Jelenie plece s brusnicovou omáčkou
šéfkuchárka hotela Dolina vo Veľkom Krtíši, 1. októbra 2010
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
0,5 kg |
|
trochu |
|
|
|
|
|
0,1 l |
|
0,05 l |
|
0,1 kg zavárané |
|
0,2 kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tirolské knedličky: | |
7 ks, nakrájaných na kocky |
|
|
|
|
|
|
|
0,30 kg |
|
1 strúčik |
|
4 ks |
|
0,1 kg |
|
0,4 l |
|
1 lyžica |
|
0,05 l |
|
|
Postup
-
1
Na troche oleja opečieme veľké kusy jelenieho pleca a odložíme ich na tanier. Vo výpeku orestujeme cibuľku, pridáme papriku, opečené mäso, podlejeme vínom, niekoľko minút necháme vrieť, podlejeme vodou a dusíme.
- 2
Pridáme vetvičku rozmarínu, bobkový list, čierne korenie, nové korenie a soľ. Keď je mäso napoly udusené, pridáme brusnice a trochu paradajkového pretlaku.
- 3
Šťava má byť dostatočne hustá bez zahusťovania múkou. Udusené mäso vyberieme a omáčku prelisuje cez husté sitko. Mäso pokrájame priečne cez vlákna na plátky a prelievame omáčkou.
- 4
Tirolské knedličky: usušíme rožky nakrájané na malé kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, dáme ju na rožky. Rožky zalievame mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, 2 lyžice hladkej múky, soľ, vegetu, korenie, pažítku alebo petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme cca 15 minút postáť. Pridáme nadrobno pokrájané Proscuito. Z masy formujeme guľky s priemerom cca 4 cm. Aby sa nám masa nelepila na ruky, namáčame si ich pri formovaní guliek do studenej vody. Guľky vkladáme do vriacej osolenej vody, stiahneme plameň na najslabšie, prikryjeme a za občasného otočenia paríme 20 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tak variť či pariť?