Filet zo zubáča s krevetovou omáčkou

Branislav Križan
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave, 20. decembra 2009
Filet zo zubáča  s krevetovou omáčkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
6
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
600 g
300 g
1 ks
15 ks
3-4 strúčiky
3 g
50 g
1 dl
100 g
100 g
2 g




Postup

  1. 1

    Krevetová omáčka: Nakrájame si pór na jemné pásiky. Na panvici rozpustíme maslo na ktorom speníme pór, pridáme čerstvý tymian a bazalku, a premiešame. Pridáme opláchnuté nelúpané krevety a opäť premiešame. Do omáčky môžeme pridať aj orezy zo zubáča. Nakrájame si cesnak pridáme do omáčky a pomiešame. Ďalej pridáme Pernod, šťavu z jedného citróna, víno Chardonnay Prestige Matyšák, celé zrnká kávy, šľahačku a trochu rybieho vývaru. Aby sme dosiahli silnú omáčku, varíme aj dve hodiny na miernom ohni. Po uvarení omáčku prepasírujeme cez sito, necháme prevrieť a odstavíme.

  2. 2

    Filet zubáča: Filet umyjeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, a zo strany kože poprášime zľahka múkou. Opečieme na rozpálenej panvici.

  3. 3

    Zemiaky so špenátom: Uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na asi 0,5 cm kolieska. Na panvici zohrejeme olej a zemiaky pekne opečieme z každej strany. Po opečení prilejeme šľahačku, dochutíme soľou a tymiánom a redukujeme. Tesne pred dokončením pridáme čerstvé lístky špenátu a ešte chvíľu prehrejeme.

  4. 4

    Filet zo zubáča so smotanovo-špenátovými zemiakmi a krevetovou omáčkou podávame s fritovaným kúskom čierneho koreňa, kúskom citróna a čerstvými bylinkami.

Diskusia k receptu

jarco
Normálne som dostal inšpiráciu na štedrovečerné menu. Ďakujem za dobre načasovaný recept.
alechandro
ja by som sa chcel pána šéfkuchára spýtať, ak to tu bude niekedy čitať, že čo potom spravil s tými krevetkami? celkom drahá omáčka, to sa nedá zaplatiť, nie? koľko stála tá porcia? 50eu?