Hovädzie mäso

Hovädzie s kôprovou omáčkou inak

Autor receptu: redakcia

4-6
porcie

Suroviny

Postup

  1. Očistenú zeleninu vložíme do hrnca so studenou vodou, pridáme koreniny a soľ a keď voda zovrie, vložíme mäso, je potom šťavnatejšie. Varíme 1,5 hodiny, aby zmäklo. Po vychladnutí uvarené mäso nakrájame na malé kúsky.
  2. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s cukrom, štipkou múky a necháme vzísť kvások, ktorý potom vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme vajíčko a vypracujeme vláčne cesto. Dáme vykysnúť. Vykysnuté je, keď zdvojnásobí objem.
  3. Vykysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na 4–6 rovnakých dielov. Z každého urobíme hrubšiu placku, naplníme ju uvareným mäsom a urobíme bochník. Naplnené bochníky ukladáme na pomúčenú dosku spojmi dolu a necháme ešte 40 minút kysnúť. Potom dáme bochníky variť do osolenej vody a varíme 12 minút. Ideálne je ich počas varu otáčať, aby sa bochníky uvarili rovnomerne. Po uvarení ich hneď poprepichujeme a natrieme olejom, aby zostali hladké.
  4. Pripravíme omáčku. Maslo rozpustíme, pridáme doň hladkú múku, chvíľu opražíme a vlejeme smotanu. Dochutíme soľou, cukrom a octom a necháme zovrieť. Na záver vmiešame nasekaný kôpor a odstavíme.
  5. TIP: Mäso je ideálne uvariť deň vopred a nechať vychladnúť vo vývare. Vtedy je ešte šťavnatejšie.