Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Švábsky zemiakový šalát fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. februára 2020

Sľúbila som, že pridám recepty zo švábskej kuchyne. Ich kuchyňa sa vyznačuje šporovlivosťou, jednoduchosťou a skoro vždy sú to recepty zo surovín, ktoré máme Zobraziť celý popisSľúbila som, že pridám recepty zo švábskej kuchyne. Ich kuchyňa sa vyznačuje šporovlivosťou, jednoduchosťou a skoro vždy sú to recepty zo surovín, ktoré máme vždy doma. Tento šalát je jednoduchý a podávali ho k údenému bôčiku. Dnes som k nemu urobila syrové fašírky, keďže sa začal pôst.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg uvarené v šupke
1 ks menšia
štipka
štipka
1 PL
Nálev:
1 PL
1 PL
6 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky som uvarila v šupke. Keď vychladli, nakrájala som ich na malé kocky.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Červenú cibuľu som nakrájala na tenké kolieska.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som ju k zemiakom a poliala iba troškou oleja.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko som posypala soľou.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypala červenou mletou paprikou.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som nálev tak, že som zmiešala 6 lyžíc vody s lyžicou octu a lyžicou cukru.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poliala som šalát, len 5 lyžicami nálevu.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko som zmiešala. Treba dať do chladničky na chvíľku schladiť a môže sa podávať. Spravidla ho podávali k nakrájaným plátkom údeného vareného bôčiku.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja som urobila syrovú fašírku taktiež podľa ich receptu. Nastrúhala som 100 g údeného syra, pridala som pol rohlíka nakrájaného na drobné kocky, troška červenej cibule a jedno vajce. Všetko som zmiešala a urobila fašírky, ktoré som obalila v múke.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyprážala som na oleji s maslom.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové som vyložila na kuchynský papier.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotový ľahký obed. Prajem vám dobrú chuť.

    Švábsky zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Jednoduchý a chutný receptík, krásná fota. Sbíhají se mi slinky.
1x kvakac
kvakac
Toto som mal minulý týždeň robievame to tiež. Akurát na oleji podusím cibuľu s paprikou na to dám uvarené pokrájané zemiaky a prevarený nálev. To ma tak naučila starká. Voláme to paprikové zemiaky. Je to podstate to iste. Je to dobré aj k varenému mäsu čí samotnému alebo z polievky.
evanaaa
Podobný šalát nám robievala mama, ale bez papriky, len soľ a korenie, ale nálev najprv prevarila a potom vlažným zaliala zemiaky aj cibuľu. Bol to taký "obyčajný zemiakový".....
kucharka
Tak toto je jeden z tvojich super receptov, ktorý si trúfnem urobiť aj ja :-))
Takéto šaláty máme radi.
1x haji
izabella929
@kvakac (27.2.2020 18:46)

Áno máš pravdu,keď som pátrala na nete,či nie je náhodou aj ďalšia verzia tohto šalátu ,našla som niekoľko podobných,,,aj ten o ktorom píšeš som našla,že treba cibuľu najprv opiect ,pridať papriku a potom pridať k zemiakom,,,ale zostala som pri pôvodnej svabskej verzii..je chutný a iste vyskúšam aj tvoju verziu,,ďakujem za komentár...
1x haji
izabella929
@evanaaa (27.2.2020 21:01)

Áno je i tato verzia bez papriky na nete..páči sa mi s pridaním len napatrneho množstva nálevu..aj keď je i ta,že sa zaleje nálevom a nechá v chladničke,kým zemiaky nevsaju všetok nálev,,,každému chutí niečo iné a vyplatí sa vyskúšať všetko..ďakujem pekne za komentár..
dormella
@evanaaa (27.2.2020 21:01)
Mate pravdu, svabsky bramborovy salat je opravdu bez papriky, tedy uvarene brambory ve slupce, horky vyvar, cibule, ocet, olej, sul, pepr, na ozdobu - petrzel, pazitka. Kdo ho chce trochu ostrejsi, prida i hortici.
Jeste teple brambory se oloupaji, nakraji a zaliji teplym vyvarem, promichanym se zbytkem ingredienci a nechaji odpocinout v zalivce. Olej a bylinky se opatrne vmichaji az po vychladnuti.
Varianty - pridani salatove okurky, nekdy i sterilovane, pro "masozravce" treba certve oprazeny speck.
waocipa
Podobný šalát len bez papriky robi moja známa v Bavorsku. Skúsim podľa teba, dam tam papriku.
1x kvakac
izabella929
@waocipa (28.2.2020 12:36)

Treba vyskúšať ,aby si vedela ako to chutí..mne sa tá chuť páčila a viem si k tomu dobre predstaviť aj ten varený údený bôčik..svabi žijúci na maďarskom území ešte aj dnes ,majú svoju špecifickú kuchyňu a pridám aj viac zaujímavých jednoduchých receptov z tejto oblasti .ďakujem pekne za komentár..
kvakac
@izabella929 (27.2.2020 23:19)

Aby som len nekvákal do vetra tak tu je ukážka ako ho robím a to som použil tie iste suroviny.


1x haji
mathias
@izabella929 (27.2.2020 23:19)
S opečenou cibuľou by to nebolo ono.Aj my Slováci máme podobný zemiakový šalát, kde dávame neopečenú cibuľu.