Jelenie plece s brusnicovou omáčkou

Malvína Petényiová
šéfkuchárka hotela Dolina vo Veľkom Krtíši, 1. októbra 2010
Jelenie plece s brusnicovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

0,5 kg
 trochu
0,1 l
0,05 l
0,1 kg zavárané
0,2 kg
Tirolské knedličky:
7  ks, nakrájaných na kocky
0,30 kg
1 strúčik
4 ks
0,1 kg
0,4 l
1  lyžica
0,05 l




Postup

  1. 1

    Na troche oleja opečieme veľké kusy jelenieho pleca a odložíme ich na tanier. Vo výpeku orestujeme cibuľku, pridáme papriku, opečené mäso, podlejeme vínom, niekoľko minút necháme vrieť, podlejeme vodou a dusíme.

  2. 2

    Pridáme vetvičku rozmarínu, bobkový list, čierne korenie, nové korenie a soľ. Keď je mäso napoly udusené, pridáme brusnice a trochu paradajkového pretlaku.

  3. 3

    Šťava má byť dostatočne hustá bez zahusťovania múkou. Udusené mäso vyberieme a omáčku prelisuje cez husté sitko. Mäso pokrájame priečne cez vlákna na plátky a prelievame omáčkou.

  4. 4

    Tirolské knedličky: usušíme rožky nakrájané na malé kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, dáme ju na rožky. Rožky zalievame mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, 2 lyžice hladkej múky, soľ, vegetu, korenie, pažítku alebo petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme cca 15 minút postáť. Pridáme nadrobno pokrájané Proscuito. Z masy formujeme guľky s priemerom cca 4 cm. Aby sa nám masa nelepila na ruky, namáčame si ich pri formovaní guliek do studenej vody. Guľky vkladáme do vriacej osolenej vody, stiahneme plameň na najslabšie, prikryjeme a za občasného otočenia paríme 20 minút.

Diskusia k receptu

vcelka
Mňam, dal by sa pridať recept aj na tie knedličky?
sedrico
"Guľky vkladáme do vriacej osolenej vody, stiahneme plameň na najslabšie, prikryjeme a za občasného otočenia paríme 20 minút."
Tak variť či pariť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia