Bryndzové pirohy fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 15. júna 2010
Bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: tatranka

Pirohy sa u nás na Spiši varia roky. Zemiakov sa tu urodilo dosť,takže pirohy na všetky možné spôsoby. Dnes začínam brynzovými.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
100 g
500 g
1 celé
1,5  káv.lyž.
0,5 káv.lyž.
70  g
100 g
2 dcl




Postup

  1. 1

    Zemiačky si uvaríme v šupke a necháme vychladiť.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka. Zemiaky pretrieme cez drobné strúhadlo.Pridáme bryndzu,sol,lyžicu tuhého masla,pol káv.lyžičky,korenia./ nemusí byť/. Ja dávam.Plnku spracujeme.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto: Múku,celé vajíčko soľ,a 1,5 veľkej lyžice uvarených a postrúhaných zemiakov, z dávky na plnku,2 dcl teplej vody.Spracujeme cesto,ktoré necháme asi 10 minút oddychovať. Rozdelíme na dve časti.Postupne vyválkame .Cesto je vláčnejšie mäkučké a dobre sa s ním pracuje.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okrúhlou formičkou vykrajujem kolieska.Tie naplním plnkou zo zemiakov a bryndze a ostatných prísad.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú kolieska naplnené,priložím obidve strany k sebe a krajom vidličky pritlačím.Tak sa cesto pekne spoji,plnka nevychádza a zároveň pirôštek zdobí.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Voda v ktorej budem pirohy variť,musí byť osolená, s lyžicou oleja a musí vrieť. Pirôžky vložím do nej a pomaly premiešam.Keď vyplávajú na povrch,ešte ich nechám povrieť 7 minút.Potom pirôžky vyberiem a opláchnem vlažnou vodou.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polejem,rozškvarenou slaninkou,posypem kôprom a pažítkou.Podávam s kefírom a kyslou smotanou.Aj bez,len poliaté maslom.

  8. 8

    Výborné pirohy sú,keď sa zapečú.Také ich máme radi najradšej.Skúste.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tatranka
Pirohy sme mali dnes na obed.Z tejto dávky urobíte 40 kúskov.
14 kusov som namrazila a to čo sa zvýšilo večer opečiem na suchej panvici.Také ich mám veľmi rada.Sú ohromne chrumkavé.
Poliate kyslou smotanou.nemajú chybu.
Nevymením ani za bravčový rezeň.

tinca
@tatranka krásne a výbornéé, mám na východe kamošku dokonca v Kežmarku už som ti to písala, tá mi presne tieto robila /navyše vyučená a šikovná kuchárka/. Ukladám do KK:-))
sjuz
tatranka - vyzerajú krásne, úplne mi tečú slinky, bryndzové pirohy milujem:)!
tatranka
Vieš tinca,je to dobrý pocit,keď obyčajné pirôžky oslovia.Mám veľa receptov na Azete,no nie sú tam gramáže.Takže postupne budem robiť tie recepty a vážiť.Rokmi varím už od oka,takže trochu mám s tým problém.Zdržuje mato.
Ale čo neurobím pre dobrú vec.
?
alexdidi
@tatranka , moje naj-najobľúbenejšie jedlo...i keď zjem takmer všetko a varím stále niečo iné a jedla rôznych kuchýň, bryndzové pirohy sú pre mňa stále number 1...ja robím cesto bez zemiakov, ale chcem vyskúšať tie tvoje...na 500g múky naozaj len 1,5 PL zemiakov?
tatranka
Áno.Len toľko ako väčšiu hrudku.To cestíčko zmäkne tými zemiačkami.Je to vlastne rezancové cesto.veď uvidíš.Robím to tak roky.Vždy sa pekne uzavrie a je chutné.
lubjak
Inspiracia oprazit zvysok pirohov do chrumkava,len aby nam zostali aj na veceru,vacsinou sa zjedia hned ,alebo tak uchytkom na studeno.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Práve minulú sobotu som robila bryndzové pirohy. Cesto robím také isté, ale do plnky pridávam miesto masla pochúťkovú smotanu a nasekám nadrobno kôpor. Opražiť pirohy do chrumkava je výborný nápad. Niekedy vyskúšam.
