Hovädzie s kôprovou omáčkou inak
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno & Tapas v Poprade a spoluautorkou projektu LadyChef, 1. decembra 2021
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
Suroviny
Mäso: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 stonka |
|
|
|
2 ks |
|
4 guľôčky |
|
7 guľôčok |
|
1 PL |
|
Omáčka: | |
100 g |
|
3 PL |
|
500 ml (33 %) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
čerstvý |
|
Kysnuté cesto na knedle: | |
160 ml |
|
8 g |
|
10 g |
|
240 g |
|
120 g |
|
1 ks |
|
4 g |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Očistenú zeleninu vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme koreniny a soľ a keď voda zovrie, vložíme mäso, je potom šťavnatejšie. Varíme 1,5 hodiny, aby zmäklo. Po vychladnutí uvarené mäso nakrájame na malé kúsky.
- 2
Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s cukrom, štipkou múky a necháme vzísť kvások, ktorý potom vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme vajíčko a vypracujeme vláčne cesto. Dáme vykysnúť. Vykysnuté je, keď zdvojnásobí objem.
- 3
Vykysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na 4–6 rovnakých dielov. Z každého urobíme hrubšiu placku, naplníme ju uvareným mäsom a urobíme bochník. Naplnené bochníky ukladáme na pomúčenú dosku spojmi dolu a necháme ešte 40 minút kysnúť. Potom dáme bochníky variť do osolenej vody a varíme 12 minút. Ideálne je ich počas varu otáčať, aby sa bochníky uvarili rovnomerne. Po uvarení ich hneď poprepichujeme a natrieme olejom, aby zostali hladké.
- 4
Pripravíme omáčku. Maslo rozpustíme, pridáme doň hladkú múku, chvíľu opražíme a vlejeme smotanu. Dochutíme soľou, cukrom a octom a necháme zovrieť. Na záver vmiešame nasekaný kôpor a odstavíme.
- 5
TIP: Mäso je ideálne uvariť deň vopred a nechať vychladnúť vo vývare. Vtedy je ešte šťavnatejšie.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu