Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami
Foto: slawek
Tento pôvodne tradičný neapolský recept na prípravu špagiet sa postupne rozšíril aj do iných častí Talianska a dnes je považovaný za klasiku. Pri jeho Zobraziť celý popisTento pôvodne tradičný neapolský recept na prípravu špagiet sa postupne rozšíril aj do iných častí Talianska a dnes je považovaný za klasiku. Pri jeho príprave treba mať na pamäti, že otvorené mušle nikdy nekonzumujeme. Rovnako aj mušle, ktoré sa neotvoria počas tepelnej úpravy treba vyhodiť. Najlepšie je použiť ich na pripravu jedla a skonzumovať čo najskôr po tom, ako ich kúpime.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
400 g |
|
(vongole veraci, venuška pôvabná) |
|
2 - 3 strúčiky |
|
1/2 viazanička |
|
200 ml |
|
|
|
1/2 citróna |
|
|
|
(čerstvo) |
|
Postup
-
1
Ingrediencie
-
2
Mušle dôkladne umyjeme a necháme hodinu namočené v studenej vode, v ktorej sme rozpustili lyžičku morskej soli. Na panvicu dáme 2 - 3 polievkové lyžice olivového oleja a nadrobno pokrájaný cesnak a chvíľku popražíme.
-
3
Po chvíľke pridáme víno, citrónovú šťavu a mušle.
-
4
Pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a prikryté dusíme, kým sa mušle neotvoria. Keď sú otvorené, poriadne ich premiešame a ešte 2 - 3 minúty dusíme.
-
5
V inom hrnci medzitým v slanej vode uvaríme špagety « al dente » .
-
6
Uvarené cestoviny premiestnime na panvicu s mušľami, dobre premiešame, aby sa všetky namočilii v šťave necháme chvíľočku prehriať.
-
7
Cestoviny s mušľami rozdelíme do tanierov a polejeme zvyškom sťavy. Podávame horúce. V tradičnej talianskej kuchyni sa na cestoviny s mušľami nikdy nedáva syr, pretože výrazná chuť parmezánu by prerazila delikátnu chuť morských plodov.
A spominam na letnu dovolenku.