Leto na lyžici:
Neviete, čo na knedličky či palacinky? Objavte žahour, ovocný poklad staročeskej kuchyne

Veronika Lucáková, dnes 06:00     4 minúty čítania

Variabilná, plná chuti a ak sa ju naučíte pripravovať, v sezóne domáceho ovocia bude pre vás nenahraditeľná. Túto omáčku totiž využijete takmer na všetky sladké múčne jedlá.



Foto: Shutterstock

V českej kuchyni má svoje čestné miesto, hoci mimo jej hraníc zostáva takmer neznáma. Žahour je hustá ovocná omáčka pripravovaná najčastejšie z čučoriedok, ale niektoré regionálne verzie používajú aj brusnice, jahody, maliny alebo černice. Je jemne sladká, niekedy s náznakom korenín ako škorica či klinček, a podáva sa teplá alebo studená k múčnym jedlám.

V Čechách ju tradične nájdete ako neodmysliteľného partnera ku kysnutým knedliam, či už pareným alebo vareným. Ale chutí skvelo aj s parenými buchtami, so šúľancami, pirohami nasladko, palacinkami či lievancami alebo tvarohovými knedličkami.

Žahour nie je lekvár ani bežný ovocný preliv. Je to niečo medzi kompótom a omáčkou, textúrou pripomína niečo medzi džemom a smotanovým dezertom, v prípade, ak sa pridáva aj smotana alebo mlieko. Niekedy sa zahusťuje len varením, inokedy škrobom alebo múkou. Práve v tejto variabilite spočíva kúzlo omáčky žahour.



Foto: Shutterstock

Prečo žahour?

Pôvod názvu „žahour“ nie je úplne jasný, no predpokladá sa, že ho do Čiech prinieslo nemecké obyvateľstvo. V nemčine sa používalo slovo sür a neskôr sauer s významom kyslý. Takže pravdepodobne zo „sauer“ sa stal žahour – kyslastá ovocná omáčka.

Žahour sa pripravoval v lete, keď boli čučoriedky v sezóne, často priamo po zbere z lesa. Pomalé varenie čerstvého ovocia s trochou cukru, prípadne so smotanou, vytváralo omáčku, ktorú bolo možné podávať k bežným denným jedlám aj ako jednoduchý dezert.

Celkom jednoduchý recept

Ak by ste si chceli pripraviť tradičný žahour doma, nepotrebujete viac než:

500 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok, 2–3 PL kryštálového cukru, 1 ČL kukuričného škrobu , štipku mletej škorice alebo vanilkového cukru, podľa chuti mlieko alebo smotanu na šľahanie

Postup: Ovocie dajte do hrnca s trochou vody, pridajte cukor a priveďte k varu. Ak chcete hustejšiu konzistenciu, rozmiešajte škrob vo vode a prilejte k ovociu. Varte pár minút, kým zmes zhustne. Dochutiť môžete škoricou, vanilkovým cukrom a môžete tiež pridať mlieko či smotanu.

Čím ho ešte dochutiť?

Žahour sa dá zahustiť nielen škrobom, ale aj hladkou múkou alebo strúhaným perníkom, ktorý mu dodá nový chuťový rozmer. Skvelú chuť aj hustotu môže dodať aj troška vanilkového pudingového prášku. Podľa toho, aké ovocie si na žahour vyberiete, môže sa hodiť aj citrónová či pomarančová kôra, mletý klinček aj kardamóm.

Našej Vareche nájdete recepty od @douglas ako pripraviť tradičný žahour aj verziu obohatenú o ďalšie aromatické ingrediencie:






ANKETA: Robievate k sladkým jedlám ovocnú omáčku?

66,7%



33,3%







Diskusia k článku










TOPlist