Bačove guľky fotorecept

egreska - fotkaegreska, 30. apríla 2010
Bačove guľky (fotorecept)
Foto: egreska

Recept povodne pochadza od Jiřího Babicu ,ja ho mam od Moniky Š . ktora ho odkukala a posunula ďalej..

Suroviny

Cesto:
250 g
100 g
40 g
2
Ostatné:
250-300 g




Postup

  1. 1

    -zo surovín si vypracujeme cesto

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    -slaninku vyškvaríme

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    -opražíme cibulku

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    -asistent ochutna kapustu či je použitelna :-)) ochutnava asi tak 15 minút :-))

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    -ked ju schváli, tak ju trošku popražíme a dochutíme solou,rascou poprípade korením (kto ma rad ,nemusí ju dusit ,može si dat surovu)

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    -z cesta tvoríme guľky velkosti chery paradajok..cesto sa nelepí,netreba ničím podsypat -tolkoto guliek mi vyšlo z jednej davky (nam to stačilo pre štyroch dospelych,je to dost syte)

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    -guľky varíme v osolenej vode asi 5 minut

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    -gulky scedíme,dame do misy a premiešame s kapustou,slaninkou a cibulou.(ja nedavam masť zo škvariek,len čiste škvarky a prelievam radšej rozpraženym maslom) -dozdobíme pažítkou

    Bačove guľky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sjuz
Aky podarený maličký :)), a recept ukladám, mám aj bryndzu, tak cez víkend urobím, mňam, už sa teším!!!
sjuz
Sandra - môžu, a navyše, je zdravá.
egreska
Sandra pozri si relaciu Damsky magazín z dna 28.4.je to asi 45 minuta v archive..doktorka rozobera bryndzu ..moje deti jedia bryndzu odjakživa,maju ju velmi radi..
babidka
no , ja by som sa spytala maleho pana asistenta z fotky c.4 na bryndzu .ked mu chuti , tak bryndzu mozu aj male deti :-)))))
sandratamer
@egreska , a kyslú kapustu? Ešte som neskúšala mu dávať kyslé. Teda moj ocino hej, mandarínky, napriek môjmu zákazu (on keď sa nedívame tak mu pchal mliečnu čokinu, to ešte nevedel malý chodiť). Z tých mandarínok sa dosť vyhádzal, ale tuším už začnem skúšať...
egreska
Sandra u našich starkych to bolo take iste ,ja som zakazovala ,oni krmili kiwami,mandarínkami,orieškami.(všetci starí rodičia su rovnakí?) ..naštastie im nič nikdy nebolo..naše deti papaju naozaj všetko aj kyslu kapustu,zaleží či nemava problemy s bruškom a s naduvaním..kysla kapusta je zdrava,naši maju najradšej surovu,Dany ďobal do nej fakt 15 minut a len si tak mlaskal :-)) Ja by som ti odporučila vyskušat a uvidíš či vobec zachutí ,možno na prvy krat ani nie..
janadelfi
Asistent je veľmi príťažlivý a milý. Myslím, že by mohol asistovať pri viacerých receptoch. Zaujímavý recept a páči sa mi aj názov.... :-))
marlen
@sandramater , pre deti by mi tam vadilo skôr priveľa soli......skvelá náhrada bryndzakov, nemusia sa strúhat zemiaky. a možno by boli guľôčky dobré aj s praženou cibuľkou, či pórkom, alebo hubami, možno s kyslou smotanou, určite to vyskúšam
2010
Prave vcera som cital tento clanok, kde sa pytali preco je taky velky narast allergii u deti a vyzera to ze asi jeden z dovod je prave ze male deti neprichadzaju do kontaktu s potravinami a "spinou" ovela vacsia hygiena sposobuje "deti ziju v umelej bubline " ktora neskor ked pridu do kontaktu s "ozajstnym svetom" vedie k ovela viac vaznych allergii.

 ezinearticles.com/?Why-Do-More-Children-Have-Peanut-Aller...
haston
tak - a nemusím sa rozhodovať, či strapačky s kyslou kapustou a či s bryndzou...
sandratamer
@2010 , nepatrím medzi úzkostlivé maminy, aj keď to tak asi vyznelo. Môj syn včera na pieskovisku vyhadzoval piesok na seba a potom ho ochutnával. Sekunda nepozornosti pri ňom, a je veselo :-).
Raz papal jogurt za stolíkom, ja som varila a očkom ho sledovala. Ďalšia sekunda stačila, aby vykydol jogurt na zem. Odtiaľ si ho naberal prstíkmi a jedol v pohode ďalej, veď sa v postate nič nestalo. :-)

U neho nejde o to, že ho prehnane chránim pred baktériami, ide skôr o nepríjemné gény čo zdedil po mne čo sa týka alergií. Len si dávam väčší pozor ako pri dcére, s potravinovou alergiou strávila týždeň na infúziách. Je to komplikované, a najmä u detí....
2010
sandratamer,
nie nevyznelo, kazde dieta je ine , nas starsi tomu stacilo povedat a bolo. Mladsi ten to just spravil.Raz sme mali na navsteve taku "akuratnu" rodinku mama ucitelka prve dieta v 38.
Deti boli ticho tak som hned vedel ze asi nas zazrak daco vyraba...
Ano doviedol toho ich maleho do kuchyne ku kocurovej miske a tam sa obidvaja napchavali takymi malickymi "keksikmi".
pivonka
Kedysi som čítala v odbornom článku, že farmárske deti nemávajú alergie.
miis
Svojho času, dávno (ešte keď sa kočíky s deťmi mohli nechať pred obchodom), som išla so sestrou do slovenskej reštaurácie na bryndzové halušky. Dcérka sa zobudila, tak som ju musela vziať so sebou na ruky. Mala osem mesiacov. Tak sa mi drala do taniera a robila taký cirkus, že som ju nechala jesť so mnou. A hoci mala atopický ekzém, od bryndze jej nič nebolo. Teraz je veľká, pekná a zdravá. :-)))
sjuz
Tiež som toho názoru, že prílišná prehnaná sterilita spôsobuje alergie... Známi su lekári, a ich deti maju strašné alergie....všetko chcú mať doma sterilné. Môj syn teda piesok nepapal, lebo mu asi nechutil:)) ale veľmi som ho neofukovala....alergie nemá. našťastie. Tie farmárske deti - je na tom veľa pravdy - veď ako sa má budovať imunita, keď jej nedáme žiaden podnet?
Egreška - dnes som si guľky priniesla do práce na obed :), aj manželovi som pribalila :)
zdezda
:-)))) sú vynikooooooš, ďakujem za recept
marijanka712
konečne niečo aj pre mňa chválim ta za tento recept a odskúšam ale len koncom týždňa , lebo manžel bude štrajkovať už ho týždeň krmim kyslou kapustou na rôzne spôsoby tak musím trocha zaradiť oddych ale čoskoro bude na jedálnom lístku....
tetra
mnam... prave som ich urobila, su skvelee...
recept som si trochu upravila... miesto struhanky som nasypala ovsene vlocky a uvarene obalila v lanovych semiackach, budu dobre k salatiku na veceru...