Rôzne

Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024

redakcia - fotkaredakcia, 3. mája 2024

Májové pokračovanie obľúbenej diskusie pre všetkých, ktorí sa radi podelia o svoje kulinárske výtvory a gastrozážitky a aj pre tých, ktorí sa nimi radi inšpirujú.

@zareaguj


Diskusia k téme

zolik
@luwinka (4.5.2024 18:20)
Takýto obed by som si ja dala kedykoľvek s veľkou radosťou. Máš ich krásne upečené 😊
kucharka
Z internetu som našla recept na jemný chlieb, s vajcom, maslom a mliekom, akoby brioškové jemné cesto. Vydaril sa na jedničku.

Zajtra budú asi hamburgery.


zolik
@cesminaz (5.5.2024 15:27)
Keď už musí syn v nedeľu pracovať tak nech aspoň poriadnu pizzu má 😊
Fakt vyzerá k “sežraniu” dobre. Aj Tebe peknú poobednú nedeľu
cesminaz
@zolik (5.5.2024 15:38)

V poslednom čase mu škodí biela múka ( lepok) , tak preto som mu vymyslela takúto z ražnej múky 🥰 Ide na nočnú, je Security Portier🙂 Pekne zdravím.
kucharka
@zolik (6.5.2024 14:01)

Panenka skákavá …. :-))
Toto mám rada, dávno som nemala a dala by som si aj za dva taniere.
Dobre si veru navarila!
kucharka
Ja som si ale ešte viac pochutila na pečenom karfiole : nakrájala som karfiol na plátky, posolila a pokorenila, dobre posypala zmesou korenín ( tento raz to bol za’atar ) a trochu oliv.oleja. Rúra na asi 15-20min, podľa hrúbky karfiolu.
K tomu omáčka zo smotany ( alebo hustého gréckeho jogurtu ) a jemne dochutená. Väčšinou robím s modrým syrom ( Niva … ) ale tentokrát som nemala, tak som dala karí.
Je to dobrota.


mamec
@kucharka (7.5.2024 23:08)
Môj muž zje karfiol iba surový, ale toto by snáď aj on vzal na milosť:)
Budem musieť vyskúšať!
1x zolik
zolik
Obyčajný kysnutý slivkový koláč so škoricou. Mala som posledný pohár so slivkami zavarenými v soli. Tie sú na takýto koláč ideálne.


mamec
@zolik (9.5.2024 17:03)
Zrovna dnes som si na toto jedlo spomenula, nerobila som už celú večnosť :)
1x zolik
zolik
@mamec (9.5.2024 22:44)
Ahoj. U nás bol včera sviatok, tak bol čas na hranie sa s kysnutým cestom.
Urob a určite si pochutíš. Prajem pekný víkend.
1x mamec
kuko95
@zolik (10.5.2024 13:08)

Ahoj dáš prosím recept na to cesto lebo vypadá fajnovoo ale ja mám iba obyc trúbu či sa to bude dať spraviť aj v nej .
1x zolik
kucharka
Na obed som navarila baklažánové karí s jasmínovou ryžou. Dala som veľa čili, zelenej, bolo to super.
U nás bolo dnes veľmi teplo, slniečko vysvecovalo ako divé :-)) … akurát sa to karí k tomu hodilo!
Príjemný piatkový večer prajem.


zolik
@kucharka (10.5.2024 17:25)
Karí máš pekné, ale tá miska je rozkošná. Vizuálne dodá jedlu iný rozmer. Aj tu je dnes nezvyklo teplex - 25C. Aj Tebe pekný víkend. Ja sa práve rozčulujem pri hokeji, idem priam z kože vyskočiť!
kucharka
@zolik (10.5.2024 17:45)

Nekaz si kvôli hokeju zdravie!
Ja mám slabosť na misky …. Ak ma ale neprejde, tak budeme musieť kúpiť novú kuchyňu, lebo už nemám voľné miesto …. :-)))
1x zolik
zolik
Dnes boli neskoré raňajky, skorý hokej a neskorý obed 😇
Cuketa s pečenou paprikou, encián a pyré


zolik
A keďže mám dnes Muttertag (deň matiek), tak mám aj tortičku, čučoriedkovú 😍
Všetkým zaslúžilým matkám prajem peknú nedeľu 🥂


farbuska
Dnes skvelé jedlo podľa tohto receptu:  varecha.pravda.sk/recepty/cardasove-hovadzie-ragu/7186-re...

Pripravila som to z teľaciny, ale inak recept dodržaný (akurát teľacinu som pokrájala na kocky, nie na rezančeky a huby som použila namočené sušené, nie nakladané). Prílohou bol kuskus, ktorý pekne viazal šťavu z dusenej teľaciny a lahodný grilovaný fenikel (pokrájam na plátky, posolím, posypem mierne MČK, potriem oliváčom a rýchlo ugrilujem na rozpálenej grilovacej panvici). Zabudla som fotiť, tak rýchlo sme to doslova zožrali, ale foto pri recepte je výstižné.
1x zolik
kuko95
Také vianočné menu 😁😁😁 zemiaková kaša a filé na masle chcel som ho minút a mal som strašnú chuť na takú dobrú kapustnicu takže aj kapustnica ..dal som si aj do pohárov na horšie časy 😁
zolik
@afataga (17.5.2024 18:55)
Ahoj Afi, som sorry, ale nedám. Bola to čistá improvizácia.
Klasický hovädzí vývar odložený v mrazáku, ochutené s chilli, sójovkou, kurkumou a nastrúhaným zázvorom. Mrazená Ázia zelenina z obchodu a zbytok čínskych nudlí zo včera. Nemám ani po toľkých rokoch odhad na cestoviny. Vždy ich navarím viac ako potrebujem 😂
Prajem Ti pekný weekend
kucharka
@zolik (17.5.2024 13:47)

Si mala podobné myšlienky ako ja :-))) aj ja som urobila taký "domáci" ramen, na rýchlu večeru bol celkom dobrý.
Neviem, čo by japonci povedali ale nám chutil! 😂


zolik
@kucharka (18.5.2024 09:12)
😂 Japončíci sú ďaleko. A my sme šikovné improvizátorky. Niekedy až žasnem aké všetky možné jedlá si Aziati v Európe fotia. Keď som bola teraz posledne v Paríži tak si fotili svoje a potom požiadali hostí u vedľajšieho stola či si môžu odfotiť aj ich porcie. Boli to domáci, najprv na nich prekvapene pozerali, potom dostali záchvat smiechu a nakoniec im to dovolili. Z toho mi vyplýva že asi tak isto potom oni doma improvizujú európsku kuchyňu, asi tak ako my tú ich ázijskú 😊
zolik
Dnes bolo rýchle klasické Retro. Obed musel byť o 12-tej na stole, keďže o 12:20 začínal prenos Švajčiarsko- Dánsko 😊
Vysmážané kuracie pečienky, jazmínová ryža a ľadový šalát.


kucharka
Včera som robila mäso v Crockpot-e, niečo ako guláš alebo estofado. K tomu zemiakové ňoky, brokolica a šalát.
Bolo trochu pod mrakom a sem tam aj spŕchlo, tak sa to hodilo k počasiu.

Dnes budú asi kuracie rezne, zemiakový šalát a coleslaw.
Oddychovú nedeľu prajem 🌞😎
zolik
Nedeľa sem, nedeľa tam, žiaden slávnostný nedeľný obed sa nekonal. Bola chuť na terasové špagety. A kde je chuť, tam je cesta 😂
Kuracie mleté v paradajkovej omáčke, bazalkové pesto a parmezán.
Prajem peknú slnečnú nedeľnú siestu.


zolik
Zhruba raz do mesiaca a väčšinou v pondelok, je u nás Slovenské rizoto. Je to vždy improvizácia a vždy chutí inak. Tentokrát po víkende zostal v chladničke kúsok slaniny, kuracie mleté z nedele a kuracie pecienky zo soboty 😊
U nás je dnes sviatok, všetko zavreté. Slniečko svieti na príjemných 22C, tak hor sa do prírody.


kuko95
No kridelka len take chilli na obkusovanie pri telke a chcem sa pochvalit moj gabrielko bude mat zajtra mesiac je taky krasny a chuti mu moc mliecko takze super 😀
kucharka
Ďaľší šalát bol : kapusta, mrkva, zelené jablko a semienka nemletého maku. Zálievka hola z oliváča, medu, kremž.horčice, citróna, soli a korenia. Nechať chvíľu odležať a mňam ..


redakcia
@all
Haló, milí naši prispievatelia, chystáte sa robiť niečo z bryndze? Halušky, pirohy, nátierku, slaný koláč alebo nejaké chuťovky?

Pridajte svoj bryndzový recept (s fotografiou jedla) a môžete vyhrať 2 balíčky produktov Kaufland Z lásky k tradícií (+ darčekových predmetov od Varecha.sk) a tretí z vás bude môcť nahliadnuť do zákulisia detského festivalu v Detve (2.6.).

"Bryndzové" receptové kolo letnej súťaže končí túto nedeľu. Aby bol váš recept zaradený do súťaže, nezabudnite pri pridávaní receptu zakliknúť súťažné políčko Kaufland detský festival. Nezmeškajte túto príležitosť, tešíme sa na vaše recepty a všetkým prajeme pekný deň.

Viac o súťaži si môžete prečítať TU:
 varecha.pravda.sk/sutaze/sutaz-vyhrajte-navstevu-zakulisi...
zolik
@cesminaz (23.5.2024 07:09)
Ďakujem milá Cesmínka. Tu lejé a lejé. Ja Ti prajem veľa elánu a trpezlivosti pri zaváraní a džemovaní. Morušový lekvár som ešte nemala možnosť ochutnať a čerešňový kompót mám veľmi rada.
Tie množstvá, ktoré Ty každý rok zaváraš sú ohromujúce. Zásobuješ menšiu armádu?

afataga
@zolik (21.5.2024 17:45)

Ked vidim tu roladu, spomenula som si, ze v skole niekedy bola ku obedu a vtedy vsetci chceli sediet so mnou pri stole, lebo vedeli, ze ju vzdy niekomu dam :-)
afataga
@cesminaz (23.5.2024 07:09)

Aj ja si prosim kos ceresni, alebo hned radsej dva, lebo 1 by som spraskala na posedenie :-), no a moruse som jedla naposledy v skolke a dodnes si tu chut pamatam, ale to boli biele. Tieto tmave vlastne ani neviem ako chutia. Tak ale ty musis urobit vela lekvaru, lebo ako by ste inak ranajkovali? :-)
zolik
@afataga (23.5.2024 09:48)
Dobré ráno Afi. 😊 tiež by si v školskej jedálni bola moja kamoška.
Mám Tvoje cesto na pizzu v chladničke a o pol noci som na Teba silno myslela. Cesto kyslo ako bláznivé a skoro mi vyliezlo z misy na melón, ktorý je vedľa. Musela som ho premiesiť. Hneď ráno som ho išla skontrolovať. Je OK a už sa na neho teším.
cesminaz
@zolik (23.5.2024 09:41)

Morušový lekvár je výborný, môj manžel má ten najradšej🙂 Minulý rok som nezavárala, lebo všetky čerešnové kvety nám pomrzli, nebola ani jedna čerešna. Moruše boli tiež len velmi biedne, hádam ani za 1 tanier. Tento rok ich je ale neúrekom a sú krásne velké a šťavnaté. Práve teraz som zasa dozbierala, je ich také 4kg, lekvár spravím zajtra, dám ich do chladničky🙂


cesminaz
@afataga (23.5.2024 09:52)

Tak jeden košík extra len pre teba posielam, aj ked len tak virtuálne🙂 Nepošlem ti 2, lebo budeš behať na záchod🤣😉 Tmavé moruše sú tiež velmi dobré, je z nich skvelý lekvár. A presne ako vravíš, bez lekváru by to u nás nešlo😅😅


zolik
@cesminaz (23.5.2024 17:22)
Bodaj by si mala pravdu 😂
Ja straším rada, ale či to funguje aj na diaľku? A či to funguje na @afataga keď býva pri lese a za suseda má medveďa?
afataga
@zolik (23.5.2024 17:45)

Medveda zatial nie, ale nedavno sme stretli svinsku mamu aj s malymi, moc do smiechu mi nebolo, ale nastastie zavelila na ustup, inak neviem, co by som urobila.

Co ma na mna fungovat? Asi si sedim na vedeni.
zolik
@afataga (23.5.2024 19:24)
Môj komentár dnes o 9:54 a cesminin o 17:22.
Vidíš nemala si dva koše čerešní, tak nebeháš a sedíš (si na vedení) 😂
Maj pekný večer
zolik
Kuracie prsia pečené na rozmaríne, slanine a šampiónoch (+ cibuľa, cesnak, jalovec), zemiakovo-celerová kaša (dochutené muškátovým orieškom) a maslový výpek.
Prajem pekný piatok
cesminaz
Doteraz mám zavarené toho toto, ešte ale bude dosť. Všetko zavarené nechávam vždy 4-5dni v kuchyni na pozorovanie😊 a potom ide do špajze.


cesminaz
@zolik (23.5.2024 17:38)

Tento rok sú ovela krajšie a väčšie než boli doteraz. Kukni moje lekvárové video, tam som ukázala extra aj strom a moruše😊 Len si nastav kvalitu videa na najvyšie, aby ti ich pekne ukázalo. Pekný deň ti prajem!


zolik
@cesminaz (25.5.2024 09:18)
To sú priam hotelové raňajky. Prajem Ti veľa elánu do ďaľšieho zavárania a pekný deň.
kuko95
Toto som si kupil len tak zo srandy otacaci gril zatial skusam kurence ale chce to este ten cas vychytat lebo zatial musim dopekat v rure ..ale mašinka paradna 😀
1x zolik
zolik
Kúpila som takéto španielske, tak akurát zrelé gigant nektarínky…


bugout
Dnes som varil, aby som zajtra na raňajky mohol piecť a mať čerstvé lososove bagle... Uvidím ako to dopadne ráno 😂


bugout
@kuko95 (25.5.2024 11:21)

Nie je to pirimz lepšie naopak; najskôr predpiecť a dorobiť na grile??
1x zolik
zolik
@kuko95 (25.5.2024 11:21)
Mi to pripomenulo časy s otcom na chalupe. Ten nemal mašinku, on narazil kura na pivovú fľašu, postavil na dno rúry do vyššieho pekáča a piekol/griloval 😂
Ale ako hračka je to určite zaujímavý prístroj.
bugout
@zolik @slavka2012 vďaka ono najlepšie na tom je, že všetko sa vlastne robí deň dopredu, teda kysnutie, varenie aj posýpka. Na noc do chladničky a ráno za 20 minút upečené. Celkovo som sa začal hrať a cestom čo ide na noc do chladničky a stoji tam aj tri dni... Zväčša chcem totiž piecť hneď na raňajky a potom operatívne kedykoľvek...
bugout
Obľúbená rýchlovka carbonara... Keď rátam aj včerajšok tak dnešné raňajky som robil o hoooodne dlhšie ako obed 😂 v podstate aj bez včerajšku...


zolik
Za chvíľu začne veľké finále. Bratia Česi proti mojim švajčiarskym spoluobčanom. A keďže budem v drvivej menšine treba sa riadne posilniť 😊
“Pide chlieb z celozrnného múky (Pide ekmek) podľa @cesminaz
“Domáci hummus” podľa @frommykitchendotcom
“Pečené papriky” podľa mňa




zolik
Dnes skoro ráno som kúpila 1/2 kg čerstvých krevet. Čistenie je zdĺhavé ale už si na ne chytím 😊


kucharka
Toto ročné obdobie ja naj naj naj na ovocie a zeleninu. Je radosť chodiť na trh. Dnes som kúpila košík čerešní, sú výborné.



kucharka
Pred pár dňami sme mali tuniaka, obaleného v sézame a sojovej omáčke a narýchlo opečeného na panvici.


kucharka
Na trhu som tiež kúpila baklažány. Mám ich veľmi rada na všetky spôsoby.
Teraz som ich prekrojila, narezala nožom krížom-krážom, soľ a korenie, Za-atar koreniny, oliváč, a dala piecť. Chvíľu pred koncom som baklažán potrela tahini pastou, posypala nasekanými pistáciami a dala zase zapiecť. Mňam.


zolik
@kucharka (31.5.2024 18:10)
Kalamáre a baklažán by som si dala hneď! Super varíš. Aj ostatné sa mi páči, ale toto je topka.
Tuniaka som jedla už na veľa spôsobov, ale stále mu neviem prísť na chuť 😊