Piškótová roláda
Piškótová roláda

Piškótová roláda s lekvárom fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 8. mája 2024
Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept)
Foto: Olinecka

Jednoduchá roláda, ktorej prípravu zvládne aj začiatočník. Kto žil za socializmu, tak roláda s lekvárom bolo pohostenie hádam v každej rodine. Nadýchané Zobraziť celý popisJednoduchá roláda, ktorej prípravu zvládne aj začiatočník. Kto žil za socializmu, tak roláda s lekvárom bolo pohostenie hádam v každej rodine. Nadýchané cesto, fajnový lekvár (džem) na potretie poteší svojou chuťou.

18-20
porcií
40 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškótové cesto:
5 ks
štipka
1/2 bal.
5 PL preosiaty
3 PL
5 PL preosiata
1 ČL
Na posypanie:
Na potretie:
podľa svojej chuti (alebo džem)




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto...

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli do snehovej hmoty. Pridáme vanilínový cukor a po lyžiciach zašľaháme práškový cukor.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľaháme tuhý lesklý sneh, do ktorého postupne po jednom zašľaháme žĺtky.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vaječného základu pridáme po lyžiciach olej zašľaháme.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva, ktorú preosejeme. Na miernom stupni mixéra vmiešame do základu a následne premiešame varechou.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 10-12 minút.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ sa pečie korpus, čistú utierku posypeme práškovým cukrom na ktorú potom za horúca preklopíme upečený korpus.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Korpus zrolujeme aj s papierom a necháme vychladnúť.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Korpus rozvinieme, opatrne stiahneme papier na pečenie, potrieme lekvárom alebo džemom.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Roládu zrolujeme, preložíme na plech, podnos. Pred podávaním pokrájame. Dobrú chuť.

    Piškótová roláda s lekvárom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

zolik
Máš úplne pravdu. Za socíku sa robievala aj u nás často. Pre mňa taká priam retro klasika. Najradšej som ju mala a mám rada doteraz s marhuľovým džemom.
zolik
Výborná roláda. Recept som dodrzala do bodky. Myslím, že je to veľmi dobrý recept aj s podrobným popisom pre začiatočníkov v pečení.
Bude k poobedňajšej káve. Ďakujem a pozdravujem



1x sracz
sracz
Klasika s nádhernou chuťou, aj v našich domácnostiach častý to "návštevník" našich stolov. Moju krajšiu polovičku vítavala jej mamka presladká po každej skúške počas 6. rokov na LF UPJŠ v našich rodných Košiciach. Recept sa nám obom niekam zapotrošil a tak vďaka Tebe @Olinecka milá a šikovná, budem na budúci týždeň za dobrého, šikovného a véééľmi chváleného. Želám Ti, ako aj celej ctenej rodinke, šťastie, zdravie, lásku bez prestávok.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia