Sviatočný dvojfarebný závin fotorecept
Sviatočný dvojfarebný kakaovo-vanilkový závin z kysnutého cesta s vôňou škorice, pomarančovej kôry a rumovou príchuťou. Tento závin si určite nájde Zobraziť celý popisSviatočný dvojfarebný kakaovo-vanilkový závin z kysnutého cesta s vôňou škorice, pomarančovej kôry a rumovou príchuťou. Tento závin si určite nájde miesto aj na vianočnom stole.
porcií
na 180 °C
Suroviny
| 500 g |
|
| štipka |
|
| 6 g |
|
| 3 PL (+ 1 ČL do kvásku) |
|
| 2 bal. |
|
| na hrot noža |
|
| 21 g čerstvé |
|
| 2 ks |
|
| 80 g |
|
| 250 ml (+ trochu do kakaa) |
|
| 2 PL prášok |
|
| pár kvapiek |
|
| Na potretie pred pečením: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
V malej nádobe v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Odložíme na teplé miesto na 15 minút, kým vzíde kvások.
- 2
Do väčšej misy nasypeme preosiatu múku, štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor, pomarančovú kôru, škoricu a dôkladne premiešame. Pridáme vajcia, vlažné roztopené maslo, pár kvapiek rumovej arómy, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, zakryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť cca 45 minút.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme napoly, do jednej polovice zapracujeme kakaový prášok rozmiešaný v troche vlažného mlieka a upravíme do bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na oválny plát o hrúbke cca 1 cm, bledý plát preložíme na pracovnej doske na papier na pečenie, naň položíme plát kakaový a zľahka spolu na papieri prevaľkáme, len aby sa cestá spojili. Následne plát zrolujeme po šírke smerom k sebe približne do polovice.
- 4
Zvyšnú časť dvojfarebného plátu nakrájame v smere rolovania na cca 1,5 cm široké pásiky a každý skrútime do špirály. Vznikne dvojfarebný vzor.
- 5
Potom závin dorolujeme až do úplného konca tak, aby vzor zostal na vrchnej časti koláča. Koniec plátu a boky založíme, závin prenesieme na papieri na pečenie na plech a necháme podkysnúť ešte ďalších cca 15-20 minút. Pred pečením potrieme žĺtkom vymiešaným s lyžicou vlažného mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút. Upečený závin necháme vychladnúť na mriežke.
- 6
Následne pokrájame na rovnaké plátky v zmysle dvojfarebného vzoru. Dobrú chuť!
Tiež kysnutý závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Ďakujem pekne.
Ďakujem pekne.