Zemiaková polievka s hríbikmi

Marek Petráň
chef de cuisine z reštaurácie Elesko v Modre, 29. apríla 2010
Zemiaková polievka s hríbikmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

150 g
150 g
150 g
250 g
300 g
10 g
10 g
150 g




Postup

  1. 1

    Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky dáme variť. Každú zeleninu osobitne. Uvaríme do trištvrte. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak a rascu. Keď máme všetko zarestované do zlatista, pridáme múku, opäť zarestujeme.

  2. 2

    Zalejeme vývarom z uvarených húb a vodou zo zemiakov. Necháme zovrieť a pridáme uvarenú a precedenú mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky a huby. Krátko povaríme, dochutíme soľou, korením a sušeným majoránom.

  3. 3

    Náš tip: Polievku je najlepšie nechať cez noc postáť, aby sa chute uvoľnili a premiešali.

Diskusia k receptu

satin22
Ja pridávam melence(detská krupica,vajíčko)vypracujeme cesto,ktoré
postrúhame na veľkom strúhadle.pred dokončením dávam dom.klobásu,
zavarím melence a pridám petržlenovú vňať.momentálne dostupné
hríby smrčky,májovky,hliva.Dobrú chuť.Jedna s mojich NAJ........
bobor1
Veru tak , melencovej polievke s májovkami sa nič nevyrovná !Tá klobása je tam nežiaduca , huby sú dosť aromatické a ťažšie stráviteľné...Tiež si nekomplikujem život varením každej zeleniny , húb a zemiakov zvlášť , veď to by som jednu polievku varil v piatich hrncoch !
bozulka
@bobor1 máš pravdu čo sa týka tých hrncov,ja používa tiež len jeden panvicu na zásmažku a súhlasím aj s tou klobásou načo kaziť chuť hríbov,ja pridávam aj kúsok pórku a vňaťku celerovú aj petržlenovú.
Chlapci- obaja aj @satin22 to čo sa strúha niesu melence.Melence je cesto tuhé- múka a voda a prstami sa hádže do polievky.
Ináč obdivujem každého muža,ktorý si vie uvariť aj niečo viac ako čaj alebo kávu.
satin22
U nás na hornej Nitre sú to melence,a čo sa týka klobásy len kúsok,
alebo kúsok kože z úden.slaninky,všetko v jednom hrnci......
marienka44
Nepisete zrozumitelne. Na zaciatku sa nespomina varenie hub a neskor sa ma pouzit vyvar z hub.:-D
Velmi by sa hodilo ako zavarka-mrvenicka.
modrykamen
Taký zmätočný recept. Vývary zo zeleniny vyliať? To hádam nie? Na obrázku je aj nasekaná pažítka. My nie sme amatéri a vieme, že každá drobnosť má svoj význam.
klekipetra
K modrémukameňu sa rád pridávam.
Navyše - kto umýva chef de cuisine z reštaurácie Elesko v Modre riad, ak na jednu polievku potrebuje štyri hrnce a panvicu? Koľko porcií tejto polievky varí v reštaurácii naraz a koľko ich
denne predajú? Keby sa to všetko varilo naraz, tak netreba polievku odkladať do druhého dňa (čo na to hygienici?), aby sa chute premiešali.
i




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia