Foto: evusik
Túto polievku som uvarila z tohtoročných prvých májoviek. Manžel pohľadal, ja som uvarila a spoločne sme si pochutili.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na prípravu budeme potrebovať:
-
2
Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame a dáme variť spolu s bujónom. Použila som mladú mrkvu, ak použijete starú, tak najskôr uvariť do polomäkka mrkvu potom pridať zemiaky a nakoniec očistené a umyté májovky. Nevaríme dlho aby sa nám zemiaky nerozvarili, treba myslieť nato, že polievka sa bude ešte asi 10 minút variť spolu so strúhaničkou. Polievku ochutnáme a dochutíme soľou, čiernym korením, prípadne vegetou. Do hotovej polievky zavaríme strúhaničku.
-
3
Strúhanička: 1/2 šálky miešanej múky (polohrubá + hrubá) vymiesime z jedným vajcom a necháme chvíľu postáť bez prikrývania aby obschlo - bude sa lepšie strúhať. Čím je cesto tuhšie - tým lepšie. Potom už len cesto na najväčšom strúhadle postrúhame. Ja ho strúham priamo do vriacej polievky a nechám asi 10 minút prevrieť. Na záver už len petržlenová vňať a je hotovo.
ja ju tiez MIska robievam len z kupenskych sampionov, ale kedze tie moc nevonaju pouzivam troska aj susenych dubakov.