Dobré rady:
Ako premeniť kus mäsa na šťavnatú kotletu

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Aby vám na tanieri neskončilo mäso suché ako podošva, zíde sa poznať pár kuchárskych trikov.



Foto: Shutterstock

Čo to vlastne kotleta je?

Názov kotleta pochádza z francúzštiny a neznamená nič viac a nič menej ako rebierko s mäsom. Mäso na ňu pochádza z chrbtovej časti zvieraťa, ktorá sa začína šijou a môže sa pripravovať s kosťou alebo bez nej. U nás sa pripravujú najčastejšie bravčové kotlety. Hovädzie menej a jahňacie patria do kategórie drahých delikates.

Aby bola kotleta naozaj šťavnatá je dôležitý výber mäsa a spôsob prípravy. Pre šťavnatosť je podstatné, aby bola vhodne prerastená tukom a toto zadanie najlepšie splní pri bravčovom mäse krkovička – mäso zo šije a prednej časti chrbta. Výborne sa hodí na gril, pretože aj pri vysokej teplote zostáva vďaka vyššiemu obsahu tuku šťavnatá.

Kotleta môže byť aj z karé, ale to už obsahuje menej tuku ako krkovička, takže je ideálne na krátke opekanie na panvici, vtedy zostane šťavnaté.



Foto: Shutterstock

Ako na to

Aby boli kotlety prepečené a zároveň šťavnaté, treba mať na pamäti niekoľko vecí:
1. Mäso by malo mať izbovú teplotu – určite nepatrí na panvicu priamo z chladničky, lebo to by sa na panvici začalo dusiť.
2. Pred opekaním treba mäso osušiť kuchynskou papierovou utierkou, aby na panvici neprskalo.
3. Panvicu treba najprv dostatočne predhriať a až potom sa na ňu dáva olej alebo prepustené maslo.
4. Kotlety sa opekajú z každej strany 6 až 8 minút, podľa toho aké sú hrubé a hneď ich možno servírovať, netreba ich nechať odstáť.
5. Ak máte viac času, kotlety budú šťavnatejšie, ak ich z každej strany prudko opečiete a potom necháte „dôjsť“ v rúre predhriatej na 80 °C približne 30 minút.






ANKETA: Dodržiavate pravidlo, že na panvicu by nemali ísť mäso rovno z chladničky?

72,7%



27,3%







Diskusia k článku










TOPlist