Jednoduché triky:
Naučte sa krájať melón ako profík. Takto štýlovo môže vyzerať aj u vás!

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Leto si bez šťavnatého melóna ani nevieme predstaviť. Ako ho podávať, aby nebol len chutný, ale aj efektný na pohľad? Pozrite sa, toto zvládne úplne každý!



Foto: Shutterstock

Červený a žltý melón patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie. Sú osviežujúce, plné vody, vitamínov a svojou farbou rozžiaria každý stôl. No niekedy nás odradí samotné krájanie melóna – šmykľavá šupka, kvapkajúca šťava, neporiadok na stole, pričom výsledkom sú aj tak nevzhľadné kúsky. Ukážeme vám, ako melón nakrájať a servírovať "na parádu".

Žltý aj červený melón sa krájajú podobne, ale pri žltom môžete ísť do väčšej kreativity, pretože lepšie drží tvar. Každopádne, celý melón pred krájaním poriadne umyte pod tečúcou vodou a utrite, aby sa vám nekĺzal. Na krájanie použite ostrý nôž s dlhšou čepeľou, ktorá prejde celou šírkou melóna. Nezabudnite na stabilnú dosku, ak sa šmýka podložte ju navlhčenou utierkou.

1. Melónové guľky a kocky

Melón vynikne, ak z neho vydlabete guľky alebo ho rovnomerne nakrájate na kocky. Melónové guľky sa skvelo vynímajú v šaláte. Na vykrajovanie použite lyžičku na zmrzlinu alebo špeciálnu melónovú lyžicu.



Foto: Shutterstock

Dužinu môžete nakrájať aj na kocky a servírovať ako jednohubky - špáradlom ich spojte s kockami feta syra a ozdobte lístkom čerstvej bazalky.



Foto: Shutterstock

Viete, že?
Červený melón je doslova nabitý vitamínmi A, B6, B3 a C, ktoré zlepšujú činnosť obličiek, srdca a regulujú vysoký tlak. Vypľúvate semienka? Aj tie obsahujú veľa horčíka a draslíka. Už v starovekej medicíne sa používali na liečbu obličkových kameňov.

2. Melónové nanuky

Tieto sa budú páčiť najmä deťom. Celý umytý a osušený melón nakrájajte na plátky (kolieska) hrubé asi 2 cm a tie následne rozkrájajte na trojuholníky. Pre lepšie držanie tyčiniek šupku ponechajte. Jednotlivé kúsky môžete napichnúť na nanukové paličky, šupku predtým trochu narežte. Takto nakrájaný melón môžete odložiť aj do mrazničky.



Foto: Shutterstock

3. Melón ako misa

Takto pripravený melón sa hodí na letnú párty alebo oslavu. Melón rozrežte napoly, vydlabte dužinu napríklad vo forme guliek, ale ju môžete nakrájať aj na kocky, ktoré potom servírujete zmiešané s bobuľovým ovocím priamo vo vydlabanej melónovej misky. Pre extra sviežosť môžete pridať aj kocky ľadu či lístky mäty.



Foto: Shutterstock

3. Ovocné špízy

Pre detské oslavy vytvorte ovocné špízy, ktorých perfektnou súčasťou bude okrem melóna rôzne ďalšie ovocie. Pridať môžete aj ochutený jogurt.



Foto: Shutterstock

Netradičné kombinácie

Melón sa skvelo kombinuje so syrom či s prosciuttom – skúste tieto nečakané kombinácie. Jednoducho napichnite na dekoratívne napichovadlá kúsok melóna a zvinutý plátok prosciutta či kocku tvrdého syra.



Foto: Shutterstock

A čo so zvyškami melóna? Zamrazte ich a použite do smoothie alebo z nich vyrobte chutné domáce nanuky.





ANKETA: Chutí vám viac červený melón než žltý?

68,4%



31,6%







Diskusia k článku










TOPlist