Teľací močing s kelovým prívarkom

Marek Petráň
chef de cuisine z reštaurácie Elesko v Modre, 29. apríla 2010
Teľací močing s kelovým prívarkom
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

700 g
1 ks
1 ks
100 g
100 g
100 g
150 g
2 dl
1 dl
100 g
Kelový prívarok:
1 hlávka
100 g
50 g
1 dl
0,5 dl
2 dl
1 ks




Postup

  1. 1

    Teľací močing uvaríme domäkka s koreňovou zeleninou, cibuľou, bobkovým listom a čiernym a novým korením. Vodu nesolíme, lebo budeme redukovať a spravíme z vývaru teľací jus (omáčku). Baklažánový kompót: Baklažán upečieme pri 250 °C do mäkka asi 15 minút, necháme vychladnúť. Baklažán ošúpeme. Baklažán, papriky, cesnak nakrájame na drobno, na panvičke všetko zarestujeme na olivovom oleji, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.

  2. 2

    Omáčka: Vývar z močingu precedíme cez jemné sitko, ešte raz precedíme cez utierku. Zredukujeme, kým nezískame sirup. Dochutíme soľou a korením. Prívarok: Umytý kel pokrájame na asi 1,5 cm rezance a uvaríme do trištvrte v dobre osolenej vode. V hrnci si pripravíme z múky a masla svetlú zápražku, zalejeme vývarom. Za občasného miešania privedenie k varu, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, soľ, cukor, cesnak a ocot. Prevaríme asi 10 minút, pridáme mlieko. Necháme prevrieť.

  3. 3

    Precedíme cez jemné sitko, pridáme smotanu na šľahanie a ešte raz necháme prevrieť. V druhom hrnčeku zarestujeme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme kel, minútku zarestujeme. Prilejeme omáčku, dochutíme rascou, cesnakom, podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Prevaríme, aby kel pustil do omáčky chuť. Zemiaky uvaríme do mäkka, precedíme, roztlačíme, prilejeme teplé mlieko a maslo a na ohni prehrejeme.

Diskusia k receptu

tinca
A kdeže je ten kelový prívarok, je ho tam nevidím?
honestka
ako inac by ste nazvali "Teľací močing" z ktorej casti je to maso?dakujem
honestka
Tincia, privarok sa skryva za maskom, kde trci vniatka-vzadu...
marlen
@honestka , spisovne sa to volá glejka. gulášové mäso, ktoré "rastie," moja skúsenosť je, že keď pridáme ku kelu ocot, zmení sa na kapustu. keď chcem kapustu, varím kapustu. a nie je mi jasné,čo s tým baklažánovým kompótom. káždá zložka zvlášť sa mi zdá skvelá, len to spojenie nechápem. možno to aj je prekombinované a toho riadu - do umývačky na desať ráz.
evanaaa
Zdá sa mi zto trochu zložité a veľa surovín na prípravu kelu.Ale ak neviem ako to chutí nedá sa do predu hovoriť.Jednoznačnenale niečo nové,dík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia