Gratinované zemiaky
Gratinované zemiaky

Gratinované zemiaky s cibuľou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 11:00
Gratinované zemiaky s cibuľou
Foto: Kulinární studio MAFRA

Na úžasnú lahôdku voňajúcu Francúzskom vám postačí niekoľko bežne dostupných surovín. Smotana s cibuľou urobia zázraky.

4-6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
600 g
1 PL
500 ml
80 g strúhaný
20 g
1 hrsť (lístky)
600 g (tepelne neupravená)
 štipka



Postup

  1. 1

    Cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm. Dno pekáčika alebo zapekacej misy vymažeme olejom, rozložíme naň nakrájané zemiaky a potom navrstvíme cibuľu.

  2. 2

    Smotanu nalejeme do malého kastróla, privedieme do varu a hneď stiahneme z plameňa. Vmiešame polovicu nastrúhaného parmezánu, osolíme a okoreníme. Touto zmesou zalejeme cibuľu. Pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 60 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte 30 minút dozlatista.

  3. 3

    Na panvici rozpustíme maslo, šalviové listy na ňom orestujeme dochrumkava a vyberieme. Klobásu nakrájame na kolieska a opečieme vo výpeku.

  4. 4

    Gratinované zemiaky s cibuľou posypeme zvyšným parmezánom a muškátovým orieškom. Podávame s opečenou klobásou a opraženými lístkami šalvie.

Diskusia k receptu