Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Šošovicová polievka/Mercimek çorbası fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. novembra 2017
Šošovicová polievka/Mercimek çorbası (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi chutná šošovicová polievka :-)

Suroviny

250 g
1 ks
2 PL (salça)
1 KL
1 l
1 - 1,5 l
podľa chuti
podľa chuti
podla chuti
2 hrste




Postup

  1. 1

    Najprv si dáme šošovicu močiť aspoň na 2 - 3 hodiny...

    Šošovicová polievka/Mercimek çorbası (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom nadrobno nakrájanú, trocha osolenú cibuľu. Na zosklovatenú cibuľu dáme 2 PL salçe alebo hustého pretlaku/pasty a necháme 2 - 3 minúty spolu za občasného miešania poškvrčať/opiecť. Pridáme za 1 KL ml. papriky a aj s ňou necháme zo 2 minútky poškvrčať. Napokon pridáme scedenú šošovicu, zalejeme aspoň 1 litrom vývaru a zostatok dáme vodu, cca 1 - 1,5 litra (môžte dať aj viac vývaru než vody). Dáme soľ, trocha rasce a sušenú mätu. Ja som dala 2 KL mäty, ale môžete aj podľa chuti. Takto necháme polievku variť, až kým nebudeme mať šošovicu celkom mäkkú.

    Šošovicová polievka/Mercimek çorbası (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked už bola šošovica celkom mäkká, ešte som pridala za 2 hrste malých rezancov a varila polievku ešte tých 15 minút, vlastne kým sa cestovina tiež uvarila :-)

    Šošovicová polievka/Mercimek çorbası (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievka sa hodí k lángošu alebo k nejakému posúchu. Prajem dobrú chuť :-)

    Šošovicová polievka/Mercimek çorbası (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
Snídaně na lžíci :-) 3ošku používám drobnozrnnou, "nudličky" trochu větší. Rajčata použila vlastní, zavařená, sladká, od kamarádky slovenské, z její zahrádky. Posypala jsem isotem a do talíře přidala lžíci kysané smetany. Turecká pohádka, díky za vyprávění :-)


monty469
Polievka ako stvorena na tieto sychrave dni. Sosovicovu robievam podobne az na tu matu a rezance. No skusim pridat nabuduce aj tieto suroviny a viem, ze bude vyborna
1x haji
alex37
pekná a dobrá polievka, aj u nás podobná len rezance sa nedávajú :-)
1x haji
cesminaz
Milá @Mijaita super,tvoja polievka vyzerá fantasticky! Aj u nas je polievka na raňajky už zvyk :-) Dakujem ti za vyskusanie a tvoju odozvu s fotkou! Som rada,ze polievka chutila :-) @Monty469 robievam občas aj takú "slovenskú" šošovicovú polievku,ale deti mi zjedia lepšie polievky "tureckého smeru" :-) A tam väcsinou mäta musí byť :-)) Vyskusaj,podla mna ti bude chutit. Milá @Alex rezance môzes dat,aj nemusíš :-) ale sem fakt pasujú.Pekny zvysok dna vám zelám ;-)
1x haji
jack
Ukladám.S mätou som ešte nepočula,ale viem,že bude suprová.
1x haji
mijaita
@Tiginko s úsměvem díky za milé připomenutí. Také mi připomíná @nazarboncuk krasnymi recepty. Foto je odvisle vzdy od napadu a casu. Tohle se vyjimecne víc povedlo. Polívka ale každá úžasná! Do téhle od @cesminaz dám přístě tarhonu. K te drobne cocce se bude hodit. Jinak cockovou polevku varim jeste s kapustou a houbama, take vyborna.
siisa
Paradajkový pretlak nedávam do šošovicovej polievky, ale prečo neskúsiť. Vyzerá veľmi dobre.
zuzanka1367
Milá @cesminka , Tvoja polieka u nás oslavuje príchod Troch kráľov :) šošovica nám veľmi chutí, akejkoľvek farby. Recept ako vždy zaujímavý a polievka navarená podľa Teba je veľmi chutná. Ďakovala :)


cesminaz
@Tiginko aj ja mam rada recepty od @Nazarboncuk :-) Tieto šošovicové polievky sú rôzne,ono šošovica je v preklade "mercimek" a líši sa až vtedy,ked pridáš v názve jej farbu :-) zato ti je ten názov podobný.Tak či onak,som rada,že ti turecká kuchyňa chutí ;-) @Jack @Siisa je to možno pre vás zvlastna kombinacia,ale polievka je velmi chutná :-) @Izabelka :-) dakujem. Milá @Zuzanka znova si ma potesila :-) Dakujem ti za správu a tesi ma,ze polievka chutila :-) Pekny den vsetkym!
1x siisa
pivonka
Ale aká dobrá polievka! Aj bez zásmažky, zátrepky a šľahačky! Takmer z ničoho a je fakt výborná! Už je v zbierke overených receptov. Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia