Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle

Hamburgerové žemle

violeta - fotkavioleta, 31. marca 2020
Hamburgerové žemle
Foto: violeta

Neviem odkiaľ recept pochádza, poslala mi ho dcéra, ja som ho len mierne upravila. Žemle sú veľmi chutné a nadýchané, takže ďakujem ;)

13
porcií
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

680 g
200 ml vlažná
200 ml vlažné
60 g rozpustené
2 ČL
1 ČL
1 ks
21 g čerstvé
Na potieranie:
1 ks
2-3 PL
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nechám poriadne vymiesiť cesto v kuchynskom robote. Misku prekryjem fóliou a nechám ho nakysnúť asi 2-2,5 hodiny, pokiaľ svoj objem zdvojnásobí. Cesto preložím na dosku a vytvorím bochníčky. Každý bochník váži cca 90 g. Vyšlo mi ich 13 kusov.

  2. 2

    Bochníčky uložím na dva plechy, na ktorých mám papier na pečenie. Prekryjem ich utierkou a ešte igelitom, aby neobschli. Nechám ich znova nakysnúť 2-2,5 hodiny. Potriem ich rozšľahaným vaječným žĺtkom s mliekom. Posypem sezamom.

    Hamburgerové žemle - obrázok 2
  3. 3

    Žemle pečiem v rúre, vyhriatej na 200 °C. Funkcia ohrev zhora, zdola + ventilátor. Na spodok rúry dávam hrniec s vodou, kvôli pare. Čas pečenia si treba sledovať, mne sa pečú 10-12 minút. Upečené žemle hneď preložím na mriežku, aby sa odspodu nesparili.

    Hamburgerové žemle - obrázok 3
  4. 4

    Výsledkom dlhšieho kysnutia sú takéto nadýchané žemle ;)

    Hamburgerové žemle - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

ampara
Vyzerajú nádherne, škoda do nich dávať mleté mäso, mne stačí maslo a pazitka
rika111
Krásny deň, žemličky vyzerajú famózne a určite sú aj chutné. Najbližšie keď budem piecť chlebík vyskúšam aj žemle.
stanuska93
Vyzerajú výborne ale ako spravíte cesto ? všetko zmiešate v kuch. robote alebo robíte kvások alebo ako ? Ďakujem za odpoveď
violeta
@stanuska93 väčšinou kvások nerobievam, zmiešam múku so soľou, spravím jamku, rozdrobím do nej droždie, zasypem cukrom, pridám vlažnú tekutinu a ostatné mokré suroviny. Miesim v kuchynskom robote, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Ale pokojne môžeš spraviť kvások z polovičného množstva tekutiny z rozpisu surovín, cukru a ČL múky. Čas kysnutia sa tým skráti. Počas kysnutia môžeš cesto premiesiť a nechať znova kysnúť. Záleží od droždia, kvality múky a teploty prostredia.