Mišpuľový džem

alena45 - fotkaalena45, 7. novembra 2013
Mišpuľový džem
Foto: alena45

dostala som krabicu mišpulí, najprv som asi kilo zjedla, a potom mi bolo ľúto, že mi na zimu nič nezostane, tak som zo zvyšku Zobraziť celý popisdostala som krabicu mišpulí, najprv som asi kilo zjedla, a potom mi bolo ľúto, že mi na zimu nič nezostane, tak som zo zvyšku spravila džem.

60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
500 g
1 - 2 ks
2 dcl




Postup

  1. 1

    Mišpule som jemne osprchovala od prachu, odrezala som konček so stopkou, a okvetie, potom som ich prekrojila.

    Mišpuľový džem - obrázok 1
  2. 2

    Dala som ich do hrnca, pridala som cca 2 dcl vody, dobre premiešala a uviedla za občasného miešania do varu.

  3. 3

    Mierne vychladnutú zmes som postupne pasírovala cez sitko, zároveň som cez sitko precedila aj citrónovú šťavu, aby sa tam nedostali jadierka. Pasírovanie išlo veľmi dobre, trvalo cca 10 minút.

    Mišpuľový džem - obrázok 3
  4. 4

    Získala som hladkú kašu, prisypala som cukor a opäť za občasného miešania uviedla do varu a varila cca 10 minút na miernom plameni.

    Mišpuľový džem - obrázok 4
  5. 5

    Horúce som naliala do pohárov, zaviečkovala a zabalila do deky na cca 24 hodín.

  6. 6

    Tento džem som robila prvýkrát, chutí výborne, najviac som sa bála tej divnej farby, ale citrónová šťava mu dala krajší odtieň. Keby som ich mala menej, tak by som určite pridala jablko alebo tekvicu, ale som rada, že som to neurobila.

