Zemiaková polievka s kuriatkami na kopci fotorecept
Nepoznám „našinca” (čo si počnem, keď už aj mne začala ôsma „10º” spomienkového veku), ktorý by si rád nezaspomínal na už do nenávratna dávno odídené detstvo a bujaré junácke roky. Tak je to aj so zemiakovými, hubovými, …, zapraženými, rascovými, či chlebovými polievkami našich mamiek a babičiek. Často nás ohrievali aj na raňajky. Veď i v rádiách a v rozhlase po drôte bolo v priebehu týždňa opakovane počuť: „Na celom území Československa príjemné počasie, v košickej kotline mierny severný vietor"!
porcií
príprava
Suroviny
2-3 PL (olivový) |
|
240-250 g |
|
2-3 PL čerstvé |
|
500-600 g (huby) |
|
120-150 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 ks |
|
podľa potreby (alebo voda) |
|
2-3 KL |
|
Zápražka: | |
2-3 PL (olivový) |
|
2-3 PL čerstvé |
|
2-3 PL |
|
Dokončenie: | |
250-333 ml (zmes) |
|
240-250 g lesné |
|
1 000-1 200 g |
|
240-250 ml (karotka) |
|
240-250 ml |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Začal som s kuriatkami.
-
2
Na rastlinnom oleji som na „sklovito“ krátko orestoval pokrájanú cibuľu a nadstavil ju čerstvým maslom.
-
3
Medzitým som na „broky“ pokrájal halúzky petržlenovej vňate (jej lístočky použijem do uvarenej polievky) a na „slížiky“ vyše polkilový balíček kuriatok (darček od švagra Lacka).
-
4
Nezabudol som na čerstvo pomletú borievku zo strání pri Turni nad Bodvou, ktorá polievke dodá príjemnú nostalgickú vôňu našeho domova.
-
5
Cibuľa je pripravená, do hrnca som k nej pridal pokrájané kuriatka a „broky“ halúziek petržlenovej vňate, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a samozrejme aj borievku.
-
6
Po zmiešaní už stačilo iba zopár minút podusiť a prikryté nechať dôjsť bez ohrevu!
-
7
Na kompletizáciu zemiakovej polievky som použil tzv. podbankovskú technológiu, kedy som do hrnca uložil na 4 kúsky pokrájané stonky zeleru a zalial ich 2,5 litrom vlažného vývaru a posypal mletou sladkou paprikou. V rajnici som pripravil voňavú svetlohnedú 2-3-kovú zápražku a rozšľahanú vodou, cez sitko vmiešal do hrnca a priviedol do varu.
-
8
Preložil pokrájané „klinky“ zemiakov a krúžky karotky a koreňa petržlenu, následne pridal odmočené sušené huby aj s tekutinou. Keď boli zemiaky polomäkké, pridal som aj pokrájané criminy (lesné šampiňóny, ale môžu byť bársaké čerstvé huby),
-
9
pokrájané lístky petržlenovej a zelerovej vňate (240-250 ml i viac), dostali „zelenú“ až na úplný záver, ale už bez varenia.
-
10
S 2-3 PL restovaných kuriatok na „kopci“, ako „toping“, v porcelánových miskách potom naša „krumpľačka“ dostala takúto podobu. Verte, že chutila všetkým!
-
11
Do zvyšku dusených kuriatok som vmiešal asi 200 ml šľahačkovej smotany a použil ho na zálievku „minútky“ z kurčacích pŕs. „Šplhol“ som si u svojej „Komandat-ky“, ale aj u našej návštevy, ktorá tieto dva spôsoby prípravy kuriatok jedla po prvý raz!
potešia sa dievčatá i chlapci.
Či ťa živí lopata alebo aj politika,
nad takým jedlom každý len híka.