Syrová roláda fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 19. októbra 2010
Syrová roláda (fotorecept)
Foto: dorisa

Syrovú roládu zbožňujeme u nás doma, dnes som chcela vyprážať syr so šunkou, ale nakoniec som spravila roládku.

16
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
125 g
2 ks
200 g nakrájaná
2 ks uvarené na tvrdo
2 ks nakrájaná nadrobno




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na výrobu rolády.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Syr zabalíme do mikroténového vrecka , napevno , dáme do vody variť asi na 15 minút.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám syr varí, pripravíme si plnku. Cibuľu, uvarené vychladnuté vajíčka a šunku pokrájame nadrobno.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do masla pridáme smotanové syry, nakrájané vajíčka, cibulku, šunku, osolíme a dáme petržlenovú vňať,alebo pažítku.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa tvrdý syr uvarí, rozvaľkáme ho na alobal natenko.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plát navrstvíme pripravenú plnku. A roládu zvinieme.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec roládu zabalíme do alobalu a dáme vychladnuť do chladničky.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnutú roládu úhladne nakrájame a podávame s chlebíkom a kyslou uhorkou. Prajem dobrú chuť.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Boli komentáre od vás, varecháči, že treba dať kápiu do plnky, robila som zas syrovú roládu pre dcéru, tak som pridala aj kapiu.