    Mišpuľový džem - obrázok 6

Diskusia k receptu

honestka
Alenka, tak tento nazov ma v dobrom dostal, musela som goooooglit lebo som to nikdy predtym nepocula. Veru je toho stale dost comu sa jeden musi priucit...
Ste tu sikovnice slovenske zenicky-viete si poradit s cimkolvek.
pozdravujem ta.
alena45
@micanela , ako Ti to vysvetliť ? Mišpule sú mišpule. Sú tam aj vyobrazené. Je to ovocie, ktoré musí prejsť mrazom ešte na strome, oberie sa, nechá sa ešte dozrieť do mäkka. Možno Tvoji starí rodičia budú vedieť, čo to je. Rastú v okolí Trnavy, ale určite aj inde. A mladé stromčeky sa dajú kúpiť.
mariamka
to musi byt "nebicko v papulke" , mispulu poznam, ako decka sme sa jej najedli dost, ked trosku primrzne a zmekne, je to naozaj maskrta a navyse zdrava, musi byt chutny aj dzem, a ta fotka, rozpravkova :)
radost
to sú pre mňa novoty..!!
mišpule som ešte nejedla..chytá ma zvedavosť-nuž-veru neochutnám-neurobím-nepoznám v okolí majiteľa tejto dobroty..
alex37
ani ja neviem ako to chutíííí, človek sa učí celý život:-) vyrobila si krásne dielko, a tá tvoja úvodná foto je priam umelecká :-) máš 5*****
jerica
@alena45 mišpule u nás nesmeli chýbať na stole, na rodičovskom sme mali strom, kde mišpule, nevedeli sme sa ich dočkať keď dozrejú, máme ich radi , ono keď ich len tak ješ , už sú ako lekvárik, vcucnúť a na jazyku máš lekvárik.
jerica
@ krásne naaranžované, farebné s obdobím zrelých mišpúl :-)
marianna76
íha... nádherné ... tak keď ich uvidím ... viem , čo s nimi... Dík Alenka...
alena45
veru, @jerica , tento rok dozreli skôr, keďže začiatkom októbra tak nečakane mrzlo. Inokedy ich mávam zrelé okolo Mikuláša.
myalab
Tvoj netradicny dzemik ma nadhernu farbu :) Je rozdiel medzi mispulou a oskorusou? Oskoruse su aj proti hnacke.
Oskoruse musia prejst tiez mrazom, neviem podla obrazku to bude asi ine ovocie :)
alena45
@myalab , oskoruša je iné ovocie. Ale oboje, aj mišpule, aj oskoruše sú skoro zabudnuté druhy ovocia.
tatiana1777
Alenka, veľmi príjemne sta ma týmto džemíkom prekvapili. V záhrade nám totiž rastie krásna mišpuľa. Každý rok je obsypaná plodmi a ja som doteraz nevedela, čo s nimi a ony vyšli navnivoč alebo ich vyzobali vrany, Ďakujem za receptík a ešte by som potrebovala poradiť v akej zrelosti ich treba spracovať - až po namrznutí alebo už teraz. Vopred vďaka za radu.
evusik
mišpule som nejedla už ani nepamätám, naposledy asi ako dieťa... krásny recept, keby som mala urobím... tá jesenná fotka je krásna :-)
alena45
@tatiana , nepíšeš, kde bývaš, tu už majú kvôli skorým mrazom v októbri predčasne plnú zrelosť. Už musia byť hnedé a mäkké. Len vtedy sú sladké a kyselkavé zároveň. Na obrázku, kde sú už prekrojené, to vidieť, ono je to džem už sám o sebe, ako hovorí @jerica.
Aj ja by som si chcela na jar zasadiť mišpulu, zatiaľ jej len hľadám miesto.
irenaw
parádne. pozerala som v sobotu na mišpule u ujka, ktorý mi predal dulu a presne som si hovorila, kde asi býva, že ich už oberal, keď tu zatiaľ nemrzlo. tuším ich zajtra ohmatkám ;-)
rulik
náme 2 stromíky a okrem jedenia, ked prejdú mrazíkom som nevedal ako by sa ešte dali využiť, na rok skúsim, dík za inšpiráciu
rulik
@alex37 , @radost-aby ste neboli prekvapené, konzumné sú ked vyzerajú skoro ako by boli zhnité, ale chuť je jedinečná, predtým sú dosť trpké, naozaj musia byť mäkké na omak a vo vnútri hnedé, ja to jem tak, že odhryznem, jazukom vnútro vytlačím a kôstky vypľujem
mijaita
Neznám mišpuli, ale říkali jsme tu mišpule takovému tomu li-chi . A tak me prekvapilo, ze to je vlastne uplne neco jineho a roste i v nasich (tedy vasich) zemepisnych polohách. Asi se k tomu nikdy nedostanu, ale Alence plácám za krásnou fotku! Je videt, ze si dala hodne zalezet! Plác, plác :-)
izabella929
veľmi zaujímavé ovocie a určite by som uvarila lekvár, kebyže som ho mala.-)))
janger
My sme nedavno na nasich potulkach videli cely sad s tymto ovocim. Absolutne sme nevedeli, co to je. Este nikdy sme to predtym nevideli...Myslela som, ze nejake mini jablcka su to, alebo nejake krizence. Uz som sa aj na Vareche chcela pytat, ze ci to niekto nepozna...A takto som sa to teraz vdaka tebe, @alena , dozvedela...No tak zahada je vyriesena :-).
alena45
Ja sama som ešte pred pár rokmi nepoznala toto ovocie, a som rada, že ste si ho niektorí pripomenuli a niektorí ste ho spoznali aspoň takto - cez recept. Ďakujem všetkým za milé komentáre.
evanaaa
Mišpule kedysi za mojej mladosti bolo bežne dostať kúpiť....ja som s mamou chodievala na trh na Rybné námestie v BA, tam v tých dobách mali aj baklažány, mama ich vyprážala. A chuť mišpúl - sladkokyslastá, zrnká mi síce vadili, ale som ich riadne vycucala, len som sa divila, kde sa stratilo toto ovocie iste bohaté na vitymíny (C....). Dokonca som ho nedávno aj spomínala, nevedela som, že sa ešte niekde pestuje, len sa divím, že ho nevidno predávať.
irenaw
@2010 a ja som ich tam dnes nechala, keby som toto videla skôr!!! tak zas v sobotu spravím výjazd.
používateľ nemá avatar
hag
hag
mijaita, ja som kedysi kupovala mišpule na trhovisku v Brne. Podľa mňa by si našla niečo také aj tam u vás. Ja už dnes mám stromček a naozaj tento rok skôr dozreli. Ale džem som ešte neskúšala, konečne mám návod :) Ďakujem alena45
jarbra
Ten dzem vyzera lakavo ma peknu farbu ! Mispulu som zasadila toho roku ,vysku ma okolo 2m uz len cakat ,kedy bude mat prve plody. Dzem urcite vyskusam.
cajika
recept si ukladám do kk,máme tiež tento stomček a plody som ochutnala prvý raz tohto roku, zvláštne ovocie ale veľmi chutné :-).
mitas
Dnes som to skusal a je to vynikajuce :)
alena45
@mitas , veľmi sa teším, že Ti chutilo. Ja som skoro všetko rozdala a zostal mi malý pohárik, ten si šetrím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia