Foto: enerrgizer
...je veľa receptov na kysnuté cesto, ale nie vždy sa to podarí....s týmto áno
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z mlieka, múky, cukru a droždia si spravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, kvások, ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť...do cesta nedávam vajce, buchty sú aj na druhý deň mäkké, cesto s vajcami je tvrdšie...
-
2
...vykysnuté cesto prehnetieme a rozdelíme na tri rovnaké diely, každý diel na 8 - 10 kúskov. Vyváľkame do kruhu a plníme tvarohovou, lekvárovou a plnkou z nutelly...Tvarohovú plnku si pripravíme z tvarohu, hrozienok, vanilkového cukru, vajíčka a cukru...Cukor dávame do tvarohu až na koniec, lebo tvaroh po pridaní cukru pustí vodu...
-
3
...buchtičky kladieme na papier na pečenie na plech a každú potrieme roztopeným maslom...cesto zo 750 g múky je na jeden plech, buchty kladieme k sebe, ale nie úplne - ešte nám vykysnú...na obrázku už skoro sú...
-
4
...pečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút...keď sú hotové, potrieme cukrovou vodou, prikryjeme čistou utierkou a necháme odpočinúť...dobrú chuť
u nas je uz rano , uz som pozeral ladnicku , u nas sa vsetci ucia na skusky takze lekvar aj nutela sa vyparila.Idem do obchodu a skusim...
dik
(?-)))
viem presne co dnes vecer budem piect ;))
boli výborné , mekučké :-)
ďakujem za recept ;-)
Polovicu naplnil s nasim slivkovym lekvarom a polovicu s tvarohom. Boli fantasticke, dakujeme ;)
Gratulujem!!
Krásne recepty,s pasiou tvorené. Isto Ťa Tvoji spolustolovníci aj patrične docenia. Kúsok im Ťa aj závidím :-)))...
toto je najlepší recept na kysnuté cesto.... začala som buchtami tak ako píšeš, boli perfektné .... ale už som z toho robila aj koláč (klasika slivky+posýpka) ale aj záviny (tvarohové, makové.....) všade to cesto bolo neskutočne dobré .... ďakujem, ale hlavne, že som ho medzi toľkými receptmi vôbec našla :-)) :-)))
Ďakujem za receptík
Hladká špeciál alebo polohrubá výberová tam má ísť ???
Ďakujeeem
Ale mám aj otázočku k receptu - ako docielim aby mali taky pekny tvar a neotvarali sa?
varecha.pravda.sk/recepty/bratislavske-rozky-bez-kysnutia...
už robím kysnuté bez vajec-a je výborné...mäkučké-kým sa nezje..a=lacnejšie...:-)
Tu je môj závin robený z tohoto cesta, zavinula som ho viac do "pľacata", nabudúce zaviniem viac do guľata... on potom určite spľacatie trochu aj sám :)
Dúfam, že budú aspoň z polovice také dobré.
Klobúk dole. :-)
len potom pocitaj s tym, ze to treba zjest kym sa plnka stihne pokazit :-)
dakujem :)
cesto vynikajuce, dokonalost uplna..len ma taky zaciatocnicky problem, neviete niekto poradit? ide o to ze AKO balit buchty, skusala sm ze obdlznik, plnka na polovicu, prelozit druhou polkou cesta stlacit okraje a vyformovat buchticku..len tie boli take placate.. potom som skusala plnka uprostred a rozky sikmo k sebe ako do satocky a kadejako pospajat, ale tym pacom po zahryznuti do buchty bola plnka natlacena tesne pod vrchnym okrajom a zvysok bolo saaameee cesto :) prosim ako to balite aby bola plnka pekne v strede nestlacena a pritom nevytiekla? :) dakujeeeeem
Milá začiatočníčka:-) ja režem z cesta štvorhranné tvary (štvorce či obdĺžniky, kedy ako sa podarí), do stredu dám lyžičkou plnku (lekvár musí byť hustý, aby sa dal ľahšie zabaliť a nemá potom tendenciu vytekať počas pečenia), všetky okraje schytím do uzlíka a dobre scelím, obrátim batôžtek, okraje namočím v oleji či rozpustenom tuku a HUSTEJŠIE vedľa seba ukladám na plech, tak sa aj z vláčneho, mäkšieho cesta neurobí placatá buchta, lebo ony ešte počas následného kysnutia a pečenia vytvarujú jedna druhú do výšky. Čím viac hutnejšej plnky máš, tým viac jej ostane v strede, lebo cesto ju len obalí. veľa úspechov prajem;-)
Dnes som skušala vaš recept je proste mňam..2 ročný syn ich lopká jedna radosť
to určite nie, na knedliky su ine recepty...
Vašu fotku sme otočili do správnej polohy.
Diky Luss44 vyskusam teda s nezmenenym mnozstvom muky
@ada37 (27.3.2020 09:57)
Ahojík, podívej se tu: varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-...
a nebo do google zadaj kysnuté cesto krok za krokom /či tak podobne/. Ať se daří!
ja som použila sušené (jeden balíček 7 g) a dopadlo to dobre.
Famózne
Po vyskúšaní u nás pravidelne pečiem a to rovno 2-3 dávky ☺️
Ďakujem
Najlepšie buchty aké sme jedli.
Jemnučké,my sme mali so slivkovým lekvárom.
Super recept
Ďakujem za recept.Včera som prvý krát robila tieto buchty a podarili sa🙂. Akurát,že som viac ich mohla dať k sebe a ešte musím doladiť rezanie lebo pri prvom ceste bolo aj zopár zbytočne malých buchtičiek😆. Recept ste dávali sem už je to staršie ale pekne ďakujem.Doma spokojnosť, deťom chuti a aj mne 🙂👍
Avšak, všetky suroviny na cesto hneď zmiešam a nechám kysnut alebo treba zvlášť kvasok a potom pridať zvyšné suroviny ? S kysnutým cestom bojujem a potrebovala by som presnejšie vysvetliť ako zarobiť cesto 🫣. Ďakujem.
Dobrý deň, v 1. bode postupu je uvedené, že treba najprv z mlieka, múky, cukru a droždia urobiť kvások a ten potom pridať k zvyšným surovinám na cesto. Nech sa vám buchty vydaria a chutia :)