Skôr než začnete:
Tajomstvom šťavnatej rolády je správny výber mäsa. A toto je najvhodnejšie

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Mäkučké mäso, ktoré v sebe skrýva lahodnú plnku, to nie je samozrejmosť. Výsledok totiž závisí od toho, aké mäso na roládu použijete, pretože nie každé sa na ňu hodí.



Foto: Shutterstock

Mäsová roláda je ideálnym riešením, ak chceme pripraviť niečo mäsové a zároveň to osviežiť nejakými inými chuťami. Aby však bola naozaj šťavnatá, je veľmi dôležitý výber mäsa, ktoré na roládu použijeme.

Hovädzie mäso

Roláda sa dá urobiť z takmer z každého druhu mäsa, ale tá úplne najklasickejšia sa pripravuje z hovädzieho. Pri výbere mäsa a príprave treba dbať na dve veci – mäso, z ktorého ju pripravujeme, musí mať dostatočnú plochu a roláda sa musí dusiť 1,5-2 hodiny.

Mäso nemôže byť príliš chudé, lebo by sa počas dlhej prípravy vysušilo, to znamená, že vhodné nie sú kúsky, ako je napríklad sviečková. Keďže na roládu potrebujeme mäso, z ktorého vieme pripraviť väčší plát, dôležitá je aj jeho veľkosť a štruktúra – preto sa nehodia kúsky, ktoré sú prerastené šľachami a spojivovým tkanivom, napríklad mäso z lýtka či pleca.



Foto: Shutterstock

Všetky požiadavky na šťavnatú roládu spĺňa mäso z hornej časti stehna, teda vrchný šál a použiť sa môže aj spodný šál, ten má však tuhšiu konzistenciu a treba ho dlhšie pripravovať.

Mäso z hornej časti stehna je úplne chudé, ale pri dusení nevyschne, vďaka čomu sú rolády chutné a krehké. Toto mäso má tiež dostatočnú veľkosť a štruktúru, aby sa z nich dali nakrájať a naklepať plátky na roládky, alebo aby sa dalo priečne nakrojiť a urobiť väčšie rolády.

Bravčové mäso

Ak chceme robiť bravčovú roládu, aj tú je najlepšie pripravovať z horného stehna z tých istých dôvodov, prečo ho uprednostňujeme aj pri hovädzom mäse. Roládky sa dajú pripraviť aj z karé, ale to je chudšie, tak je dôležité, aby sa nedusilo alebo nepieklo príliš dlho. Je tiež dôležité potrieť ho horčicou alebo inou marinádou, to zabezpečí že sa tak nevysuší.

Kuracie a morčacie mäso

V prípade, že uprednostňujeme hydinové mäso, rolády sa dajú pripraviť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa, najvhodnejším kusom sú v jednom aj druhom prípade prsia. Majú dostatočnú veľkosť, aby sme ich vedeli narezať, naklepať a naplniť a sú bez šliach a spojivových tkanív.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Na čo by ste ešte mali myslieť

1. Keď pripravujete plát mäsa, ktorý budete plniť, zohľadnite priemer panvice alebo hrnca, v ktorom ho budete opekať a potom tepelne upravovať.
2. Keď chcete naplnenú roládu zrolovať, venujte pozornosť smeru vlákien mäsa. Vždy ho treba zvinúť tak, aby ste mohli hotovú roládu nakrájať naprieč vláknami.
3. Aby sa roláda počas pečenia či dusenia nerozpadla a vnútro zostalo šťavnaté a chutné, je dôležité roládu dobre uzavrieť. To môžete urobiť špáradlami či kovovými ihlicami, alebo ich previazať niťou či kuchynským špagátom.





ANKETA: Keď robíte mäsovú roládu, obmieňate rôzne druhy plniek?

77,8%



22,2%







Diskusia k článku










TOPlist