
Foto: Shutterstock
V tradičnej slovenskej kuchyni mal špik svoje pevné miesto. Keď sa zabíjal dobytok, nič nevyšlo nazmar – mäso, tuk aj kosti sa zužitkovali do posledného kúsku.
Špik - hmota (žltá, tukovitá časť kostnej drene) ukrytá vo vnútri dlhých hovädzích kostí - sa často používal do polievok, omáčok, ale aj ako nátierka na chlieb. Bol doslova pochúťkou – výdatným, kalorickým a lacným zdrojom energie počas zimy.

Foto: Shutterstock
V mnohých európskych kultúrach sa špik považoval za “jedlo pre silných”. Francúzi z neho pripravovali delikatesy, Rakúšania ho podávali ako súčasť vývarov a v Maďarsku aj u nás sa servíroval ako samostatné jedlo so soľou a s cibuľou. Prečo potom z našich tanierov zmizol?
Končil v odpade
Od 80. rokov minulého storočia, kedy sa spustila éra “low-fat” (nízkotučného) stravovania sa všetky tuky hádzali do jedného, zdraviu neprospešného vreca. Kosti sa stali vedľajším produktom, ktorý končil v odpade a hovädzí špik, ako tukovitá časť zvieraťa, prirodzene upadol do zabudnutia.V posledných rokoch sa však špikové kosti dostali späť do pozornosti vďaka výživovým smerom paleo, keto a GAPS (Gut and Psychology Syndrome - Syndróm črevo a psychika) diéte. Zrazu sa ukázalo, že nie všetky tuky sú nepriateľom, a že niektoré tradičné suroviny sú lepšie než akékoľvek moderné výživové doplnky.

Foto: Shutterstock
Okrem toho, špikové kosti sa doteraz bežne používajú pri príprave vývarov z kostí, ktoré získali status superpotraviny. Najmä vďaka vysokému obsahu kolagénu, minerálov a zdravých tukov.
Superpotravina zo starej školy
Je pravda, že špik obsahuje nasýtené tuky. Výskumy však stále poukazujú na to, že tuky ako také nie sú problém – dôležitejšia je ich rovnováha v strave. Ak konzumujete špik ako súčasť vyváženého jedálnička, nemusíte mať obavy. Jedlá s hovädzím špikom sú navyše také sýte, že ich zjete určite menej.Ak ste špik doteraz neochutnali, možno nastal čas dať mu šancu. Hovädzí špik totiž obsahuje aj zdraviu prospešné látky.
Na chlebík aj do rizota
Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste si špik mohli vychutnať. Jeho príprava je pomerne jednoduchá - môžete ho upiecť, špikové kosti pridať do hovädzieho vývaru, pripraviť z neho nátierku alebo kašu či rizoto.
Foto: Shutterstock
Pečený špik: Špikové kosti osoľte a pečte v rúre pri 200 °C asi 20 minút (môžete si ich nechať u mäsiara pozdĺžne prerezať). Podávajte s čerstvým chlebom a červenou cibuľou.
Do vývaru: Špikové kosti pridajte k hovädziemu mäsu pri varení silného vývaru. Špik dodá polievke hĺbku a výživnú hodnotu. Po uvarení ho stačí vyklopiť na tanierik, zjesť alebo použiť v nátierke či ďalšom pokrme.
Nátierka: Vychladnutý špik rozmixujte s cesnakom a bylinkami – získate výživnú domácu nátierku.
Do kaše a do rizota: Malé množstvo vareného alebo pečeného špiku môže nahradiť maslo pri príprave jedál, dodá im jemnú, zemitú chuť.
Diskusia k článku