Hamburgerové žemle
Foto: violeta
Neviem odkiaľ recept pochádza, poslala mi ho dcéra, ja som ho len mierne upravila. Žemle sú veľmi chutné a nadýchané, takže ďakujem ;)
porcií
na 200 °C
Suroviny
680 g |
|
200 ml vlažná |
|
200 ml vlažné |
|
60 g rozpustené |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
21 g čerstvé |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
2-3 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Nechám poriadne vymiesiť cesto v kuchynskom robote. Misku prekryjem fóliou a nechám ho nakysnúť asi 2-2,5 hodiny, pokiaľ svoj objem zdvojnásobí. Cesto preložím na dosku a vytvorím bochníčky. Každý bochník váži cca 90 g. Vyšlo mi ich 13 kusov.
- 2
Bochníčky uložím na dva plechy, na ktorých mám papier na pečenie. Prekryjem ich utierkou a ešte igelitom, aby neobschli. Nechám ich znova nakysnúť 2-2,5 hodiny. Potriem ich rozšľahaným vaječným žĺtkom s mliekom. Posypem sezamom.
- 3
Žemle pečiem v rúre, vyhriatej na 200 °C. Funkcia ohrev zhora, zdola + ventilátor. Na spodok rúry dávam hrniec s vodou, kvôli pare. Čas pečenia si treba sledovať, mne sa pečú 10-12 minút. Upečené žemle hneď preložím na mriežku, aby sa odspodu nesparili.
- 4
Výsledkom dlhšieho kysnutia sú takéto nadýchané žemle ;)
- 2
Syn si hamburger vyskladal naozaj bohato :)
krásne pre oko
a-ako to jedol..??
babravo, ale chutilo mu :))
Ďakujem za dôveru a milú reakciu s fotkou. Som veľmi rada, že sa ti tá obria žemľa podarila ?
Veď ja pekávam chlieb s touto gramážou, práve jeden čerstvo upečený aj mám ?
Pozdravujem aj milovníka hamburgerov a dodatočne prajem všetko najlepšie ?
Ešte raz ďakujem a prajem krásnu nedeľu.
Záleží od teploty, ak cesto zdvojnásobí objem, treba s ním ďalej pracovať alebo ho premiesiť.
V lete stačí aj 1/2 h+1/2 h, alebo teraz v teplom prostredí 1h+1h.
Ak cesto premiesite, v pohode môže kysnúť aj 2h, samozrejme už vytvarované žemle nechajte kysnúť len do zdvojnásobila objemu, tie sa už nemiesia.
Dúfam, že sa podaria a čas odhadnete. Držím palce.
Dobrý deň, tento postup ste mohli napísať do receptu lebo sú tu aj zaciatocnicky a je dosť nepraktické sa k tomuto konecne postupu práce dostat až cez sekciu všetky komentáre. Dakujem pekne