alexdidi
@tatranka , ďakujem...určite vyskúšam...@lubjak , takéto opekané pirohy robievala moja mamka, boli výborné...už som ich nejedla ani nepamätám...akosi nikdy nezvýši...alebo ak aj, tak zabalím vnúčikovi, lebo on by ich jedol tiež stále...
honestka
Jejka, jejka, zase s tou bryndzou!... fajnove. aj ja som na tom podobne TATranka, tiez pri vareche som musela zacat vazit suroviny.
hajni
Gratulujem k receptom a k fotkám. Hoci si tu krátko, ale ako vidím veľmi aktívna, čo mňa teší, lebo skôr si zbieram recepty (tiež iba nedávno som začala pravidelne navštevovať Varechu) a tešia ma tie, kde vidím aj postup. Rada skúšam nové veci, lebo rada varím, ale nevarím často. :-( Tento určite vyskúšam.
bababa
Robím pirohy odkedy som sa vydala, lebo moja svokra z Oravy ich robila a môj manžel a neskôr aj deti ich zbožňujú. Na Orave sa robia síce z rezancového cesta, ale ja ,dolniačka, som si ich vylepšila pridaním zemiakov. A ešte jeden rozdiel je v plnke.Moja svokra ich robila zo zemiakov, masla,bryndze a pridala čerstvú alebo sušenú medovku. Keď prídem na návštevu k mojím synom, tak o iné ma neprosia iba urobiť pirohy. Máme ich veľmi radi všetci....
bababa
A ešte som zabudla, my ich polievame brydzou , rozrobenou s kyslou smotanou a vypraženým maslom s červenou paprikou. Vyzerá to ako pirohy s omáčkou.
ewulka27
mňaaaaaaaaaaaaam :-) čakám bábo a čo je bryndzové, to je dobrota :-D Určite zajtra budú na obed :-)
tatranka
Pre ,bababa,Určite vyskúšam zálievku z bryndze a kyslej smotany.
elab
Tie pirohy sú skutočne výborné. Robím ich podobne, len používam "tvorítko" na pirohy - vykrojím kruh, vložím do tvorítka, naplním a zavriem, čím sa mi vytvorí zvlnený okraj. Zo zvyškov urobím niekoľko šúľancov, ktoré pridám ako bonus alebo ich posypem orechmi, či makom a posypem makom, pokvapkám maslom, teda urobím na sladko. Nie je to nič zložité a maškrtníkov poteší...
tatranka
Ja ešte zvyknem,keď mám málo plnky,lebo aj to sa mi stáva,naplniť zvyšok piroh jedine hustým slivkovým lekvárom a zamiešam ich medzi ostatné.Neuveríš,aké je to príjemné prekvapenie medzi bryndzovými pirohami.Neboj sa toho.Ale len slivkový tmavý,kyslastý lekvár.
evusik
gratulujem k výhre !!!!! krásny recept = krásna výhra
jankulka79
tak aj ja robievam pirohy ale ako plnku dávam dusenú hlávkovú kapustu a bryndzu používam ako posýpku. U nás ani iné zatial nefrčia. Pridala som aj recept ak niekto chce vyskúšať obmenu :-)
tatranka
evusik,neviem k akej výhre mi gratuluješ?Naozaj som niečo vyhrala?Neviem o ničom.Buď taká dobrá a poinformuj ma.
tatranka
Som milo prekvapená a veľmi sa z výhry teším.Redakcii a tescomácom želám všetko dobre.Email som zaslala.
jankulka79
tak snáď budú tie moje chutiť a obľúbia si ich aj tvoji stravníci a gratulujem k výhre :-)
tatranka
Ďakujem oneskorene k výhre.No výhru som si prebrala až.6.júla,pretože som odchádzala na dovolenku.Teším sa aj ja peknej výhre a ďakujem Vám všetkým za blahoželanie.
Dúfam,že sa mi podarí nafotiť pár dobrých receptov,pre vareškárky.
klaura
toto milujem ... :) všetko ... bryndzu i pirohy ... :)
alexdidi
@tatranka , konečne som robila pirohy podľa Tvojho receptu, teda cesto so zemiakmi. Ja robím často pirohy(bez zemiakov) a jedla som už aj zemiakové, ale nechutili mi viac ako tie moje, zrejme tam bolo viac zemiakov(ako aj v receptoch na Vareche, dokonca v pomere 1:1).Preto som chcela vyskúšať ten Tvoj recept a musím Ti povedať, že boli fantastické. Môj manžel nebol veľmi na pirohy, ale po týchto povedal, že takéto bude jesť stále. A ešte Ti mám odkázať, že nemajú chybu....odteraz robím len takéto cesto...ďakujem pekne za recept
natalina
Tatranka, pirohy podla Tvojho receptu su vynikajuce, presne take ako od mojej babicky, ktore som sa od nej, bohuzial, uz nestihla naucit. Dakujem pekne za recept.
pachola
pirohy to je moja delikatesa,ale robím tak,že dám aj na hotové bryndzu/nielen do plnky/,slaninku a kôpor a ku tomu kyslé mlieko
miroslav2410
Tak dnes sme si spravili s manželkou túto delikatesu. Bolo to na jedničku, ďakujeme za recept ,ukladám do mojej KK......... pekný deň :)
nikuskab
prosim pekne a ako sa to zapeka? len tak suche alebo daku omacku? nerada by som taku dobrotu pokazila :o) dakujem
tatranka
Keďže sú poliate masťou z oškvariek,alebo maslom,tak stačí,aby sa opiekli na tom,čím boli poliate.Ale ak by boli veľmi suché,môžeš dať trochu masla.Tak sú veľmi chutné.
fiby
No zajtra ich varím! Ale ja som počula, že do pirôh sa robí plnka aj z údeného mäsa?!
tatranka
@fiby nech sa ti pirôžky zdaria.Nerobila som plnku z údeného mäska,ale môže to byť veľmi chutné.
mijaita
Poprve a zatim naposled jsem ochutnala tuhle delikatesu pred rokem v Lúčkach, v jedne restauraci. Nevedela jsem co driv, jestli halusky nebo pirohy. Nakonec nam rozdelili kazdou porci a meli jsme tak od kazdeho. Nevim co zvitezilo, az jsem se dusila jak jsem se ladovala tema dobrotama. Meli to opravdu hodne dobre uvarene a jeste v moc hezkem a utulnem prostredi. Ptala jsem se na recept, o bramborach v naplni nemluvili. Je mozne, ze to byla cista bryndza?
dobryhrncekvar
@mijaita zemiaky do plnky patria tiež. Je viacero receptov na bryndzové pirohy. Ja dokonca pridávam do zemiakového cesta trochu bryndze, je potom jemnejšie, s bryndzovou chuťou....veď som z Liptova a naša bryndza je vynikajúca.
mijaita
@dobryhrncekvar ANO, vasa bryndza je ta nejlepsi ! Vsak si u vas vzdycky dopravam a uz se zase tesim ! Jenom je dost draha ....
tatranka
Neviem,akoby chutila len samotná bryndza v pirohách. Robievam pirohy takto od samého začiatku,robila ich tak babička,moja mamka.Ináč snáď od vtedy ako bryndza zdražela,sem tam namiesto bryndze vmiešam do zemiakovej plnky mäkký chutný syr.Aj vtedy sú výborné.
@fiby pirohy plnené plnkou s údeného mäsa robím,ale podávam k ním vydusenú,kvasenú kapustu.
pivonka
Dnes som uvarila tieto pirohy. Cesto je naozaj vláčne, dobre sa s ním pracuje. Plnky som mala veľa. Stačilo by mi asi z polovice zemiakov ale hmotnosť bryndze by som zachovala. Vykrajovacia formička mala 6 cm priemer.
6 cm.
tatranka
@pivonka Vieš ja vykrajujem kovovou formičkou.Priemer má 8 cm.Zvyknem si urobiť z plnky guľky a tými plniť.Ak sa mi plnka zvýši,podokladám ku nachystaným guľkám.No skôr sa mi stáva,že na dve tri pirôžky mi plnky chýba a to zase odoberám.Ale to už je na tebe.
pivonka
@tatranka ,to bude tou veľkosťou, lebo plnky som dávala, koľko sa len zmestilo. Do väčších koliesok sa aj viac zmestí. Vieš, ty to máš tak krásne uložené na doske, aj vykrojené kolečká, aj sformované pirôžky, človeka to nabudí a ja som potom rozčarovaná, že kde som spravila chybu, keď mi to nevyšlo. Neskôr poobede prišli domov moji mladí a pirôžky si nevedeli vynachváliť. Veľmi im chutili a ocenili by mať ich na tanieri častejšie. Takže ich budem varievať :-)))
tatranka
@pivonka teším sa,že si to vzala s takým pozitívnym a ľahkým nadhľadom.Želám ti,nech sa ti vždy len práci zdarí,aby si z nej mala radosť.
tiginko
odskúšali sme ich včera, to cesto so zemiakmi nemá chybu, hlavne keď sa opečú sú vynikajúce. Sklamala ma však plnka, nám sa zdá priveľa zemiakov na 100g bryndze. Určite nabudúce vyskúšam omnoho viac bryndze než zemiakov. Ale vďaka za super inšpiráciu
tatranka
@tiginko mrzí ma,že plnka ťa neuspokojila.Ale veď ty si môžeš urobiť chuťovo na akú máš ty chuť.Ja niekedy namiesto bryndze zamiešam do zemiakovej plnky jemný syrokrém s pažítkou.Aj takú náplň máme radi.A teda opečené sú ozaj veľmi chutné.
katkadca
Tatranka, moje prvé doma robené pirohy v živote, pripomínajúce babkinu kuchyňu, výborný receptík, ďakujem a nech sa darí :))
zbart
.musím vyskúšat..rada by som však vedela ako dat zamrazit..mám ich najskor trocha obvarit..prosím o radu :-D
tatranka
@zbart Nie.V žiadnom prípade nie obvariť!Pirôžky ukladám na tácku surové.Tak ich nechám zmraziť.Keď sú už zmrznuté,povkladám ich do mikrotenového sáčku,uzavriem.Pirôžky čakajú na upotrebenie v mraze.
labuska
od detstva milujem tieto pirohy ,k nám ich priviezla suseda ako inak z východu-z Popradu ked sa pred vyše 30 rokmi pristahovala naučila ich maminu a samozrejme som recept prebrala akurát plna sa robievala z varených zemiakov a bryndze...klasicky vymiešat ako zemiakovu kašu a nikdy sme ich nepolievali slaninkou ale do zlata opraženou cibulkou ...vela cibulky a samozrejme na vrch pochutková smotana.
renewa
wuaw!!!...tak tieto pirohy vyzerajú skvele a určite musia aj vynikajúco chutiť.Určite vyskúšam...mňam!
anina6
pirohy robievam aj ja, ale s bryndzovou plnkou som ešte neskúšala. urč
ite musi byť dobrá, tak urobím cez víkend.
heliana
vyzerajú fantasticky, skoro mi voňajú cez monitor...už len pozháňať bryndzu na víkend...
risko74
velmi pekne a urcite velmi chutne!!mila pani Tatranka,ale neviem ci si pamatate niekedy neboli ziadne umele vykrajavace a lepice,ale moja stara mama vykrajavala hrncekom kolieska z cesta a potom rucne lepila pirozky!!
tatranka
@risko74 ani ja nevykrajujem žiadnym úmelým vykrajovačom.Vykrajujem pohárom,a po zlepení ich ozdobím/pritlačím/ vidličkou.Tak sa mi pekne prilepia aj okraj ozdobí.A sú naozaj chutné.
aankaa
mňáááám....:-)))....famózne tatranka...no ja tiež robím zemiakové cesto,ktoré nikdy nesklamalo......a už som to tu pri niektorom recepte aj písala pre tie vyrecháčky,ktoré sa "nekamarátia " s váhou,že ja robím cesto v pomere 1:1:1,teda koľko nastrúhaných zemiakov,toľko polohrubej múky a toľko hrubej,1vajce,trošku soli a vody podľa množstva surovín,aby bolo cesto pekné vláčne,dá sa to v pohode odhadnúť.....a tiež používam pohár a vidličku..:-)))
tatranka
@aankaa máš tie pomery jednoducho,ale múdro vymyslené.Tak by sa nemal človek pomýliť.
@kika777 veľmi sa teším tvojej pochvale.
adkas
velmi pekne dakujem za receptus....pochutnali sme si ....pridala som recept aj na svoj blog , samozrejme s odvolavkou na zdroj :)... cesto bolo absolutne skvele, perfektne sa mi s nim pracovalo...akurat som malinko znizila mnozstvo zemiacikov a dala som jednu celu brundzu 125 g.... inak super...  adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2013/02/bryndzove-pirohy.html...
hermin
Ďakujem moja Láska, perfektne sa mi to vydarilo na prvý krát je s tým troška práce ale výsledok je perfektný urobil som pol dávky z tej zmesi zemiakov a Bryndze a pol čisto s Bryndzou tie s tými zemiakmi mi moc nechutili preráža tam chuť tých zemiakov, takže nabudúce naplním len čisto s Bryndzou tie boli naozaj perfektné!! cesto po uvarení mi zostala jemnéééé :))) dííííííííík
tatranka
@hermin nevedela som že som tvoja láska,no teší ma to.Lásky nikdy nie je dosť.Tiež sa teším,že si spokojný s cestom,pretože náplň si si urobil po svojom.Ja mám také obdobie,že do varených zemiakov namiešam mäkký tavený syr,korenie,trochu posolím a aj touto zmesou zvyknem naplniť pirôžky. No je to už na každom ako obohatí nápň.
hermin
Taranka, ale nóóó tak vidím že aká mladá kočica tak som chcel troška polichotiť :)) áno, cesto fakt jedničkové dal som zopár kúsov aj do mrazničky, už sa teším na Leto až budú domáce Jahody čo sa bude do ních hodiť najlepšie :o))
stefano
Vyzerá to suprovo,chcem to skúsiť,dúfam že sa mi to podarí...
tatranka
@stefano , určite sa ti podaria.Nie je na nich nič ťažké,čo by si nezvládol.Držím palec a nech chutia.
stimka
úzasný recept!:) presne taketo robila mamina..mnam. dakujem :*
tatranka
@trojmamka krásna poklona pre moje pirohy.Ďakujem.Hlavne,že si spokojná.O to vlastne nám všetkým ide na tejto stránke Varechy.
janealli
Milá @tatranka , chcem sa ti zo srdca poďakovať za perfektný recept na skvelé bryndzové pirohy.Žijem tiež pod Tatrami, ale v našej dedine sa pirohy varievali len na sladko väčšinou s lekvárovou náplňou a posypané opraženou strúhankou, alebo makom. Môj manžel už roky vychvaľoval bryndzové pirohy, ktoré si objednával v práci, tak som mu ich dnes urobila.Ja som predtým tie na sladko robila len sporadicky /tak raz za 3-4 roky/ lebo som ich až tak rada nemala. Manželovi ale tieto pirohy podľa teba véééééľmi chutili, samozrejme aj mne a to podotýkam, že som ich robila z kila múky, aby som mohla aj zamraziť. Ešte raz srdečná vďaka!
tatranka
@janealli tvoj komentárik ma potešil.Ver,že ani ja som dlho po tom,čo som sa vydala,nemala chutné pirohy.Radili mi ich robiť len z rezancového cesta.Oni boli celkom dobré,ale len keď boli čerstvé a horúce.Potom keď ochladli,už boli tvrdé a nie chutné.
Takto mi ich poradila variť moja babička a s prídavkom varených zemiakov ich robím do dnes.Tak isto varím aj pirohy na sladko,slano,pelmene a rôzne cestá,ktoré sa plnia a varia vo vode.
Vždy je úspech zaručený.
Teším sa,že manželovi chutili.Tiež si vždy urobím viac a namrazím.
robinho
Ďakujem Vám za skvelý recept , sú skvelé ......
eukaaa
vďaka za skvelú inšpiráciu, do plnky som pridala domácu klobásku a na poliatie opražený pórik na masle;) mňam, ešte raz výbornéééé:)
nelisa
pirohy podľa vášho receptu som nachystala na nedeľný obed a veru ani mojim trom chlapom nechýbalo mäsko na tanieri, veľmi si pochutili. Do plnky som dala viac bryndze a menej zemiakov, a na tanieri som ich poliala pochúťkovou smotanou vymiešanou s bryndzou a poriadne na husto posypala pažítkou a škvarkami. boli skvelé, určite som ich nerobila posledný raz :)
tatranka
@nelisa tá kombinácia pochúťkovej smotany a bryndze sa mi veľmi páči a určite to urobím a vyskúšam aj ja.
pacik
@tatranka pirohy sú skvelé, boli včera na večeru a zvyšné som ráno zapiekla a podávala s domácim jogurtom. Budú sa u nás veru variť častejšie :-)
denyany
dnes som mala premiéru a dopadla vynikajúco! takéto pirohy som už jedla, ale varila som ich prvýkrát. presne podľa tvojho receptu. cesto bolo ozaj vláčne a pirohy sa dali krásne zlepiť. do náplne som dala viac bryndze, lebo my sme takí bryndzoví... so smotanou a opraženou slaninkou to bolo báječné a veru ani ja by som takéto pirohy nemenila za rezeň.
tatranka
@denyany pokiaľ to bola premiera,tak ti naozaj blahoželám,pokiaľ ako píšeš,dopadla vynikajúco.
Náplň do pirôžkov si si urobila podľa chuti.Hlavné je cesto! Ak si s ním spokojná,tak môžeš plniť ako sladkou plnkou tak aj slanou,alebo zeleninovou. Neskúsila si si zvyšok zapiecť? Tak nám chutia ešte viac.
kika67
Dorisa aj Tatranka moje obľúbenkyne. Aj na Tv by ste sa mi páčili :D-. Receptov som videla veľa tento skúsime teraz.
veronikap
Vedela som,že od babičky bude recept na pirohy najlepší :) Ďakujem
jolllkaa
Dobrý deň,
formičku na pirohy mám už pekných pár rokov a ešte som si na ne netrúfla. Idem ich konečne oprášiť od prachu. Určita sa podaria !
tatranka
@jolllkaa tie pirohy nie sú robené vo vykrajovacej formičke.Tiež som si ju pred rokmi kúpila,no nezdalo sa mi to praktické.Raz mi vyšla plnka,inokedy som cesto-koliesko neuložila dobre.Tak som to s formičkou vzdala a pracujem tak,ako som kedysi začínala.
Pirohy spájam, naplnené koliesko plnkou,preložím na polovicu, a zatlačím,aby dobre držalo vidličkou,čím sa cesto pekne spojí a vznikne aj ozdoba.
Možno ťa práve to zatlačené cesto zmiatlo,že som ich robila vo formičke.Tam vzniká pekný,ozdobný okraj.
martina1990
Dnes som robila tieto pirohy..Su neskutocne..:) Dakujem krasne za tento uzasny recept..Vsetkym nam chutilo..:)
brunetkas
Vyzera užasne,akonahle sa dostanem k bryndzi alebo ked sa vratime na Slovensko urcite tento recept vyskusam
juri272
Dobry vecer prajem nemate tam chybu? 100g bryndze na 40 pirohov ,to mi nejako nevychadza
foxina70
Milá Tatranko, vyhledávala jsem recept a tenhle je přesně ten, co dělala moje maminka. Pocházela ze Staré Spišské Vsi, příbuzné máme v Kežmaroku. Vždycky jsem je s maminkou dělávala, ale nikdy jsem si recept nenapsala, maminka je dělala jen z hlavy.. a my je milovali, dělaly jsme jich i 180.. moc děkuji za připomenutí, zítra je budu dělat... Snad mi maminka bude dohlížet na to, aby se povedly. Krásný den a pozdravujte moje milované Tatry..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia