Cesnaková ryža

sandri - fotkasandri, 29. apríla 2010

recept mám od mojej svokry a u nás sa iná ryža vlastne ani nevarí. Je super ochutená.

4-5
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 polievkové lyžice
3-5 strúčikov
6 - 6,5 dcl
2 kávové lyžičky
3 dcl




Postup

  1. 1

    Na oleji (najlepšie olivovom) opražíme cesnak (množstvo podľa chuti, ja dávam aj 5 - 6 strúčikov, lebo ho máme veľmi rady). Zalejeme vodou, pridáme vegetu a necháme zovrieť. Do vriacej vody nasypeme ryžu a necháme to bublať na silnom plameni v otvorenom hrnci asi 5 minút. Potom plameň stiahneme na minimum (alebo preložíme na najmenší horák a ten nastavíme na minimum) a v prikrytom hrnci uvaríme do mäkka. Ryža je hotová vtedy, keď sa vyparí voda a na povrchu sa vytvoria priehlbinky, alebo dierky. Podávame ku všetkému, k čomu sa ryža hodí.

Diskusia k receptu

hera
Robim ryzu na vselijake sposoby ale toto som nepoznala,urcite vyskusam.
marlen
to ma napadlo do kečupovej omelety od @2O1O. bolo by to ešte zaujmavejšie. keď nám zostane ryže z predošlého dňa k jemnému mäsu, tak ju zohriejeme na oleji a potom nastrúhame cesnak a necháme ešte chvíľu dusiť, aby sa vôňa rozvinula. určite to pozná veľa ľudí, ale čo ak niekto nie? Mával som k tomu rád volské oko, hemendex a pod......bejvávalo. teraz k baklažánu, fazuľkám....takže fajn, @sandri
evas13
Tiež robievam ryžu s cesnakom. Ryžu dám na prehriaty cesnak, spolu to ešte prehrejem pridám soľ, majoránku, zalejem horúcou vodou, prikryjem a dusím 10min, vypnem zdroj tepla, 10 min nechám na teplej platni a papáme.
danenka
Tento recept na ryzu este nepoznam, vyskusame, cesnak je nas kamarat :)
papupala
S cesnakom som ešte nerobil, vyskúšam.
Robím vždy na cibuľovom základe a obmienam
koreniny, alebo zeleninu.
gittka
cesnak vždy dávam len celý.toto určite skúsim
honestka
takto som nerobila, ale vzdy zostatkovu ryzu opekam s cesnakom ci uz cerstvym alebo upecenym, ktory ma vybornu chut aj ako pomazanka.
skusim,dakujem.
alexdidi
ryžu s cesnakom som ešte nerobila, ale vyzerá to zaujímavo.Určite skúsim.
kuchticka
Ja robim ryzu s cesnakom, cibulou, na kocky nakrajanou mrkvou, zelenou paprikou a feferonkou.
Vsetky prisady osmazim na olivovom oleji, pridam ryzu a zalejem odmeranou vodou, ktora by mala byt variaca. Osolim a varim uz len 15 minut. Pouzivam drahu indicku ryzu BASMATI.
kuchticka
Tato ryza je dobra sama o sebe a je vonava. staci na nu nastruhat akykolvek tvrdy syr, ale az je na tanieri a mame zdravu veceru.
Toto je vlastne recept.
samrolka
Mozem potvrdit,takto pripravena ryza je fakt dobra.Moja babka robi tuto ,,cesnakovu ryzu,, uz asi 15 rokov.
sandri
jéééj ďakujem za reakcie, budem sa snažiť popridávať moje obľúbené recepty
monulik2
cesnakova ryza je super,robievam len s cesnakom a kto ryzu moc nemusi , nech ochutna s cesnakom a pride jej na chut :))
marienka44
Sandri, tie struciky cesnaku roztlacit alebo sa davaju cele? Ryzu samozrejme treba umyt dopredu dokladne, to netreba ani pisat do receptu. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia