Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
chorvatka
„Chlebová praženica (videorecept)”
V sestedesiatych rokoch na koleji ako studenti sme sa na jednom vajicku a par krajcoch suchého chleba uzivili cez vikend v Prahe. Ani vtedy studenti nemali dost penazi na stravu, ba sme dakedy i hladovali : poharom vody z vodovdu sa "macal" a zapijal suchy krajec zabudnutého chlebika. Este dnes na tu biedu myslim a nikdy nevyhodim ani kusok chleba. Ani vy ???
chorvatka
„Orechovica Vilmy Žákovej”
Orechovica mojej maminky ! dostavali sme ju "povinne" v nedelu odpolednia, ked vraj sme boli v zime bledé. Prezradim vam, ze sme byvali v trencanskej likérke a Mama vedela z hocicoho pripravit vino ci vermut. Orechy, samozrejme popadané a zrelé, sme jedli v jednom kuse a ruky sme od supiek mavali temer cierne zopar tyzdnov. Vase spomienky ma velmi potesili. Vdaka Vam
chorvatka
„Srbská sarma”
No co, nebudem sa stazovat ! Moj otec bol riaditel podniku v 48.roku, no chovali sme sliepky, zajace, rylovali a pleli zahradu, mame sme pomahali pri vykostokovani ovocia na dzem, (taku kvalitu ani tu na zapade nemozno kupit), tlacili kapustu do sudka a som tu, ba povazujem moje detstvo za stastné. Vieme si so vsetkym poradit, vselico uvarit a napiect, co ani v najlepsej cukrarni nekupime. A s tou sarmou vam davam uplne za pravdu, ba aj iné jedla (kapustnica, fazulovica i kvak s paprckou ak to poznate), maju sviatocnu vianocnu vônu a chut. Nuz cakm na vase dalsie spomienky tu vo Francii a tesim sa. Vdaka !
afataga
„Kvalitné panvice”
@janger (2.2.2024 23:28)

Podla toho clanku by to mala byt pomleta zula. Ak zistis nieco viac, budem rada, ak sa podelis s vysledkami vyskumu :-). Ja tiez najviac nerez, aj smaltovane su dobre. Keramicke su ale rozne, tam nie som si ista.
tejaja
„Sójový šalát so špenátom (fotorecept)”
@chemik (2.2.2024 14:26)
Ďakujem za váš príspevok. :) Dovolím si ale oponovať, čo sa týka šupiek.
V našich končinách prijímajú ľudia v potrave veľmi málo vlákniny, z čoho vyplýva naše "popredné" miesto v rakovine hrubého čreva a iných chorôb. Takže nevidím logický dôvod zbavovať sa aj maličkej časti vlákniny a minerálov v akejkoľvek potravine. Takže nie, nemôžeme si to dovoliť.
A potom čisto praktická vec: Zbavujeme sa šupiek fazule, šošovice, bôbu, hrachu? Sú to strukoviny ako sója. Nezbavujeme, varíme ich celé ako sú vylúskané zo strukov. Tak prečo sa zbavovať šupky práve pri sóji? Tá š šupka má svoju hodnotu.

janger
„Kvalitné panvice”
@afataga (2.2.2024 12:35), dakujem za link. Islo mi hlavne o to, ze aky neprilnavy povrch maju tie panvice z Orionu. Ci je to ozaj keramicky povrch. Lebo vsetky tie teflonove povrchy nemam rada.
Vidim, ze na tie spominane panvice pouzivaju PFLUON ako neprilnavy povrch. Tak si musim pozistovat, ze co to presne je ;-).
Mam doma aj panvice s keramickym povrchom. Ale najcastejsie pouzivam nerez. Alebo aj starodavne smaltovane panvice este mam.
chemik
„Sójový šalát so špenátom (fotorecept)”
Dovolím si nabídnout alternativní postup vaření soji. Namáčíme tak dlouho, až kulatá zrna nabobtnají do vzhledu fazolí. Pak kvůli vzhledu i chuti vaříme nesolené v otevřeném hrnci jen do změknutí silnějším varem, aby se co nejvíce oddělily slupky, které pak vypláchneme proudem vody odspoda. Zbavíme se tím sice části bílkovin a hrubé vlákniny, což si ale u soji na tyto složky bohaté, můžeme dovolit.