Domáci chlieb bez kysnutia so zeleninovými nátierkami

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 20. novembra 2022     Dĺžka videa: 7 minút 35 sekúnd. Komerčný recept. Komerčné video.

Foto a video: TV Varecha

Prišla nečakaná návšteva a vy potrebujete pripraviť rýchle pohostenie? Skúste tento rýchly, no zároveň chutný chlebík. Upiekli nám ho Ing. Želmíra Komorechová, majiteľka a zakladateľka spoločnosti Kompava a spisovateľ Jozef Banáš. Chlieb nekysne, takže jeho príprava vám nezaberie viac ako 15 minút. V recepte sa použila špaldová múka, ktorá má nižší glykemický index a takmer o polovicu nižší obsah kyseliny fytovej ako klasická pšeničná múka. Nátierky sú chutné a výživné zároveň.

Suroviny

Chlieb:
380 g
1,5 odmerky
300-350 ml (alebo podľa potreby)
3 PL
1 ČL
1 ČL
 (ľanové, tekvicové, slnečnicové)
2 PL
1 PL
Mrkvová nátierka:
2 ks
2-3 PL
250 g (uvarený alebo z konzervy)
1 odmerka (35 g)
1 PL
1 PL
2 strúčiky
Avokádová nátierka:
1 ks zrelé
2 strúčiky
1 ks
1 odmerka
Cviklová nátierka:
½ ks varená
200 g (alebo iný mäkký syr)
1 odmerka
2 strúčiky
Na ozdobenie:

Postup

  1. 1

    Chlieb bez kysnutia: Do veľkej misky postupne pridávame všetky ingrediencie a dobre premiešame. Malo by vzniknúť hutnejšie, no pevné cesto, ktoré sa bude trochu lepiť.

  2. 2

    Na plechu vystlanom papierom na pečenie vyformujeme cesto do tvaru bochníka, ktorý zvrchu narežeme, potrieme slanou vodou a posypeme semienkami.

  3. 3

    Vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme približne 45 minút. Po dopečení chlebík potrieme vodou so soľou, aby bola kôrka chrumkavá a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Mrkvová nátierka: Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme rozmixovaný cícer, pretlačený cesnak, majonézu, horčicu a proteín. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podľa potreby pridáme olivový olej. Podávame na upečenom chlebíku ozdobené klíčkami, jarnou cibuľkou, čiernym sezamom a jedlými kvetmi.

  5. 5

    Avokádová nátierka: Vo väčšej miske roztlačíme vidličkou avokádo a primiešame. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, nadrobno nakrájanú cibuľku a cherry paradajky. Na záver pridáme jednu odmerku Wellness Daily Proteín natural, štipku soli, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu podľa chuti. Poriadne vymiešame, aby sa suroviny dostatočne spojili. Podávame na chlebíku ozdobené klíčkami a čiernym sezamom.

  6. 6

    Cviklová nátierka: Zmiešame rozmixovanú varenú cviklu, Lučinu, proteín a pretlačený cesnak. Ochutíme soľou a mletým korením. Podávame s celozrnným pečivom. Dozdobíme avokádom nakrájajaným na plátky, klíčkami, čiernym sezamom a jedlými kvetmi.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu