Gratinované zemiaky s cibuľou
mesačník Varecha, včera 11:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
Na úžasnú lahôdku voňajúcu Francúzskom vám postačí niekoľko bežne dostupných surovín. Smotana s cibuľou urobia zázraky.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
600 g |
|
1 PL |
|
500 ml |
|
80 g strúhaný |
|
|
|
|
|
20 g |
|
1 hrsť (lístky) |
|
600 g (tepelne neupravená) |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Cibuľu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm. Dno pekáčika alebo zapekacej misy vymažeme olejom, rozložíme naň nakrájané zemiaky a potom navrstvíme cibuľu.
- 2
Smotanu nalejeme do malého kastróla, privedieme do varu a hneď stiahneme z plameňa. Vmiešame polovicu nastrúhaného parmezánu, osolíme a okoreníme. Touto zmesou zalejeme cibuľu. Pekáč zakryjeme alobalom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 60 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte 30 minút dozlatista.
- 3
Na panvici rozpustíme maslo, šalviové listy na ňom orestujeme dochrumkava a vyberieme. Klobásu nakrájame na kolieska a opečieme vo výpeku.
- 4
Gratinované zemiaky s cibuľou posypeme zvyšným parmezánom a muškátovým orieškom. Podávame s opečenou klobásou a opraženými lístkami šalvie.
Tiež gratinované zemiaky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu