Cesnakový chlieb chudobných

mirian - fotkamirian, 21. decembra 2009

Recept mám od mojej kamarátky Janky a veľmi nám chutil pri pohári dobre vychladeného bieleho vínka. Je to jednoduchý, lacný recept, a tento chlebík Zobraziť celý popisRecept mám od mojej kamarátky Janky a veľmi nám chutil pri pohári dobre vychladeného bieleho vínka. Je to jednoduchý, lacný recept, a tento chlebík sa dá papať samostatne s rôznymi studenými omáčkami (kyslá smotana s cesnakom a soľou, čili, atď... ) alebo ako príloha k rôznym jedlám: ku grilovaným mäskám - zelenine, k prívarkom...

20
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

0,5 kg
4 malé ks
1 KL
1/2 bal.
0,3 dcl
 podľa potreby
1 PL
 podľa potreby
1  ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke klasickým spôsobom alebo vylepšeným: každý zemiak popicháme vidličkou, každý zvlášť zabalíme do papierovej servítky a dáme do mikrovlnky na 7 - 10 min., podľa typu mikrovlnky a máme uvarené zemiaky v šupke :-) Zemiaky očistíme, rozmixujeme v 0,3 dcl vlažnej vody spolu s cesnakovou pastou; vznikne nám zemiaková, krémová hmota.

  2. 2

    Do misy (rýchlokysky) dáme 0,5 kg polohrubej múky, zemiakovo-cesnakovú hmotu, kvások z 1/2 kocky droždia, mletú rascu, 1 PL octa a soľ podľa chuti = vypracujeme polotuhé cesto, ktoré si nariedime potrebným nožstvom vlažnej vody. Cesto má byť vláčne, aby sa po vykysnutí dalo rukami roztiahnuť po plechu.

  3. 3

    Plech s vyšším okrajom (malý plech = vyšší chlieb, väčší plech = nižší chlieb) vylejeme olejom, naolejujeme si aj ruky. Vykysnuté cesto dáme na plech a rukami rotiahneme do strán, necháme ešte na plechu podkysnúť a dáme piecť na 180 stupňov do ružova (dĺžka podľa typu rúry). Ešte teplý chlieb natrieme kyslou pochúťkovou smotanou s roztlačeným cesnakom a soľou (alebo s cesnakovou pastou, prípadne čili omáčkou, kto má rád pikantné) a necháme vo vypnutej horúcej rúre ešte zmäknúť (smotana vsiakne do chleba).

  4. 4

    Krájame na kocky ako koláč. Zvyšok kyslej ochutenej smotany použijeme na namáčanie hotového chlebíka. Niekomu stačí 1 kelímok, inému aj 2; my si k tomu rozrábame veľký kelímok kyslej smotany s cesnakom, soľou a čili omáčkou...

Diskusia k receptu

sovka62
Toto sa mi veeeľmi páči. Chlebíky pekávam, v domácej pekárni i rúre. Raz som skúsila i zemiakový (snažila som sa spomenúť si ako ho pekávala moja starká), ale asi som neodhadla pomer zemiakov a múky (starká miesila 3 ks 3-kg chlebov vo veľkom koryte) a dopadlo to zle. Čím viac to kyslo, tým to bolo redšie, takže som pridávala múku a pridávala múku.... Nakoniec som polovicu vyhodila a zo zvyšku upiekla akési osúšiky. Zjedli sa, ale asi len kvôli manželovej ohľaduplnosti a mojej tvrdohlavosti. Keď ste si upiekli, tak ma aj zjedzte ...... Ale tento recept určite vyskúšam.
babidka
aj mne sa ten recept paci , urcite vyskusam . V lete casto griljeme na zahrade zeleninu a k tej sa to jedinecne hodi .sovka 62 - ja mam podobnu skusenost so zemiakovym chlebikom.moj znamy - pekar mi poradil skusit namiesto obycajneho drozdia pekarensky kvasok / vraj je to nieco ine ako drozdie / .ak sa dopatram odkial ho zozeniem tak vyskusam ....uvidim.
sovka62
Na tento chlieb som mala chuť, už keď som si ukladala recept. Len akosi nemohol prísť na rad. Teraz sme po veľkonočnej dovolenke objedení mäsa (a aj všetkého iného) tak som včera oznámila manželovi, že dnes bude len polievka a tento chlieb. To som ale dobre spravila! Postupovala som presne podľa receptu (vrátane zemiakov z mikrovlnky) a je naozaj veeeľmi dobrý. Aj keď musím povedať, že mi bolo ľúto dávať na tú červenú chrumkavú kôročku smotanu a nechať ju zmäknúť. Asi nabudúce skúsim dať smotanu len na časť a zistím, aké to bude bez nej (alebo s ňou ako s prílohou). Ďakujem za skvelý recept.
mirian4
To som veľmi rada, že chlebík chutil :-))). My ho robievame často, aj keď príde návšteva, zje sa ako prvý medzi ostatnými dobrotami... Miriam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia