Hovädzia sviečkovica so žemľovou knedľou
Šuhajíci pri panvici, 14. februára 2021
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
porcie
Suroviny
700 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Omáčka: | |
1 kg |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
|
|
|
|
1 l |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
3 ks |
|
50 g |
|
|
|
Knedľa: | |
7 ks z predchádzajúceho dňa (alebo rožky) |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
2 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Mäso umyjeme, očistíme, nakrájame na valčeky s hrúbkou asi 7 cm. Horčicu vymiešame s korením, so soľou, s lístočkami tymianu a nastrúhaným cesnakom. Valčeky mäsa dôkladne natrieme zmesou a necháme oddychovať v chladničke minimálne 12 hodín. Mäsko vyberieme z chladničky, opečieme z každej strany na oleji a pomaly udusíme do mäkka.
- 2
Omáčka: Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme brusnice, horčicu, tymian. Po chvíľke prihodíme na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko spolu dôkladne orestujeme a zalejeme silným hovädzím vývarom. Pridáme rozdrvené borievky a varíme do mäkka. Omáčku dôkladne rozmixujeme, zjemníme maslom, smotanou a dochutíme muškátovým orieškom, citrónovou šťavou a cukrom.
- 3
Žemle pokrájame na kocky a vložíme do väčšej misy. V druhej nádobe metličkou rozšľaháme mlieko, olej, vajcia a nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme soľou. Nalejeme na žemle a jemne rukou premiešame. Do hrnca dáme variť vodu. Žemľovú zmes vyformujeme do tvaru valca, zabalíme do fólie a vložíme do vriacej vody. Varíme asi 25 minút. Po vybratí z vody necháme uzatvorené asi pol hodiny postáť, potom knedľu vyberieme a nakrájame na plátky.
Tiež hovädzia sviečkovica:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Toto bude divoká variace názvom aj postupom. Co už?! ... nic bych v tom nehledala, svíčkovou už vůbec ne.
Ha ha... Co už obsah surovín?.. ale akoby to lopatou z diaľky hodili na tanier už som ani nečítala :-(
Ty ju tam nevidis? Je tam inkognito. Ukradla identitu hov. vrchnemu salu.
Takze je tam mrška inkognito.
No nevím. Ani iko a ani gnito tam není....