Sviečkovica na smotane z diviačieho stehna so žemľovou knedľou
šéfkuchár hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 24. novembra 2020
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
Suroviny
1 kg |
|
2 ks menšia |
|
300 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
3-4 ks |
|
|
|
300 ml |
|
podľa potreby (alebo voda) |
|
z 1 citróna |
|
1 PL |
|
Žemľová knedľa: | |
10-15 ks predošlého dňa (alebo iné pečivo) |
|
500 ml |
|
5 ks |
|
150 g |
|
2 ks menšia |
|
2 PL |
|
|
|
50 ml |
|
|
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Diviačie stehno posolíme, okoreníme a potrieme horčicou. V hrnci rozpálime olej, na ktorom sprudka opečieme mäso z každej strany, vyberieme ho a dáme nabok. Do hrnca potom dáme pokrájanú cibuľu, opražíme do zlata. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a opekáme, kým sa nezačne chytať na spodok hrnca, potom podlejeme vývarom alebo vodou. Mäso vrátime naspäť do hrnca, premiešame, dolejeme vývar tak, aby bolo mäso zakryté. Pridáme zvyšné korenie, prikryjeme a na miernom ohni udusíme domäkka.
- 2
Z hrnca vyberieme hotové mäso a bobkové listy. Do uvarenej zeleninovej zmesi pridáme smotanu, citrónovú šťavu, kryštálový cukor a ponorným mixérom rozmixujeme, kým nevznikne hladká omáčka. Mäso nakrájame na plátky.
- 3
Knedľa: Na panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu a pražíme dozlata. Pečivo nakrájame na menšie kúsky, dáme do misy a pridáme udusenú slaninu a cibuľu, vajcia, mlieko a zvyšné ingrediencie: Zmiešame tak, aby vznikla jednoliata masa.
- 4
Na pripravenú potravinovú fóliu rozložíme zmes a vytvarujeme do tvaru knedle. Potom ju zabalíme do fólie tak, aby sa dnu nedostala voda. Do hrnca dáme zovrieť vodu, do ktorej ponoríme pripravenú knedľu, zakryjeme a varíme asi 30 minút. Hotovú knedľu vyberieme z vody, vybalíme z fólie, nakrájame a podávame.
Tiež sviečkovica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu