Kysnutý závin
Kysnutý závin

Sviatočný dvojfarebný závin fotorecept

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 16. decembra 2025

Sviatočný dvojfarebný kakaovo-vanilkový závin z kysnutého cesta s vôňou škorice, pomarančovej kôry a rumovou príchuťou. Tento závin si určite nájde Zobraziť celý popisSviatočný dvojfarebný kakaovo-vanilkový závin z kysnutého cesta s vôňou škorice, pomarančovej kôry a rumovou príchuťou. Tento závin si určite nájde miesto aj na vianočnom stole.

16
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
 štipka
6 g
3 PL (+ 1 ČL do kvásku)
2 bal.
 na hrot noža
21 g čerstvé
2 ks
80 g
250 ml (+ trochu do kakaa)
2 PL prášok
pár kvapiek
Na potretie pred pečením:
1 ks
1 PL



Postup

  1. 1

    V malej nádobe v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Odložíme na teplé miesto na 15 minút, kým vzíde kvások.

  2. 2

    Do väčšej misy nasypeme preosiatu múku, štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor, pomarančovú kôru, škoricu a dôkladne premiešame. Pridáme vajcia, vlažné roztopené maslo, pár kvapiek rumovej arómy, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, zakryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť cca 45 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme napoly, do jednej polovice zapracujeme kakaový prášok rozmiešaný v troche vlažného mlieka a upravíme do bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na oválny plát o hrúbke cca 1 cm, bledý plát preložíme na pracovnej doske na papier na pečenie, naň položíme plát kakaový a zľahka spolu na papieri prevaľkáme, len aby sa cestá spojili. Následne plát zrolujeme po šírke smerom k sebe približne do polovice.

    Sviatočný dvojfarebný závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zvyšnú časť dvojfarebného plátu nakrájame v smere rolovania na cca 1,5 cm široké pásiky a každý skrútime do špirály. Vznikne dvojfarebný vzor.

    Sviatočný dvojfarebný závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom závin dorolujeme až do úplného konca tak, aby vzor zostal na vrchnej časti koláča. Koniec plátu a boky založíme, závin prenesieme na papieri na pečenie na plech a necháme podkysnúť ešte ďalších cca 15-20 minút. Pred pečením potrieme žĺtkom vymiešaným s lyžicou vlažného mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút. Upečený závin necháme vychladnúť na mriežke.

    Sviatočný dvojfarebný závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne pokrájame na rovnaké plátky v zmysle dvojfarebného vzoru. Dobrú chuť!

    Sviatočný dvojfarebný závin (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu