Slovenská kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Slivky v čokoláde

Dezerty

Slivky sparíme, namiesto kôstky do nich vložíme mandľu alebo orech.

prazdny

Chrumkavé pralinky

Dezerty

Čokoládu necháme rozpustiť vodnom kúpeli a dochutíme ju vanilkou. Keksy nalámeme na malé kúsky, orechy...

prazdny

Čokoládové guľôčky s mandľami

Koláče

Maslo rozpustíme v hrnci nad vodným kúpeľom, primiešame kondenzované mlieko, pudingy, kakao, mandle...

prazdny

Datľové kopčeky

Koláče

Datle nakrájame na malé kúsky.

prazdny

Jahňacie vo farebnom korení

Hlavné jedlá

Umyté a osušené mäso potrite polovicou oleja, dobre vmasírujte drvené korenie. Dajte pod fóliu a...

prazdny

Karamelové guľky

Dezerty

Stužený tuk pomaly roztopíme na miernom plameni, do roztopeného pridáme uvarené skaramelizované kondenzované mlieko, ktoré...

prazdny

Vanilkovo–orechové rožteky

Koláče

Zo surovín vypracujeme cesto, dáme ho do fólie a na hodinu odložíme do chladničky. Potom...

prazdny

Ovsené dukáty

Koláče

Múku zmiešame s práškom do pečiva, vločkami, maslom, cukrom, vanilkou, vajcom a...

prazdny

Horúca čokoláda s hruškami

Nápoje

Do kastrólika vlejte mlieko a pridajte najemno nakrájané hrušky. Varte, kým nebudú hrušky mäkké, ...

prazdny

Kurací koláč

Kuracie mäso

Ďalšia úprava hydinového mäsa, chutí dobre za tepla aj za studena.

prazdny

Pomarančové kolieska

Koláče

Z múky, cukru, soli, pomarančovej kôry, žĺtkov a masla vypracujeme hladké cesto, ...

prazdny

Grilážové obdĺžniky

Koláče

Plnka: cukor roztopíme na miernom plameni a necháme ho skaramelizovať. Postupne a pomaly pridáme rastlinný tuk, ...

prazdny

Kuracie soté

Kuracie mäso

Mám rada kuracie mäso.

prazdny

Čokoládové rožteky z formičiek

Koláče

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, necháme ho chvíľu odpočinúť, naplníme do formičiek v tvare rožtekov...

prazdny

Voňavý sviatočný zákusok

Koláče

Najprv zo surovín vymiešame cesto a upečieme ho na plechu vyloženom papierom na pečenie. Po dĺžke...

prazdny

Vianočná štóla

Koláče

Štóla je tradičný vianočný múčnik. Na Slovensku ju piekli ešte za čias monarchie.

prazdny

Vianočné zázvorníky

Koláče

Vajce, žĺtok a cukor miešame nad parou asi 10 minút. Potom zmes odstavíme a miešame...

prazdny

Medové pyšteky

Koláče

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého za stáleho šľahania prilievame tekutý studený med. Potom...

prazdny

Medovníkové zvončeky

Koláče

Na dosku preosejeme múku, pridáme cukor, orechy, prášok do pečiva, klinčeky, škoricu,...

prazdny

Tradičné vianočné medovníky

Koláče

Najprv spolu dobre premiešame sypké ingrediencie. Až potom pridáme zvyšné časti, vymiesime cesto, prikryjeme...

prazdny

Vianočný chlieb

Koláče

Slivky, hrušky a figy namočíme cez noc do vody. Ovocie posekáme nadrobno. Zohrejeme mlieko...

prazdny

Vianočka mnohých chutí

Koláče

Z prísad pripravíme cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a...

prazdny

Zbojnícky guláš

Bravčové mäso

Kocky slaniny popražíme. Keď pustia tuk a zbelejú pridáme posekanú cibuľu a cesnak.

prazdny

Kakaové rožteky

Koláče

Tieto rožteky nesmú chýbať medzi ostatnými vianočnými cukrovinkami. Budem rada, ak budú chutiť aj vám,...

prazdny

Vianočná kapustnica s chutným prekvapením

Bravčové mäso

Táto netradičná kapustnica je veľmi chutná, máme to overené aj na firemných akciách až v 50...

prazdny

Cesnakový chlieb chudobných

Bezmäsité jedlá

Recept mám od mojej kamarátky Janky a veľmi nám chutil pri pohári dobre vychladeného bieleho vínka...

prazdny

Zapečený hrach s kapustou

Hlavné jedlá

Hrach uvaríme na hustú kašu. Pridáme kečup, kyslú kapustu, morskú soľ, korenie a...

prazdny

Ružičkový kel s gaštanmi

Večera

Šupku z gaštanov narežeme do kríža a gaštany asi 15 minút povaríme, uvarené scedíme a ošúpeme...

prazdny

Opekance s makom

Dezerty

Do mlieka vsypeme cukor a múku, pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť...

prazdny

Plnený morčací rezeň s cuketami

Hlavné jedlá

Polovicu každého rezňa obložíme šunkou. Rajčiny nakrájame na plátky, rozdelíme ich na šunku a zakryjeme...

prazdny

Rebierka v ríbezľovej marmeláde

Bravčové mäso

Cesnak dobre popučte. Dajte do misy, pridajte marmeládu, soľ, korenie, ocot, ...

prazdny

Pečená hus s citrónovo–datľovou plnkou

Hlavné jedlá

Rúru predhrejme na 180 stupňov Celzia. Vyberieme drobky z husi a narežeme kožu. Dobre...

prazdny

Morka s gaštanovou plnkou

Hlavné jedlá

Morku dobre umyjeme, prípadne dočistíme. Slaninu pokrájame na kocky, teľacie a bravčové mäso pomelieme...

prazdny

Kačka v ryži

Hlavné jedlá

Cibuľu, koreňovú zeleninu a slaninu pokrájame na malé kúsky a opečieme na oleji dozlatista. Na...

prazdny

Husacie prsia na zázvore

Hlavné jedlá

Husacie prsia zbavené kože osolíme a posypeme zázvorom.

prazdny

Moriak plnený mäsom a šampiňónmi

Hlavné jedlá

Moriaka zvnútra i zvonka osolíme, naplníme plnkou a zašijeme. Vložíme do pekáča, pridáme olej...