    Syrová roláda (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

elisticka
jeeeeej uz som ju davno nerobila :-)))musim zas skusit je to dobrota....
3sandra3
to skvele vyzerá a isto to aj tak chutí... aj by som to skusila, len som si nie istá s tým rozvaľkaním roztopeného syra... asi by som to pokazila
sovka62
Tak toto poznám, je naozaj výborná. Až taká výborná, že som ju jedla len raz v živote (vlastne dva - prvý a posledný zároveň). Priateľka nám ju ponúkla, keď sme boli u nich na návšteve a mne zo všetkého, čo ponúkala, najviac chutilo toto. Tak som si štedro dožičila a vyvolala si parádny žlčníkový záchvat a tri dni som bola na čaji a liekoch. Možno, keby som ju bola jedla s mierou..... Ale už to radšej neskúšam.
altyn
Poznám a je to fajnotka!!!!!!!!!! :-)))
dorisa
@sovka , je mi ľuto ,že si tak dopadla. @altyn , ďakujem, naozaj ,niekedy zabudame na staré osvedčené dobrotky. @3sandra3 , syr je taký vláčny, že ho určite rozvaľkáš(lepšie ako cesto) a ked si netrufaš, tak niekto robí ten prvý krok nasledovne: na opak plechu si daj alobal, na to poukladaj na plátky pokrájaný tvrdný syr a daj na chvilku do rury,aby sa roztavil, potom pokračuj ...... a ďakujem za komentár
bambitka
poznam tuto roladku,je velmi dobra.Robievam na velku noc:))
laurisia
Ak sa bojíš rozvaľkávať syr, ja to robím trochu inak. Nikdy ho nevaľkám, od začiatku som mala takýto recept: kúpiš si 12 plátkov kvalitného eidamu - 45% (nikdy nie 30%), dáš na plech obrátený hore dnom alobal, naň poukladáš plátky syra tak aby sa jemne prekrývali - 4 plátky do troch radov. plech na pečenie dáš do vyhriatej rúry na chvíľku. Syr má jemne mäknúť, hneď ako sa na ňom jemne začnú vytvárať kopčeky treba plech ho vybrať. Nesmie v rúre začať "vrieť", lebo potom ho od alobalu neodlepíš :-) No a pokračuješ vyššie uvedeným spôsobom - natrieš plnku a pomaly stáčaš :-))).
evas13
Dávno som ju skúšala, ale niečo jej chýbalo, skúsim podľa teba. Je nádherná. Mňam :)
modrykamen
Keď smotanový syr,tak stačí polovička masla a pridať ešte jeden syr(nech je to syrové).Môže sa použiť aj syrokrém. Keď pažítka, tak netreba cibuľu ( je to jemnejšie ) a pridať trochu petržlenovej vňate.Trošku mletej papriky a nového korenia.
dorisa
@modrykamen , každý robí túto roládku inak, aj ja nie vždy pridám tie isté suroviny, naozaj, podla toho, čo mám doma, ďakujem za názor.@laurisia , postup stápania syru v rure som aj ja popísala pre @3sandra3 , ale nie tak podrobne, ja som o tom len počula, ja robím vždy klasicky, že syr varím. Ďakujem všetkým za kmentáre, vážim si toho.
bedrunka
Túto efektnú roládu som robievala, keď bol syr lacnejší - dnes je už pomaly výhodnejšie mäso. Vo finále mám malú zmenu. Plnku urobiť len z masla, syrokrému, cibule (pažítky) a vajíčok, prípadne nejaké koreniny či bylinky. Pridať na drobnejšie nakrájanú kápiu, niekedy aj sterilizovaný hrášok. Toto rozotrieť na rozvaľkaný syr a celými plátkami šunky to zakryješ a potom zroluješ. Vtedy je roláda viacfarebná - živšia. Odložíš do chladničky stuhnúť a krájať na tenké plátky.
babicka2
dobrý . ja tam dávam ešte do tejto rolády pokrájanú zaváranú kápiu, veľmi dobre to vyzerá nakrájané, a je perfektná
dorisa
@babi čka, rozmýšlala som, že dám, ale veríš, že som zabudla, aj ked som pred tyždńom zavarila 11 pohárov, jednoducho......až na buduce.@bedrunka , ďakujem za názor.
danapa
Ja syr na hrubo nastruham a rozlozim na peciaci papier na opacne otocenom pluchu, vlozim na chvilu do teplej rury, syr sa roztecie do jedneho platu a potom pokracujem ako ty ☺☺☺
coldbery
niekedy som to dosť často robila keď niekto oslavoval k vínku a pod. ale som rada že si mi to pripomenula...určite v najbližšej dobe to urobím...:-))))
pupavciatko
mám túto roládu odskúšanú, je výborná a tiež dávam aj kápiu, je potom pekná farebná a pridá to aj na chuti
dorisa
@danapa , je to obdobné,ako sme popisovali, už hore. Ďakujem. Idem si z nej dať,kým ešte jesto.
sandratamer
snáď nebudem čakať na Vianoce, celý deň tu čítam vaše príspevky, a slinky tečú jedna radosť :-). Maximálne zajtra idem do toho, dcéra má v piatok so spolužiačkami narodeninový dejchánek, uvidím či im ulahodím :-)
dorisa
@tonka ? žeby???? @sandratamer , tak nech ti roláda vyjde dobre,len radšej ju rob skor, aby sa mohla "zoznámiť", aby nebola makká, ak nemáš dosť času, tak ju strč na pár hodín do mraziaka. Prajem dobrú chuť.
marali
To som sa potesila.Tento syr robievala svokra,mala ho v hlave a ked mi ho chcela dat,tak uz to neslo,vsetko sa jej plietlo..A ja som cakala do dnesneho dna dakujem.......
babidka
@dorisa , uz som na tuto roladu aj zabudla .teraz si mi ju pripomenula a tak som rada lebo zat ma narodeniny a ja rozmyslam nad tym , co mu pripravim pre priatelov na pohostenie :-)musi to byt trvanlivejsie a v malych kuskoch , takze este pridam k inym chutovkam aj tuto roladu :-)
muschia
dobrý recept,skúsim a dám vedieť či sa podaril
zdezda
super dobrota, ja dávam ešte pred plnkou na vyvaľkaný syr plátky strojovej šunky, potom je peknejšia :-)
dorisa
@zdezda , dobrý nápad, variant je určite viacej, ale každý ako má suroviny, ja som parkrát dala aj hrášok sterilizovaný, a nebolo to podla mojej chuti. @muschi , daj vedieť,ako sa rolada podari. V sobotu vraj roládku robí aj @kucharroland , držme palce
ajula
mňam, najbližšie ju urobím, už som ju veľmi dávno nerobila,
katrinecka
mamina to robieva,nič zložité,len jedného sa bojím,či to vyvaľkám,bojím,bojím :)
dorisa
@katrinecka , neboj sa,len si poriadne uvar ten syr,ak sa ti nepodari rozvaľkať,kľudne ho daj zas do sáčku a znova var..až do tekuta......
daniella92
Neviete mi prosím poradiť či sa bude dať rozvaľkať aj syr-Michalovská tehla? práve ho pripravujem ale ani po 20min nevypadá žeby sa dal rozvaľkať :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia