Zapekané palacinky s bryndzou
Bežným spôsobom upečieme 12 palaciniek a naplníme ich bryndzovou náplňou.
Kysnutý koláč z bryndze
Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...
Pikantná bryndza
Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, postupne pridáme sardelovú pastu, mlieko, horčicu, mletú papriku a soľ.
Bryndzová nátierka
Všetky suroviny spolu dobre vymiešame a natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo
Domáci králik na smotane s brusnicami
Králika rozdelíme na porcie, aby sa vmestil do hrnca. Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme smažiť...
Grobská domáca pečená hus
Vyčistenú a umytú hus aspoň 12 hodín pred pečením dôkladne nasolíme.
Spišské pirohy – lekvárové s makom
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.
Plnená hus
Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.
Pečená kŕmená hus alebo kačica
Vypitvanú hus alebo kačicu nahrubo potrieme (aj brušnú dutinu) nadrobno pomrvenou palinou obyčajnou, zabalíme do vrecúška z plastickej látky a uložíme...
Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....
Šarišská roláda
Mäso rozdelíme na 2 časti, orez pomelieme a veľký kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší plát....
Gazdovský pekáč
Na pekáč dáme krkovičku, na ňu plátky slaniny a plátky papriky. Podlejeme vodou a do nej rozdrvíme bujón...
Panenková roláda
Mäso po dĺžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát. Posolíme ho a okoreníme.
Údený pokrm starej mamy
Údené bravčové stehno a údené kurča uvaríme, precedíme, vykostíme a nakrájame na menšie kusy.
Syrová polievka
Vodu dáme variť spolu s polievkovým korením, môžeme pridať bujón, karí, čili korenie, cesnak a podobne.
Mäsová polievka s hubami
Huby namočíme do vody na 20 minút, potom ich vytlačíme, odstránime nožičky a nakrájame na pásiky spolu s mäsom,...
Sikulská polievka
Z hovädzieho alebo baranieho mäsa pripravíme perkelt a podlejeme ho 1 l vody.
Mäsové guľky s kyslou kapustou
Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...
Trebuľková polievka
Natrháme poriadne hrste trebuľky, pridáme k nej šťaveľové listy a varíme ju s teľacími kosťami a soľou v 2...
Sedmohradská paradajková polievka
Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.
Polievka z miešanej zeleniny
Na drobné kúsky porezaný paštrnák, zeler, kaleráb, trochu nastrúhanej cibule, petržlenovú vňať a zelený hrášok premiešame a...
Polievka ragú s hubami
Drobky uvaríme namäkko, medzitým na masti upražíme cibuľu a po pridaní húb a ostatnej zeleniny všetko udusíme v malom množstve vody....
Mäsová polievka soľanka
Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...
Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou
V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...