Zabudnutý klenot:
Na špik kedysi naše babky nedali dopustiť. Dnes sa opäť vracia na výslnie. Je naozaj taký zdravý?

Jana Klimanová, včera 06:00     5 minút čítania

Ešte donedávna sa hovädzí špik považoval za niečo, čo patrí len do vývaru našich starých mám. No v súčasnosti sa objavuje v reštauračných menu, food blogeri ho označujú ako tukové zlato a výživoví poradcovia mu dávajú zelenú. Je návrat k špiku iba módnym kulinárskym trendom alebo múdrym krokom?



Foto: Shutterstock

V tradičnej slovenskej kuchyni mal špik svoje pevné miesto. Keď sa zabíjal dobytok, nič nevyšlo nazmar – mäso, tuk aj kosti sa zužitkovali do posledného kúsku.

Špik - hmota (žltá, tukovitá časť kostnej drene) ukrytá vo vnútri dlhých hovädzích kostí - sa často používal do polievok, omáčok, ale aj ako nátierka na chlieb. Bol doslova pochúťkou – výdatným, kalorickým a lacným zdrojom energie počas zimy.



Foto: Shutterstock

V mnohých európskych kultúrach sa špik považoval za “jedlo pre silných”. Francúzi z neho pripravovali delikatesy, Rakúšania ho podávali ako súčasť vývarov a v Maďarsku aj u nás sa servíroval ako samostatné jedlo so soľou a s cibuľou. Prečo potom z našich tanierov zmizol?

Končil v odpade

Od 80. rokov minulého storočia, kedy sa spustila éra “low-fat” (nízkotučného) stravovania sa všetky tuky hádzali do jedného, zdraviu neprospešného vreca. Kosti sa stali vedľajším produktom, ktorý končil v odpade a hovädzí špik, ako tukovitá časť zvieraťa, prirodzene upadol do zabudnutia.

V posledných rokoch sa však špikové kosti dostali späť do pozornosti vďaka výživovým smerom paleo, keto a GAPS (Gut and Psychology Syndrome - Syndróm črevo a psychika) diéte. Zrazu sa ukázalo, že nie všetky tuky sú nepriateľom, a že niektoré tradičné suroviny sú lepšie než akékoľvek moderné výživové doplnky.



Foto: Shutterstock

Okrem toho, špikové kosti sa doteraz bežne používajú pri príprave vývarov z kostí, ktoré získali status superpotraviny. Najmä vďaka vysokému obsahu kolagénu, minerálov a zdravých tukov.

Superpotravina zo starej školy

Je pravda, že špik obsahuje nasýtené tuky. Výskumy však stále poukazujú na to, že tuky ako také nie sú problém – dôležitejšia je ich rovnováha v strave. Ak konzumujete špik ako súčasť vyváženého jedálnička, nemusíte mať obavy. Jedlá s hovädzím špikom sú navyše také sýte, že ich zjete určite menej.

Ak ste špik doteraz neochutnali, možno nastal čas dať mu šancu. Hovädzí špik totiž obsahuje aj zdraviu prospešné látky.

  • Kolagén – podporuje zdravie kĺbov, pokožky a čriev
  • Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny – podporujú správnu činnosť mozgu a srdca
  • Vitamíny rozpustné v tukoch – najmä A, K2 a E
  • Glycín a iné aminokyseliny – dôležité pre regeneráciu a zdravý spánok

  • Na chlebík aj do rizota

    Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste si špik mohli vychutnať. Jeho príprava je pomerne jednoduchá - môžete ho upiecť, špikové kosti pridať do hovädzieho vývaru, pripraviť z neho nátierku alebo kašu či rizoto.



    Foto: Shutterstock

    Pečený špik: Špikové kosti osoľte a pečte v rúre pri 200 °C asi 20 minút (môžete si ich nechať u mäsiara pozdĺžne prerezať). Podávajte s čerstvým chlebom a červenou cibuľou.

    Do vývaru: Špikové kosti pridajte k hovädziemu mäsu pri varení silného vývaru. Špik dodá polievke hĺbku a výživnú hodnotu. Po uvarení ho stačí vyklopiť na tanierik, zjesť alebo použiť v nátierke či ďalšom pokrme.


    Nátierka: Vychladnutý špik rozmixujte s cesnakom a bylinkami – získate výživnú domácu nátierku.


    Do kaše a do rizota: Malé množstvo vareného alebo pečeného špiku môže nahradiť maslo pri príprave jedál, dodá im jemnú, zemitú chuť.



    ANKETA: Pridávate do hovädzieho vývaru aj špikové kosti?

    97,1%



    2,9%







    Diskusia k článku










    TOPlist