Hovädzie mäso
Hovädzie s kôprovou omáčkou inak
Autor receptu: redakcia
Postup- Očistenú zeleninu vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme koreniny a soľ a keď voda zovrie,
vložíme mäso, je potom šťavnatejšie. Varíme 1,5 hodiny, aby
zmäklo. Po vychladnutí uvarené mäso
nakrájame na malé kúsky.
- Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s cukrom, štipkou
múky a necháme vzísť kvások, ktorý potom vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme vajíčko
a vypracujeme vláčne cesto.
Dáme vykysnúť. Vykysnuté je,
keď zdvojnásobí objem.
- Vykysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na 4–6 rovnakých dielov. Z každého urobíme hrubšiu
placku, naplníme ju uvareným mäsom a urobíme bochník. Naplnené bochníky ukladáme na
pomúčenú dosku spojmi dolu
a necháme ešte 40 minút kysnúť. Potom dáme bochníky
variť do osolenej vody a varíme
12 minút. Ideálne je ich počas
varu otáčať, aby sa bochníky
uvarili rovnomerne. Po uvarení
ich hneď poprepichujeme
a natrieme olejom, aby zostali
hladké.
- Pripravíme omáčku. Maslo
rozpustíme, pridáme doň hladkú
múku, chvíľu opražíme a vlejeme
smotanu. Dochutíme soľou, cukrom a octom a necháme zovrieť.
Na záver vmiešame nasekaný kôpor
a odstavíme.
- TIP: Mäso je ideálne uvariť deň
vopred a nechať vychladnúť
vo vývare. Vtedy je ešte
šťavnatejšie.
|