Pažitka

Energia 214 KJ
Kalórie 52,0 kcal2.6%
Sacharidy 8,10 g3.52%
Tuky 0,70 g1%
* pažitka - nutričné hodnoty pre 100g

Recepty, kde je pažitka

prazdny

Plnené vajcia s pažítkou

Bezmäsité jedlá

Vrchné časti vajcových škrupiniek odklepneme.

prazdny

Nákyp zo šunky

Bravčové mäso

Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.

prazdny

Syrová nátierka s vajcom a mäsom

Nátierky

Údené mäso dáme do vriacej vody a uvaríme domäkka. Vajcia uvaríme natvrdo.

prazdny

Zeleninové krokety

Bezmäsité jedlá

Mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Nakrájanú zeleninu osolíme...

prazdny

Syrový srnčí chrbát

Bezmäsité jedlá

Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom, prelisovaným plesňovým syrom, maslom a nátierkovým maslom.

prazdny

Syrové gule s petržlenovou vňaťou

Bezmäsité jedlá

Maslo rozohrejeme spolu s roztlačeným syrom na slabom ohni. Pridáme papriku, nakoniec pažítku. Maslo...

prazdny

Jarná bylinková nátierka

Nátierky

Nátierkové maslo vymiešame s rastlinným tukom, pridáme posekané vňate, posekanú pažítku, očistený a prelisovaný...

prazdny

Jarná reďkovka na slanine

Hlavné jedlá

Slaninu pokrájame a popražíme aj s cibuľkou. Pridáme očistenú a pokrájanú reďkovku, podusíme ju a...

prazdny

Grécke tzaziky

Nátierky

Všetky suroviny premiešame, necháme ich odstáť cez noc a podávame s kúskom chleba so šunkou.

prazdny

Ananásový šalát s reďkovkou

Šaláty

Ananás očistíme a pokrájame na plátky, pridáme postrúhanú reďkovku. Premiešame a pridáme na jemno posekané...

prazdny

Špargľový šalát

Šaláty

Olúpanú špargľu uvaríme v osolenej vode a po odkvapkaní nakrájame na malé kúsky.

prazdny

Jarná bylinková polievka

Polievky

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku.

prazdny

Jarná polievka s krupicovými haluškami

Polievky

Karfiol rozoberieme na ružičky. Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu očistíme, časť pokrájame...

prazdny

Balotínka z prepelice na špargľovom rizote

Hlavné jedlá

Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a...

prazdny

Kaleráb plnený hubami

Bezmäsité jedlá

Mladé kaleráby vydlabeme, aby steny zostali hrubé 0, 5 cm. Naplníme hubovou plnkou, skrojené...

prazdny

Consommé s hubovými haluškami

Hovädzie mäso

Hovädzie mäso sparíme, opláchneme a vložíme do studenej vody spolu so špikovými kosťami. Kontrolujeme mäso...

prazdny

Špagety s omáčkou zo šampiňónov

Cestoviny

Špagety uvaríme v mierne osolenej vode a scedíme ich. Na malom množstve olivového oleja krátko orestujeme nadrobno...

prazdny

Miešaný šalát s miešanými hubami

Šaláty

Kombináciu húb pokrájame a na horúcom oleji opražíme, osolíme a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri...

prazdny

Pstruh s plnkou zo šampiňónov

Hlavné jedlá

Zeleninu a šampiňóny očistíme a najemno pokrájame. Na masle osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme zeler,...

prazdny

Zubáč s klobásovou plnkou

Hlavné jedlá

Zubáča zbavíme šupín a žiaber, vypitveme ho, dôkladne poumývame a vytrieme dosucha. Nožom urobíme...

prazdny

Grilovaný pstruh s jogurtovou omáčkou

Hlavné jedlá

Pstruhy vypitveme a umyjeme. Ryby zvnútra aj po povrchu pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme....

prazdny

Slepačia polievka Ujházy

Hovädzie mäso

Do veľkého hrnca dáme očistenú, vypitvanú sliepku aj s drobkami, ale bez pečene, pridáme hovädzie mäso, ...

prazdny

Cestoviny s orechovou omáčko

Cestoviny

Mrkvu a cuketu nastrúhame nahrubo a opražíme spoločne s nasekanými orechmi na rozohriatom masle.

prazdny

Kolienka s talianskou omáčkou

Cestoviny

Kolienka uvaríme, polejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom a nakrájanou pažítkou.

prazdny

Mašličky s teľacím mäsom

Cestoviny

Uvarené cestoviny pokvapkáme olejom, premiešame a uložíme na teplé mieste.

prazdny

Šmirkas s plátkami oravskej slaninky

Bezmäsité jedlá

Bryndzu vymiešame s paprikou, pridáme korenie, rascu a soľ.

prazdny

Syrová roláda

Olovrant

Ementál ponoríme do horúcej vody až do zmäknutia, potom ho rozvaľkáme na doske a na alobale na hrúbku asi 3...

prazdny

Bravčová krkovička so syrovou kôrkou

Bravčové mäso

Mäso umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame na malé prúžky a prešpikujeme nimi mäso. Osolíme a okoreníme...

prazdny

Benátska kelová polievka

Hovädzie mäso

Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotrený...

prazdny

Praženica s rybacím mäsom

Olovrant

Na masle speníme cibuľu, pridáme kúsky vykosteného uvareného rybacieho mäsa a okoreníme podľa chuti.

prazdny

Cesnačka narýchlo

Bezmäsité jedlá

Očistené a na kúsky nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a precedíme.

prazdny

Zemiaky s tvarohom

Bezmäsité jedlá

Zemiaky uvaríme v šupke, prekrojíme a dáme na 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 180°C.

prazdny

Nakladané kvargle

Bezmäsité jedlá

Všetky suroviny vrstvíme v sklenenej nádobe a zalejeme olejom.

prazdny

Kysnutý koláč z bryndze

Bezmäsité jedlá

Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

prazdny

Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou

Bravčové mäso

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...

prazdny

Polievka Julienne

Polievky

Na tuk z vývaru dáme dusiť do hrnca zeleninu, ktorú sme si nakrájali na dlhé rezance...