Vianočné úliky (osie hniezda)

matus113 - fotkamatus113, 20. decembra 2009
Vianočné úliky (osie hniezda)
Foto: matus113

Koláčiky pre šikovných kuchárov.

120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
200 g
200  g
180 g
250 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Zmiešame 1 celé vajce, 200 g práškového cukru, 200 g mletých orechov. Z cesta si zoberieme kus veľkosti pomaranča.

  2. 2

    Na práškovom cukre z neho ušúľame valček hrubý asi ako palec. Valček pokrájame 2 cm kúsky. Z kúskov urobíme guľôčky, ktoré obalíme v cukre. Zoberieme si formičku na úliky, ktorú tiež vysypeme práškovým cukrom a guľôčku v nej roztlačíme prstom. V strede musí zostať miesto na plnku. Keď sa nám cesto vo formičke lepí, použijeme práškový cukor. Formičku vyklopíme na tácku, a dáme usušiť na 2 týždne pred plnením.

  3. 3

    Na plnku potrebujeme 3 celé vajcia a 180 g kryštálového cukru. Tieto dve ingrediencie dáme do hrnca a šľaháme nad parou. Ako pomôcku môžeme použiť mliečny hrniec. Šľaháme 20 minút.

  4. 4

    Potom dáme krém vychladnúť. Vychladený krém dáme do misky a pridáme 250 g masla a 3 lyžice rumu. Rozmiešame. Vyschnuté úliky plníme pripraveným krémom a pokladáme na piškótu.

Diskusia k receptu

Vymazať
matus113
podľa mňa sú veľmi dobré a chutné, ale úprimne, je to dosť piplačka. výsledok je však fajn...
Vymazať
prezyvka
Prečo je tam napísané 400 gr. kryštálového cukru, ked do plnky ide len 180 gramov ? Opravte to !
Vymazať
ja65
Chýba už len "čerešnička" - tieto úliky namáčať v čokoládovej poleve, poprípade vrch podľa vlastnej fantázie prizdobiť "sladkou" ozdobou - inak sú to výborné koláčiky - mňamky....
Vymazať
rona1
úliky môjho detstva, vždy som ich kradla mame keď sa sušili, teraz ich robím svojím deťom a robia to isté.......ja ich máčam v čokoláde a niekedy plním nutelou.
Vymazať
martahu60
aj unas sa zbaštia hned medzi prvými,ja ich idem robiť zajtra a špice namáčam do čokolády.
Vymazať
tati2008
Ja ich vobec nesusim.Urobim,naplnim a namacam v cok poleve.Ale daju sa urobit do zasoby ak nemame cas na pripravu a velmi chceme spice.Ja to robim uz davno.Pomaha cela rodina.
Vymazať
jenulka
Zajtra sa chystám robiť úliky, ja ich namáčam do do čokolády bielej a potom polovičku do hnedej čokolády a robím tučniakov, dozdobím očká na bielej polovičke čokoládovými bodkami a ústa červenou farbou.