat, ty si moj clovek, ak svacnem do cesta aj vajce, nebude take lepidlo? nemas odkusane?
a este ta prosim, ak mozes pridat foto toho gulateho noza, lebo to som jakziv nevidela :-), nech sa poucim :-)
tu je moje prve pecenie, ktore musi byt kazdy rok, ak by si sa chcela pozriet:  varecha.pravda.sk/recepty/chrumkave-keksiky-upravene-foto...
ide to aj bez gulateho noza :-)))
@marra dakujem, ze si tento rcp vytiahla zo smetiska dejin :-)
mijaita
@afataga treba nuz od detskeho priboru, nebo klasický jídelní, mají zaoblenou "spicku". No aby se ti neco nestalo :-)
To co peces se mi hodne libi, ja pect nebudu, ale hod recept!
Delas chybu, ta patlanda nahore je dobra a drzej v ni koulicky. Ale ty to asi dobry a hezky mit nechces, tak to nedelej. A proc do toho chces vrhnout za kazdou cenu vejce? Ztvrdne to.
afataga
nic sa mi nestane, tu radost ti neurobim :-)
ja tu patlamu nechcem, nemame radi take moc sladke, my sme skromni, nam to staci take hole, vajce kvoli tomu, aby to nebolo lepidlo, take lahke nevies? a zuby este mame :-)
mijaita
Jdou to krehle susenky, nechapu porad proc dychtis do nej vrazit vejce. No a sladky skoro nejsou ani s tou polevou. Ale jasne není nutno, neni nutno ... lalalalaaaaaa :-)
marra
naučím sa fotiť si výtvory, mijaita :)
afataga, ani my nemáme radi moc sladké, tá poleva nie je taká sladká, sama som bola zvedavá, čo vlastne urobí žĺtková poleva, no za tú krásu to stálo, bez nej by neboli také krásne, že samy ozdobia stôl a potierať to už nebola námaha. Zaradila som si tento recept medzi hlavné koláčiky, už nesmie chýbať, také sú krásne aj chutné.
1x radost
afataga
podavam hlasenie: upecene, ochutnane, super na chut, ale trochu prplacka s cestom, ja by som na to nervy nemala, ale dcera ano, niektore som ozdobila mandlou, dala som 120g cukru a 2 KL vanilkoveho, piekla som 15 min. na 160°, vyslo nam 5 plechov, keby to bolo na mne, urobim gulky, rozplacnem rukou, zabodnem mandlu a peciem, na chuti by sa nic nezmenilo, davam 5, takto nejako to dopadlo:

1x havino
mijaita
@afataga nooo, jako dobry, nejaky susenky s mandli. Nemuzu si ale odpustit, proc sis vybrala tenhle recept, kdyz te to nebaví! Nebavi me peceni take, tak urcite se nevrhnu na dort, kdyz bych ho pekla a dala na stul bez kremu, jen suchy korpus. Ty susenky jsou samy o sobe urcite vyborne, ale je to polovina chute. Jde o chutovou kombinaci a ocni vjem. No ale kdyz ti to tak vyhovuje, tak jo :-) Ale je to skoda.
afataga
ano presne tak, mandlove susienky s mandlou a su vyborne, my mame radi take obycajne suchariky, aspon vynikne chut mandli, vybrala som si ho prave preto, ze su mandlove, nevedela som, ze sa bude cesto lepit, ale dcera to zvladla s nadhladom, tak je vsetko OK a vseobecna spokojnost :-)
mijaita
@afataga je fakt, ze neloupane mandle a maslo s cukrem jsou skvela kombinace. Chapu, ze nekdo rad jen sušenky. Mela jsem kdysi takovou kamosku, pekla jako ty, jejimu cukrovi jsem rikala "sektorky". Ale bylo dobry, to jo! Toz me bude tesit, ze mas (skoro) moje cukrovi na stole vanocnim! :-)
farbuska
včera sme hviezdičky upiekli so sestrou. s cestom treba zaobchádzať opatrne, je krehké. ale keksíky sú chutné. vďaka za recept a nech máš krásne Vianoce.
mijaita
@farbuska mam k temhle domacim, historickym receptum vztah a tak jsem rada, kdyz je nekod ochutna, upece, uvari. Mně tak krehke neprisly, klidne jsem je jako dite navazovala na bavlnku a vesela na stromecek. Take budes mit?
fialka49
Dnes sme zdobili vianočný stromček a ďakovala som ti v duchu za výborné a chutné mandľové vianočné hviezdičky. S červenými stužkami sú nádherné. Zároveň som Ti priala krásne Vianoce, milá Mijaita. Škoda, že som iba tento rok objavila tvoj recept. Určite som ich nepiekla posledný raz.
1x radost
mijaita
Je krasne recepty objevovat! A dokonce nekdy objevim u muj vlastni! :-) Dekuju ti, opravdu radost a jeden z krasnych, malych darku, ktere dokazi potesit. I tobe ja preju hezke Vanoce s ceskym, historickym pecivem na stromecku :-)
1x radost
bubaya
@Mijaita (22.12.2017 20:52)

Ja už mám, aj povešané. Ale tento recept sa mi veľmi páči, a vyzerá mimoriadne chutne. Ja nechávam takéto maslové cestá vždy do druhého dňa v chladničke, potom sa mi to lepšie patlá. Už ho asi tohto roku nestihnem, ale ukladám si, aspoň miniem tie mandle a pol fľašky guličiek. Vlani som tie guličky popriliepala na bielkovú polevu na perníčky, bolo to veľmi efektné. No a oni mi do jednej opadali. Ale perníčky vyzerali veľmi zaujímavo, tak industriálne, s tými jamkami v poleve, akoby boli znitované. Škoda, že som to neodfotila, bolo by to zaujímavé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia