Hamburgerové žemle
Neviem odkiaľ recept pochádza, poslala mi ho dcéra, ja som ho len mierne upravila. Žemle sú veľmi chutné a nadýchané, takže ďakujem ;)
porcií
na 200 °C
Suroviny
680 g |
|
200 ml vlažná |
|
200 ml vlažné |
|
60 g rozpustené |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
21 g čerstvé |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
2-3 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Nechám poriadne vymiesiť cesto v kuchynskom robote. Misku prekryjem fóliou a nechám ho nakysnúť asi 2-2,5 hodiny, pokiaľ svoj objem zdvojnásobí. Cesto preložím na dosku a vytvorím bochníčky. Každý bochník váži cca 90 g. Vyšlo mi ich 13 kusov.
- 2
Bochníčky uložím na dva plechy, na ktorých mám papier na pečenie. Prekryjem ich utierkou a ešte igelitom, aby neobschli. Nechám ich znova nakysnúť 2-2,5 hodiny. Potriem ich rozšľahaným vaječným žĺtkom s mliekom. Posypem sezamom.
- 3
Žemle pečiem v rúre, vyhriatej na 200 °C. Funkcia ohrev zhora, zdola + ventilátor. Na spodok rúry dávam hrniec s vodou, kvôli pare. Čas pečenia si treba sledovať, mne sa pečú 10-12 minút. Upečené žemle hneď preložím na mriežku, aby sa odspodu nesparili.
- 4
Výsledkom dlhšieho kysnutia sú takéto nadýchané žemle ;)
- 2
Syn si hamburger vyskladal naozaj bohato :)
krásne pre oko
a-ako to jedol..??
babravo, ale chutilo mu :))